Koronavirüs salgını hepimizi haberlere kilitledi. Sevdiklerimiz adına endişeleniyoruz ve salgın nedeniyle okul, ev ve işyerlerimizde yaşanan değişikliklere adapte olmaya çalışıyoruz. 

Salgının başlamasıyla birçok sistematik eşitsizlik de gün yüzüne çıktı. Krizin üstesinden gelmek bazılarımız için diğerlerine göre daha kolay. Örneğin, herkes ücretli hastalık iznine sahip değil ve bazılarının evden çalışma gibi bir seçeneği yok. 

Okullar ve çocuk bakım yerlerinin daha uzun süreli kapanması sonucu esnek çalışma koşulları olmayan çalışan ailelerin (özellikle düşük gelirli, tek ebeveynli ya da tek gelirli hanelerin) yükü daha da artacak. 

Evsizler gibi bazı kesimler yaşadıkları yerlerin aşırı kalabalık olması, hava kalitesi ve sağlık koşullarının yetersizliği nedeniyle daha savunmasız durumdalar. 

Bu gibi sorunlara sistematik çözümler gerekiyor. Bu sırada topluluk bağlarımızı güçlü tutmalı, liderlere onlardan yapmalarını istediğimiz davranış biçimlerini göstermeli ve sevgi ile şefkatin korkudan daha güçlü olduğunu göstermeliyiz. 

İşte size koronavirüse karşı birbirimize mukayyet olmak için 10 öneri.

#1) Özellikle yalnız yaşayan yaşlı komşularını kontrol et (mesaj atmak, telefonla aramak ya da gerekliyse sosyal mesafeye dikkat ederek birebir ziyaret olabilir).

#2) Karantinada olanlarla iletişim kur.

Onları neşelendirmek için komik videolar ya da GIF’ler yolla. Onları unutma ve telefonla ara. Daha az yalnız hissetmelerini ve desteklendiklerini hissetmelerini sağla. 

#3) Gönüllü hizmet sun. 

Karantinada ya da sosyal etkileşimini azaltmak zorunda olan insanlar tanıyor musun? Kendi güvenliğini garantiye alarak onlara alışveriş yapmayı ya da ihtiyaçları olan bir şeyi sunmayı teklif et. Zamanın ve emeğin ihtiyacı olan birine büyük yardım sağlayabilir. 

#4) Irkçı korkulara ve zenofobiye karşı mücadele et

Salgınlar ırk ve etnik kökene bakmadan herkesi hasta edebilir. Virüs Çin’de ortaya çıktığı için Çinliler ırkçılığa maruz kalıyor. Bu korkuya ve ırkçı söylem ve davranışlara karşı insanları bilgilendir. 

#5) Online ortamdaki yanlış bilgilerle mücadele et. 

Maalesef Koronavirüs ile ilgili online ortamda çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor. Böyle bir paylaşım gördüğün zaman bunu paylaşan kişiye özel mesaj yaz ya da postun altına yorumunu ekle. Dünya Sağlık Örgütü ya da sağlık uzmanları gibi güvenilir kaynaklardan bilgi edin. 

#6) Radikal bir fikir: Ücretli izni olmayan karantina altındaki kiracının kirasını ertele. 

Başka bir geliri olan ev sahibiysen salgın nedeniyle finansal zorluk yaşayan kiracının kirasını dondurabilirsin. 

#7) Karantina altında finansal zorluk çekenler için bağış kampanyası. 

İşini kaybeden, sağlık giderleri olan kişilere mail, mesaj yoluyla ya da arkadaşlar arasında örgütlenerek bağış toplayabilirsin. 

#8) Video görüşmeleriyle eğlenceli sosyal mesafelenme. 

Sosyal mesafelenme sevdiklerimizden uzak düşeceğimiz anlamına gelmiyor. Yaratıcı ol. Skype gibi kanalları kullanarak doğum günü vb fırsatlar yaratarak video görüşmeleri yap. 

#9) Pozitif haberleri paylaş. 

Dünya üzerinde insanların birbirine yardım ettiği birçok güzel örnek var. Bunları paylaş ve bunlar hakkında konuş. Umutsuz haberlerin girdabına düşmekten birbirimizi kurtarabiliriz. Nasıl fark yarattığının yayılmasını sağla. 

#10)  Bütün tuvalet kağıtlarını almaktan vazgeç.

Karantina altına alınırsan evde neye ihtiyacın olduğunu belirle ama panik olma. Daha iyi bir dünya istiyorsak toplumun ihtiyaçlarını aklımızda tutmamız ve basit şeyleri paylaşmamız lazım (Tuvalet kağıdı mı? Aslında böyle zamanlarda çorba da paylaşılabilir).