Hava kirliliği pek çok sağlık sorununun temel nedenlerinden biri. Buna bir son vermek isteyen onbinlerce insan, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü ile birlikte temiz hava mücadelesindeki yerini aldı. Gezegenin dört bir tarafında tek bir mesaj etrafında toplandı: Bizim Gezegenimiz, Bizim Sağlığımız!

Bu tarih aynı zamanda 1948 yılında çalışmaya başlayan Dünya Sağlık Örgütü’nün de kuruluş yıl dönümü. 74 yılın getirdiği bilimsel gözlem ve çalışmalar ile bu yıl bize verdikleri mesaj, içinde olduğumuz krizler çağına bir başkaldırı aslında. Gezegeni her geçen gün yok oluşa bir adım daha yaklaştıran fosil yakıtlar, temiz hava hakkımızı da gasp ediyor ve sağlığımızı bozuyor. Bu yönü ile DSÖ’nün mesajını sağlığımıza ve gezegenimize sahip çıkmak için bir çağrı olarak okumak mümkün.

Temiz hava için pedalla!

Türkiye’de de çok sayıda farklı çevre ve bisiklet derneklerinden, topluluklardan, öğrenci kulüplerinden insanlar bisikletleri ile bu çağrıya cevap verdi ve ‘temiz hava için pedalla’ dedi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Mersin ve Eskişehir’de 350’den fazla insan Greenpeace gönüllüleri ile birlikte temiz hava hakkı için pedalladı.

Fosil yakıtlı araçlar hem havamızı kirleten partikül maddeler ile sağlığımızı tehdit ediyor hem de karbon ayak izimizi yükselterek iklim krizini derinleştiriyor. Fosil araçların kentlerimizdeki hegemonyasına son vermek için dünya sağlık günü haftasında otoyol şeritlerini bisikletlerimizle işgal ettik.

Dünyada özellikle dizel yakıtlı araçların kullanımını yasaklayan tarihler belirleniyor. Düşük emisyon alanları ile fosil araçların kullanım alanları daraltılıyor. Kent merkezlerinde bisiklet ve yürüme yollarını mümkün kılacak araçlardan arındırılmış alanlar ile girişleri yasaklanıyor. Biz de artık ulaşım politikamızı değiştirmeliyiz. Hava kirliliğinde düzenli limit aşımlarının gerçekleştiği bazı ilçelerde kirliliğin en büyük nedeni ulaşım. Bu kirlilik ile kısa sürede mücadele etmenin en önemli aracı ise düzenli limit aşımı gözlenen yerleri koruma bölgesi ilan etmek ve bu kararı dizelden çıkış tarihi, düşük emisyon alanları, enerjisini güneşten alan elektrikli toplu taşıma filoları gibi yapısal değişikliği mümkün kılacak politika araçları ile desteklemek. 

Gezegenin dört bir tarafına yayılan Greenpeace mesajları

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da araçlardan kaynaklanan kirliliğe dikkat çekmek için bireysel gösteriler düzenleyen Greenpeace gönüllülerinin verdiği mesaj ‘Zehir Soluyoruz!’ oldu.

Tayland’ta Greenpeace ile birlikte çevre örgütleri üç farklı kamu kurumuna karşı hukuki yola başvurdu. Ulusal Çevre Kurulu, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı’nı vatandaşların temiz hava hakkını koruma yükümlülüğünü yerine getirmemekle dava etti. Dava dilekçeleri ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirildi.
Greenpeace Endonezya gönüllüleri bisikletleri ile birlikte işgal ettikleri tünelde ‘Temiz Hava Şimdi’ pankartını oluşturdular. Hükümetten Jakarta gibi büyük şehirlerdeki hava kirliliğini ciddiye almasını talep ettiler.
Fotoğraf: Jurnasyanto Sukarno
Greenpeace Malezya’da meydanlardaki ikonik heykellere küçük figürler yerleştiren gönüllüler ‘temiz hava temel bir insan hakkı’ mesajını verdi.
Fotoğraf: Zarif Zahari
Greenpeace Ortadoğu ve Afrika ofisi çalışanları ‘Temiz Hava Şimdi’ mesajının arkasında, hepimiz için sağlıklı bir geleceğin temiz hava ile mümkün olacağını belirtti.
Fotoğraf: Roland Salem
Greenpeace Hindistan gönüllüleri bireysel araç kullanımının azaltılması için otobüs yollarının korunmasını ve genişletilmesini talep etti.
Fotoğraf: Amruta S Nair
Greenpeace Güney Afrika gönüllüleri hayatta kalmak için nefes almalıyız, hemen şimdi temiz hava diyerek bireysel mesajlarını paylaştı.
Fotoğraf: Tania Lombard

HAVANI KORU

Düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgesi ilan edilmesini talep ederek “havanı koru”. Hep birlikte temiz bir nefes alalım.

Kampanyaya hemen katıl, havanı korumak için sen de bir imza at.