Doğanın içinde ekolojik çiftliktesin. Yeni dostlar edinmişsin. Yemeğin ve konaklaman ev sahiplerin tarafından karşılanıyor sen de karşılığında onlara yardım ediyorsun. Dalından meyve topluyorsun mesela, zeytin hasadına katılıyorsun, turşu kurmayı ya da salça yapmayı öğreniyorsun. Toprakla haşır neşir olup, havayı, suyu, toprağı kirletmeden üretmeyi deneyimliyorsun. Yoruluyorsun ama değiyor. Hem zaten fiziksel yorgunluğun üstüne çekilen derin bir uyku da çok tatlı oluyor!

Şaşaalı tatil planlarını bir kenara bırakmaktan çekinmeyen cesur yürekler, kaşif ruhlar, doğa dostları, uslanmaz romantikler… Ekolojik çiftlikte gönüllülük sayfası açıldı, işte birkaç örnek:

AMASYA

Rüyalardan fırlamış gibi görünen bir coğrafyada, Amasya Gümüşhacıköy’de kurulu Bayrak Çiftliği’nde ekolojik meyvecilik yapılıyor. Elma, ayva, şeftali, kiraz, armut, vişne, erik ve ceviz ağaçlarının arasında dolaşmaktan ve yeni olgunlaşmış mahsülleri dalından koparmaktan bahsediyoruz. Meyvenin yanı sıra ev sahibi aile kendi ihtiyacı kadar sebze yetiştiriciliği de yapıyor. Reçel ve marmelat seven biriysen Bayrak Çiftliği’nde bayram edeceksin demektir. 

BİLECİK

70’li yıllarda kurulan Zeytinliboğaz Çiftliği’nde hayvancılık, meyvecilik, sebzecilik, zeytincilik yapılıyor. Permakültüre ve hayvancılığa meraklı bir misafir adayıysan, burada yaşayacağın tecrübe ve öğreneceklerin, hayatını etkileyecektir.  Müthiş doğa ile çevrelenmiş Zeytinliboğaz çiftliğinde derin derin nefes al. Burada oksijen de bol, katkı sağlayıp tecrübe edinebileceğin çalışma alanları da: Farklı aşılama tekniklerinden, kompost uygulamalarına; ahşap mimari çalışmalarından dönemsel sebze ve meyve hasatlarına; sabun yapımından, kanatlı ve küçükbaş, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve bakımına yok yok!

ARTVİN

Marangozluğa merakın mı var? Hem bahçe işlerinde hem de marangoz atölyesinde gönüllü yardıma açık bir ailenin çiftliğine konuk olabilirsin. Bu bölge, kışın ılıman yazın sıcak olan hava koşullarıyla bölgesine göre farklı iklim koşulları sergiliyor. Ziyaretçiler evin dışında kurulmuş olan ahşaptan yapılmış ayrı barınaklarda kalıyor. Bu aile çiftliği, Ersiz Kalesi, Dört Kilise, İşhan Kilisesi, Kaçkar Dağı ve Çoruh Vadisi gibi hem tarihi hem de doğal açıdan zengin potansiyele sahip ziyaret noktalarına da yakın.

MUĞLA

Seydikemer’de ormana gönlünü kaptıranları hoş karşılayan bir çiftlik var: Ali Kışlak çiftliği. Fethiye’ye 45 km, Saklıkent Kanyonu’na kuş uçuşu birkaç kilometre mesafedeki orman çiftliği, yılların emeğine iyi bakacak, en az dört hafta ormana kendini adayacak, sağlıklı yaşamak isteyen ve bunun için sigarasız hayatı tercih eden misafir adaylarını bekliyor.

ORDU

Kitap kurtları dikkat, bu çiftlikte 6.000 kitaplı özel bir kütüphane var. Her yaz “Kültür Ambarı” isimli kütüphanenin bahçesinde panel, konferans, forum gibi kültürel etkinlikler düzenleniyor. Karadeniz sahil yoluna 15 km, Samsun-Çarşamba havaalanına 74 km mesafedeki Düzpelit Çiftliği’nde 2006 yılından beri 100 dönüm bir alanda sertifikalı organik fındık tarımı yapılıyor. Fındık bahçesi temizliği, fındık toplamak, sebze ekmek, bakımını yapmak ve de kitap okumak, çiftliğin iş listesi!


Bu çiftlikler ve 80 farklı çiftlik daha… Kapılarını açmış ve sürdürülebilir yaşam için çok güçlü bir ağ oluşturmuşlar. Buğday Derneği’nin rehberliğinde devam eden WWOOF Türkiye/TaTuTa programı, tecrübesi ne olursa olsun 18 yaş ve üzeri herkese açık. Beraber çalışarak sürdürülebilir tarımı güçlendirmek isteyen her gönüllü ve ev sahibi, WWOOF Türkiye/TaTuTa’ya dahil olabiliyor. İlgini çektiyse https://wwoofturkey.org/ adresine girip çok daha fazlasını öğrenebilirsin.

NOT: Yukarıdaki görseller temsilidir.

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki Yeşil Blog yazısında görüşmek üzere 👋 💚