Oscar ödüllü oyuncu Javier Bardem, Greenpeace’in “Okyanusları Koru” kampanyası kapsamında Times Meydanı’nda “Küresel Okyanus Anlaşması Şimdi!” çağrısı yaptı. Bu çağrıya deniz yaşamını tehdit eden görüntülerin yayımlandığı dev ekrandan gösterilen bir video eşlik etti.

Oyuncu, daha sonra, Birleşmiş Milletler’de yer alan hükümetlere 2030 yılına kadar okyanusların en az yüzde 30’unun korunmasına kapı açacak güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması’nı kabul etme çağrısında bulundu.

BM’de dün başlayan toplantı yasal olarak bağlayıcı Küresel Okyanus Anlaşması’nın kabul edilmesi için düzenlenen dört toplantının üçüncüsü. Son toplantının 2020 yılında Nisan ayında yapılması planlanıyor.

Javier Bardem şöyle konuştu:

“Bu konferansta konuşulacak her şey okyanusların yaşamı ve insanlığın geleceği üzerinde derin bir etkiye sahip olacak. Delegeler Küresel Okyanus Anlaşması üzerine çalışırken dünyanın onları izlediğini bilmeli. Bu görüşmelerin yanlış bir yönde ilerlemesine izin veremeyiz.”

Aldığımız her iki nefesten birisini borçlu olduğumuz okyanuslar iklim değişikliği, aşırı avlanma, derin deniz madenciliği, petrol çalışmaları ve plastik kirliliği nedeniyle tarihte hiç olmadığı kadar büyük bir tehlike altında.

İşin daha da kötüsü, okyanusların çok büyük bölümü koruma altında değil ve sömürüye açık durumda. Bilim insanları sucul yaşamı korumak ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için 2030 yılına kadar okyanuslarımızın en az üçte birinin okyanus koruma alanları kapsamına alınması gerektiğini söylüyor.

BM binasının yanında okyanustan ilham alan bir sanat çalışması sergilendi. 5 metrelik balina ve kaplumbağa heykeli plastik kirliliğinden petrol sondajına kadar okyanusların karşı karşıya kaldığı tehditleri temsil ediyor. Aynı yerde video gösterimi de yapıldı. Videoda Türkiyelilerin de aralarında olduğu dünyanın her yerinden birçok kişi hükümetlere güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması’nın imzalanması için çağrıda bulundu.

Detaylı bilgi için;

Nilay Vardar, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, [email protected]

Nihan Temiz Ataş, Greenpeace Akdeniz Okyanuslar Proje Sorumlusu, [email protected]

Humpback whale, Alaska, USA. © John Hyde / Greenpeace
Okyanusları Koru

Aldığımız her iki nefesten birini okyanuslara borçluyuz. Şimdi borcumuzu ödeme sırası bizde.

Harekete Geç