Cirkulär ekonomi är framtidens sätt att hantera resurser på. I stället för den traditionella linjära modellen – där vi tar råmaterial, skapar produkter och sedan kastar dem – går cirkulär ekonomi ut på att frikoppla ekonomisk utveckling från användandet av naturresurser och att designa bort avfall från systemet. I en cirkulär ekonomi utformas produkter, tjänster och affärsmodeller som gynnar planeten, människor och företag genom att minska resursförbrukningen. En övergång från dagens ekonomi till en cirkulär ekonomi är alltså en större och djupare förändring än att bara återanvända och återvinna de material vi använder.

Omställningen till cirkulär ekonomi är av största vikt för framtida generationer, men också för ett bättre samhälle idag. Med en cirkulär ekonomi kan vi ta tillvara på jordens begränsade resurser och minska vår klimatpåverkan. Dagens slit-och-släng-mentalitet innebär att vi lever långt över våra tillgångar och överkonsumtionen har stor destruktiv påverkan på klimat, miljö och natur.

Ett talande exempel

En borrmaskin används ofta mindre än 30 min aktivt under sin livslängd, ändå har nästan alla hushåll en egen. Visst behöver vi olika maskiner och prylar ibland, men ofta köper vi dåliga och billiga saker som går sönder istället för att tillfälligt låna, hyra bättre grejer. I en cirkulär ekonomi finns hållbarhetstänket inbyggt från början. Till exempel genom att produkterna vi köper håller länge och går att reparera, och genom att göra det enklare och lönsammare att köpa funktionerna vi vill åt snarare än alla prylarna som krävs.

Olika delar inom cirkulär ekonomi

Ett reparationscafé i Schweiz som hjälper folk att laga sina saker som gått sönder. Idag är detta ofta svårt att laga trasiga saker eftersom det idag är få produkter designas för en lång livslängd och för att vara enkla att reparera.
© Greenpeace / Joël Hunn

Designad för livslängd

I hjärtat av cirkulär ekonomi ligger tanken att produkter bör designas med hållbarhet i åtanke. Det ska vara enkelt att reparera produkter och produkterna får inte tillverkas för att gå sönder efter en viss tid. Det ska också vara billigare att reparera än att köpa nytt. Detta minskar inte bara avfall utan sparar även resurser och energi.

Minimera avfall

Genom att förbättra produktdesign och produktionsprocesser kan vi i en cirkulär ekonomi minska både resursförbrukningen och minimera avfallet. Om vi designar produkter för att hålla längre behöver färre varor tillverkas, vilket i sin tur minskar mängden råmaterial som används. Att ta ansvar för vår klimatpåverkan och minska utvinningen av jordens naturresurser är avgörande för en hållbar framtid.

Främja återanvändning

Varje gång vi köper något nytt bidrar vi till den pågående överkonsumtionen. Genom att främja återanvändning kan vi förlänga produkternas livscykel och minska behovet av nytillverkning. Detta kan vara allt från att köpa begagnade kläder till att ha gemensamma verktygsförråd i hyreshus eller villakvarter.

Ta tillvara på material genom återvinning

När produkter nått slutet av sin första livscykel ska de material som de är tillverkade av återvinnas och användas på nytt. Lagkrav på att produkter designas för att kunna repareras och återvinnas minskar behovet av att utvinna nya råmaterial.

Kläder deponerats i Atacamaöknen, Chile. Den globala överkonsumtionen och överproduktionen av kläder och textilier är så stor att mycket av det som inte slängs, och faktiskt lämnas till återvinning, i slutändan ändå hamnar på platser likt denna. © Cristobal Olivares / Greenpeace

En omställning är nödvändig

Vi måste överge vår linjära modell och ställa om till en cirkulär ekonomi. Varje steg vi tar nu kommer att påverka de som kommer efter oss.

