Kolkraft är en fossil, icke förnybar, energikälla som har en mycket negativ påverkan på miljön på flera olika sätt. Kolkraft har historiskt varit en billig och stabil energikälla, men konsekvenserna för vår planet har varit extremt kostsamma. Vi måste ställa om till en mer hållbar energianvändning där vi satsar på förnybar energi som vind-, vatten- och solkraft för att skapa en hållbar natur och livsmiljö för framtidens generationer.

Så hur påverkar kolkraft miljön? Det går vi igenom här!

Vy från ett av kyltornen vid det tyska brunkolskraftverket Jänschwalde som under många år ägdes av svenska Vattenfall. Kolkraftverket har rankats som ett av världens smutsigaste på grund av sina stora koldioxidutsläpp.
© Greenpeace / Christian Schmutz

Så påverkar kolkraft miljön

Om vi räknar allt, tillverkning, drift och avveckling, släpper kolkraft ut omkring omkring 820 gram koldioxid per producerad kilowattimme. Detta är hela 70 gånger så mycket som vindkraft. Utöver detta påverkar kolkraft även miljön på flera andra sätt. Kolkraft bidrar bland annat till växthuseffekten, luftföroreningar och surt regn som påverkar både människor, djur och natur negativt.

Växthusgaser

Kol är det mest koldioxidintensiva fossila bränslet. När kolet förbränns genereras stora mängder koldioxid (CO2) som direkt bidrar till den globala uppvärmningen och den accelererande klimatkrisen. Men det är inte bara CO2 som är problemet. Kolutvinning, särskilt från underjordsgruvor, kan även frigöra metan – en växthusgas som är många gånger mer potent än CO2 när det gäller att fånga upp och behålla värme i atmosfären. Skillnaden är dock att metan är mer kortlivad än koldioxid då den bryts ned i atmosfären efter ett antal år.

Ju mer växthusgaser som släpps ut i atmosfären desto varmare blir det, och det räcker att den globala temperaturen ökar några tiondels grader för att konsekvenserna ska bli stora. Polaris smälter, havsnivåerna ökar och på land ökar riskerna för torka, stora skogsbränder och brist på dricksvatten. Den höjda temperaturen påverkar även vårt väder och ökar risken för stormar vilka kan ha förödande konsekvenser för människor, djur och natur.

Rök från skorstenar och kyltorn från ett kolkraftverk. © Bernd Lauter / Greenpeace

Luftföroreningar

Förutom CO2 släpper kolförbränning ut svaveldioxid (SO2), kväveoxider (NOx) och sotpartiklar. Dessa ämnen kan irritera luftvägarna, bidra till kroniska andningsproblem samt påverka hjärta och lungor. Detta kan vara extra problematiskt för personer med astma eller andra andningsproblem. Förbränning av alla typer av fossila bränslen orsakar hälsorisker. En vetenskaplig studie från 2019 fann att omkring 8,7 miljoner människor dog året innan på grund av den globala förbränningen av fossila bränslen. Det innebär att vart femte dödsfall det året orsakades av denna typ av luftföroreningar.

Försurning av sjöar och skogar

Ökade nivåer av koldioxid och svaveldioxid leder till surt regn och försurning av hav och sjöar. Försurning av hav och sjöar gör det svårt eller till och med omöjligt för vissa arter att överleva. Koraller och andra havslevande organismer med skal får svårt att bilda dessa hårda material som är livsviktiga för deras överlevnad. Surt regn kan även skada skogar genom att försura jorden och orsaka skada på träden.

Kort animerad film om hur ökande halter av koldioxid i atmosfären försurar haven.

Gruvdrift

Gruvor kan påverka miljön på flera olika sätt, främst genom utsläpp av metaller och andra farliga ämnen som hamnar i vattendrag. I samband med gruvdrift och transporter till och från gruvan släpps det ut stora mängder koldioxid som påverkar klimatet. Dessutom genereras det stora mängder gruvavfall som måste tas om hand på rätt sätt för att inte riskera att hamna i naturen där det kan göra stor skada.

För de som arbetar i kolgruvor kan de negativa hälsoeffekterna vara stora. När man ständigt andas in kolpartiklar kan man få sjukdomar som kronisk astma och lunginflammation, och i värsta fall kan man drabbas av lungcancer.

Dagbrott

Utvinning av kol görs i enorma dagbrott som föröder all natur i dess spår. De gigantiska dagbrott som skapas när kol bryts gör att människor, och ibland hela byar, kan tvingas flytta. Naturligtvis skövlas all skog och annan natur och djurlivet påverkas kraftigt. Kvar blir ett öde ökenlandskap.

Dagbrott för kolbrytning i Indien. © Sri Kolari / Greenpeace

Icke förnybar energiresurs

Den stora negativa miljöpåverkan kolkraft har är inte det enda problemet med detta energislag. Kolkraft är en icke förnybar energikälla, vilket innebär att kolen kommer att ta slut om vi fortsätter på samma sätt som vi gör idag. Även om vi kommer ha tillgång till kol i många år framöver är detta inte en hållbar lösning i längden och vi måste göra en energiomställning.

Omställning till förnybara energikällor

En omställning till förnybara energikällor är ett måste för klimatets skull. Fossila energikällor som kol, olja och gas skyndar på växthuseffekten och klimatförändringarna. Vi behöver satsa på att använda oss helt av 100 % förnybara energikällor som vind-, vatten-, och solkraft. Kolkraftens miljöpåverkan har enorma konsekvenser och måste stoppas nu.

Greenpeaceaktivister protesterar mot en överenskommelse som skulle öka utvinningen av kol, olja och gas i USA.
© Tim Aubry / Greenpeace

Greenpeace arbetar för en hållbar värld

Vi vill se ett samhälle utan fossila bränslen som kolkraft. Vi arbetar intensivt med att skapa en bättre framtid med kreativa och fredliga metoder. Vi engagerar oss genom att sätta press på beslutsfattare, utbilda om hållbara lösningar och undersöka, dokumentera och avslöja orsaker till miljöförstöring. Tillsammans med människor runt om i världen kämpar vi för rättvisa och den hållbara planet som vi alla förtjänar. Stöd vårt viktiga arbete och bli månadsgivare!