Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin en eski ve kirli 15 adet kömürlü termik santraline 2,5 yıl daha havayı kirletme izni veren Madde 50 yasa teklifini veto etti. Erdoğan’ın ilk vetosu olan bu yasa tasarısına karşı termik santrallerin bulunduğu yerde yaşayanlar daha önce 15 kömürlü termik santralin kapatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurmuştu.
 
Projection onto Coal Power Plant in Turkey. © Caner Ozkan / Greenpeace

2013 yılında kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan zehirli gazları altı yıl boyunca doğrudan havaya saldı.

Verilen sürenin dolmasına iki ay kala 22 Kasım’da Madde 50, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarıyla Meclis’te kabul edilmişti.

Meclis’te kabul edildi ama veto geldi

Türkiye’de 15’ten fazla termik santralin 2,5 yıl daha zehir saçmasına izin veren yasanın vetosu umuyoruz Türkiye’de kirli enerjinin de sonu olur. Vetonun gerekçesi olan Anayasa’nın 56. Maddesi sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı, bu yasanın tekrar gündeme gelmesinin önünü kesmektedir. 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla filtre, kül barajı gibi çevre yatırımlarını yapmamış santrallerin faaliyetlerinin durdurulması gerekmektedir. Yıllardır zehir saçan bu santrallerin, bulunduğu bölgede yaşayan halk daha fazla zehirlenmeden, faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz. Bu veto kararı, kirli enerjiden çıkışın sonu, Türkiye’de enerji dönüşümünün dönüm noktası olmalıdır.

Yasa hangi santralleri kapsıyordu?

  • Çanakkale / ÇAN 18 Mart Termik Santrali
  • Şırnak / Silopi Termik Santrali
  • Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
  • Karabük / Kardemir Termik Santrali
  • Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
  • Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
  • Manisa / Soma A Termik Santrali
  • Manisa / Soma B Termik Santrali
  • Sivas / Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler)
  • Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali
  • Ankara / Çayırhan Termik Santrali
  • Muğla / Yeniköy Termik Santrali
  • Muğla / Kemerköy Termik Santrali
  • Muğla / Yatağan Termik Santrali
  • Bursa / Orhaneli Termik Santrali
  • Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali

Neler Olmuştu?

14 Şubat 2019’da kömürlü termik santrallere havayı kirletme izni veren ve meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilen yasal düzenleme (eski Madde45) yeniden Meclis gündemine geldi. Bu kez Madde 50 ismiyle… 

Binlerce insan kısa sürede harekete geçti ve parti grup başkanvekillerine Madde 50 düzenlemesinin Meclis’ten geçmemesi için çağrıda bulundu.

Kömürü Bırak demeye devam ediyoruz

Türkiye’nin dört bir yanında insanlar, kömüre karşı yaşamı savunuyor ve alternatifsiz değiller. Dünya bu kirli ve verimsiz enerji kaynağından vazgeçerken, Türkiye yatırım yapmaya devam ediyor. Oysa sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeliyle yenilenebilir ve temiz enerji alanında dünya lideri olabilir.

100.000’den fazla kişi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan, kömürlü termik santral projelerini iptal etmesini ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmasını istiyor.

Şirketlere verilen süre iptal edildi çünkü insanların bu güçlü talebi göz ardı edilemezdi. Senin sayende doğamız kazandı ve kazanmaya devam edecek!

Şimdi kömürlü termik santralleri tamamen kapatma zamanı! İmza ver, mücadeleye katıl.

Coal-fired Power Plant in Turkey. © Caner Ozkan / Greenpeace
Kömürü Bırak

Kömür kaynaklı enerji üretimi, havayı, toprağı, gıdayı ve suyu tüketiyor. İnsanları sağlığından ediyor, insanların geçim kaynaklarına ve yaşadıkları çevreye zarar veriyor. Bu kirli enerjiye verilen büyük teşvikler ulusal ekonomiyi sarsıyor, cebimizi yakıyor. Kömür, diğer tüm fosil yakıtlarla birlikte, dünyaya karşı en büyük küresel tehdit olan iklim krizinin sorumlusu. İklim değişikliğinin neden olduğu felaketleri durdurabilmek için kömürü hayatımızdan çıkarmalıyız.

Harekete Geç