Solenergi är en förnybar energikälla som kommer med många fördelar för miljön. Den genererar nästan inga utsläpp under drift och eftersom den är förnybar riskerar den inte att ta slut. Det finns dock en viss negativ miljöpåverkan av solenergi, framförallt i samband med tillverkning av solceller. Men, fördelarna för miljön är långt större och vi behöver ställa om till helt förnybara energikällor som sol-, vind- och vattenkraft för att kunna lösa den pågående klimatkrisen.

Greenpeace i Thailand installerar tillsammans med Thailand Solar Fund coalition solpaneler på landets sjukhustak.
© Roengchai  Kongmuang / Greenpeace

Så påverkar solenergi miljön

Solceller omvandlar direkt solljus till elektricitet. När solljuset träffar en solcell absorberas dess energi av kiselatomer. Denna energi får elektroner att röra sig vilket skapar en elektrisk ström. Genom att ansluta en växelriktare kan denna ström användas direkt eller matas ut i elnätet. Solpaneler, som är större samlingar av många solceller, kan installeras på tak, väggar eller på marken för att fånga solens strålar och producera elektricitet i större skala. När solen skiner genererar dessa paneler ren och förnybar energi.

Solceller är en miljövänlig energikälla som släpper ut cirka 40 gram koldioxid (CO2) per producerad kilowattimme (kWh) under sin livstid, vilket är väldigt lite om man jämför med exempelvis kolkraft som släpper ut omkring 820 gram CO2 per producerad kWh. Solcellers klimat- och miljöpåverkan per energienhet som produceras minskar hela tiden i takt med att tillverkningsprocesserna blir miljövänligare och cellerna blir effektivare. Solceller har dock ändå en viss miljöpåverkan där den största påverkan sker när själva panelerna tillverkas.

Flytande solenergianläggning i Tyskland. © Paul Langrock / Greenpeace

Miljöpåverkan under tillverkning

Energianvändning: Tillverkning av solceller kräver förhållandevis mycket energi, särskilt under smältning och reningsprocessen för kisel. Beroende på var de produceras kommer den här energin många gånger fortfarande från fossila bränslen eller kärnkraft. Därför kan det ibland ta upp till tre år innan solcellerna har producerat den mängd energi som de förbrukat under tillverkningsprocessen. Solceller håller generellt i åtminstone 25-30 år, så trots detta hinner de generera mångfaldigt mer energi än vad som krävdes för deras tillverkning. 

Kemikalier: Vid tillverkningen av solceller används kemikalier som kan vara farliga för miljön och för människors hälsa. Precis som inom all industriell produktion är det viktigt att dessa hanteras på ett korrekt sätt så att de inte orsakar miljöskador eller utgör hälsorisker för såväl djur som människor. Det är därför viktigt att produktionen av solceller och solpaneler sker ansvarsfullt utan utsläpp till naturen. Det är också viktigt att solcellerna återvinns på ett bra sätt när de inte längre kan producera

Avfall: Som med all industriell produktion genereras avfall under tillverkningsprocessen. För solceller inkluderar detta exempelvis kiselspån och andra biprodukter. Detta avfall behöver vi ta hand om så att det inte hamnar ute i naturen där det kan göra stor skada.

Gruvdrift: Utvinning av råmaterial för solceller, som kisel, silver och sällsynta jordartsmetaller (beroende på solcellstyp), kan ha stora miljömässiga konsekvenser. Gruvbrytning kan även innebära hälsorisker för människorna som jobbar i gruvorna.

Livslängd och återvinning: När solceller når slutet av sin livslängd, vilket oftast är efter ca 30 år, måste de återvinnas. Att hantera avfallet korrekt och återvinna komponenter är avgörande för att minska den långsiktiga miljöpåverkan. Det är också viktigt att solceller likt alla produkter designas för återbruk och återvinning redan från början, som en del i omställningen mot en cirkulär ekonomi.

Miljöpåverkan under drift

Under drift har solenergi knappt någon påverkan på miljön eller klimatet jämfört med fossila bränslen. Men inget energisystem är helt utan miljöpåverkan

Landanvändning: Stora solparker tar upp mycket mark och kan påverka lokala ekosystem. Det kan innebära att vissa arter förlorar sina hem, särskilt i känsliga ökenmiljöer där många stora solprojekt är belägna. När solpaneler placeras på existerande hus eller infrastruktur finns dock inte dessa problem. Det görs också allt mer innovationer kring hur man på ett smart sätt kan kombinera produktion av solel med till exempel jordbruk på ett sätt som gynnar båda verksamheterna.

Demonstrationsanläggning i Brandenburg som visar exempel hur solenergi kan integreras i jordbruk utan att ta värdefull mark i anspråk och istället skapa nyttor, som exempelvis skugga för betande djur.
© Paul Langrock / Greenpeace

Temperaturökning: Stora solparker kan potentiellt påverka lokala temperaturer. Mörka solpaneler absorberar värme, vilket kan påverka det lokala mikroklimatet.

Reflektion och bländning: Solpaneler som inte är placerade på ett lämpligt sätt kan orsaka reflektioner och blända förbipasserande eller närliggande bostäder, detta kan vara störande för sikten och i värsta fall orsaka olyckor.

Solenergi minskar miljöpåverkan av elproduktion

Trots de nackdelar som vi gått igenom har solenergi betydligt mindre negativa miljökonsekvenser och lägre koldioxidutsläpp jämfört med fossila bränslen. När solenergiprojekt planeras och utformas behöver det göras med stor noggrannhet för att ta hänsyn till miljön, vilket gör att många av dessa biverkningar kan minimeras. Solceller hinner kompensera för den energianvändning som uppstår i samband med tillverkningen många gånger om under sin livstid.

Solpaneler och vindkraft i Burgos, Spanien. © Veejay Villafranca / Greenpeace

Stoppa klimatkrisen tillsammans med oss på Greenpeace

Klimatkrisen är ett faktum och för att vår planet ska ha en chans måste vi göra en energiomställning där vi fasar ut fossila bränslen som kol, olja och gas till förmån för förnybara energikällor som sol-, vind- och vattenkraft. I jämförelse med solenergi är riskerna med kärnkraft och fossila bränslen enorma. Fossila bränslen och kärnkraft påverkar miljön negativt och kommer med stora risker för olyckor som skulle få enorma konsekvenser för människa, djur och natur.

På Greenpeace kämpar vi varje dag för att stoppa klimatförändringarna. Vi har demonstrerat, informerat, debatterat, blockerat, lobbat politiker, stämt stater och fossilbolag för att lyfta klimatfrågan. Vill du vara med och stoppa klimatkrisen tillsammans med oss på Greenpeace? Bli månadsgivare och gör det möjligt för oss att skydda vår planet.

🎧 Poddtips! Lyssna gärna på avsnittet om solenergi från vår uppskattade podcast Systemskiftet.