Plastik atık ithalatına karşı verdiğimiz mücadelede bu hafta 2 önemli gelişmeyi geride bıraktık.

Bunlardan ilki, Biyoçeşitlilik Proje Sorumlumuz Nihan Temiz Ataş’ın Birleşik Krallık Parlamentosu’na yaptığı tarihi konuşmaydı. 22 Mart Salı günü İngiliz karar alıcılara Atık Oyunları raporumuzun sonuçlarını aktaran Nihan, konuşmasında toprağa gelişigüzel terk edilen ve zaman zaman yakılan plastik atıkların Türkiye’de çevre ve sağlık sorunlarına sebep olabileceğini vurguladı.

Konuşmasını İngiltere parlamento üyelerine şu soruyu sorarak noktaladı:

Plastik atık ihracatının yasaklanması için daha ne kadar beklememiz gerekiyor? Bu durumdan ciddi şekilde etkilenen pek çok insan, pek çok küçük hayvan, pek çok ülke var. Birleşik Krallık’ın kendi atıklarını kendi sınırları içinde yönetmesi için daha ne kadar beklememiz gerekiyor?

Konuşmanın tamamına buradan ulaşabilirsin.

Diğer önemli gelişme ise İngiltere Başbakanı’na yapılan imza teslimiydi. Çok kısa sürede Türkiye’den 76.000 kişi kampanyamıza katıldı ve İngiltere’den Türkiye’ye plastik atık gönderiminin yasaklanması için imza verdi.

Plastic Petition Hand in at Downing Street. © Suzanne Plunkett / Greenpeace
© Suzanne Plunkett / Greenpeace

24 Mart Perşembe günü Türkiye saatiyle saat 12.00’de bu imzaları İngiltere Başbakanlık Ofisi’ne teslim ettik. Talebimiz basit: “Çevre ve sağlık sorunlarına yol açan plastik atıklarınızı kilometrelerce uzakta Türkiye’ye göndermekten vazgeçin.”

Bu tarihi anda bize imzalarıyla destek olan herkese teşekkürler. 

Plastik atıkların kirli ticareti durana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kampanyamız burada bitmiyor. Kesin sonuç alana kadar imza kampanyamız devam edecek. Sen de katılmak istersen henüz geç değil.