Här är några av anledningarna till att cirkulär ekonomi är en nödvändig omställning:

Begränsade resurser: Jorden har en begränsad mängd naturresurser och av hänsyn till global rättvisa, klimat och biologisk mångfald kan inte heller allt utvinnas. Nuvarande linjära ekonomi, att utvinna, använda och kasta bort är inte hållbart eftersom detta fortsätter att tömma dessa resurser i en allt snabbare takt.

Miljöpåverkan: Utvinning, produktion, distribution och avfallshantering genererar stora mängder växthusgaser, som ger upphov till klimatförändringar. Dessutom leder den linjära ekonomin till miljöförstöring, förorening av vattenkällor och förlust av biologisk mångfald

Avfallshantering: Med den nuvarande linjära modellen genereras enorma mängder avfall. Mycket av detta avfall hamnar på soptippar, i atmosfären, naturen eller i haven där det skadar ekosystem och skapar globala avfallskriser.

Socialt ansvar: Cirkulär ekonomi gynnar inte bara miljön utan kan också ge positiva sociala effekter. Till exempel kan en väl fungerande cirkulär ekonomi bidra till att minska konflikter kring naturresurser. Möjliggörandet av att hyra dom produkter och tjänster man för tillfället behöver öppnar också upp för fler arbetstillfällen samtidigt som konsumtionen på nya produkter minskar.

Globalt samarbete: Eftersom många av våra resurser och leveranskedjor är globala kan övergången till cirkulär ekonomi öka lokal samverkan och återvinning, det minskar vårt tryck på länder som då kan börja tillverka mer för egna behov än våra.

Plast brinner där den dumpats i Daronda, Kenya, där stora områden täcks av plastskräp. Varje år produceras mer än 350 miljoner ton plast, och ungefär 40 procent går till engångsförpackningar, vilket också är den plasttyp som är vanligast att hitta som skräp i vår natur. Endast en liten del av den plast som produceras återvinns, och det mesta av plastskräpet hamnar i haven. © Greenpeace / Selvin Marete

Sveriges handlingsplan för cirkulär ekonomi

EU-kommissionen har satt upp som mål att nå cirkulär ekonomi till år 2050. Många länder har börjat förberedelserna och presenterat tydliga och mätbara mål för hur de ska ställa om.

Även Sverige har presenterat en handlingsplan för cirkulär ekonomi och man arbetar ständigt med att ta fram och sätta upp nya regler och riktlinjer för hur svenska företag ska arbeta med hållbarhet. Att vi har en handlingsplan är visserligen ett steg på vägen mot cirkulär ekonomi, men det krävs mer än det. Idag saknas än så länge tydliga mätbara mål för att kunna följa utvecklingen framåt. Det är först när det finns konkreta mätpunkter som vi kan säkerställa att vi går åt rätt håll.

Greenpeace kämpar för cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi är inte bara ett miljövänligt val, det är ett nödvändigt val för en hållbar framtid. På Greenpeace jobbar vi för att vi ska kunna ändra vår konsumtion och produktion så att vi alla kan leva hållbart inom planetens gränser. Inga flöden blir helt cirkulära i vårt nuvarande ekonomiska system vilket även gör att en ständigt ökande tillväxt blir oförenlig med ambitionen på hållbarhet och cirkularitet. Därför arbetar vi även för det vi kallar systemomställning.

Regering, företag och politiker har det största ansvaret för att du ska kunna leva cirkulärt.
Men genom små enkla förändringar i din vardag kan du vara med och bidra:

  • Välj begagnat och reparera om det är möjligt. 
  • Köp varor av högre kvalitet och med längre hållbarhet.
  • Var noga med vilken tillverkare du väljer att handla varor hos och välj alltid varor i miljövänliga material från en hållbar produktion.
  • Engagera dig i ämnet och utbilda nära och kära om vikten av hållbara val.

🎧 Poddtips! Lyssna på avsnittet om cirkulär ekonomi från vår uppskattade podcast Systemskiftet.