Kärnkraft är ett energislag som inte ger upphov till några större mängder koldioxidutsläpp. Trots detta är kärnkraft allt annat än en miljövänlig energiform. Kärnkraften medför stora risker för både människa och miljö, därför bör kärnkraft avskaffas så snart som möjligt. 

Här går vi igenom vilka risker som finns med denna icke förnybara energiform och vilken miljöpåverkan kärnkraft faktiskt har.

Projektion av ordet ”danger” på ett kärnkraftverk i Spanien. © Pedro Armestre / Greenpeace

Så påverkar kärnkraft miljön

Kärnkraft har stora negativa konsekvenser för vår miljö på flera olika sätt. Utsläppen av koldioxid (CO2) / kilowattimme är låg och kan jämföras med både vind- och vattenkraft. Kärnkraftens miljöpåverkan kommer istället från uranbrytning och avfallshantering. Kärnkraft innebär dessutom stora risker för olyckor som kan vara förödande för människor, djur och natur.

Uranbrytning

Bränslet som används i kärnkraftverk är uran som utvinns i gruvor. När man bryter uranmalm frigörs radioaktiva gaser, radioaktivt damm och radioaktiva sönderfallsprodukter som riskerar att läcka ut i naturen. Personalen som arbetar i gruvorna utsätts för en risk att drabbas av olika hälsoproblem och sjukdomar av strålningen.

I Sverige finns uran naturligt i berggrunden, men att utvinna uran anses vara så pass farligt att vi istället importerar uran från andra länder. Ofta sker uranbrytning på platser med dåliga arbetsförhållanden och låg säkerhet, vilket innebär ökade risker för både personal och omgivning.

En avfallshög vid en urangruva i Niger. © Greenpeace / Philip Reynaers

Farliga transporter

Efter att uranet brutits i gruvan så bearbetas det på olika sätt och “anrikas”, dvs att andelen klyvbart material ökas. Därefter transporteras det från gruvan med fartyg, tåg eller lastbil. När kärnbränslet har använts så behöver också det transporteras till den mellanlagringsplats som finns i Oskarshamn. Dessa transporter, från och till kärnkraftverken, med uran och kärnavfall medför risker för miljön om en olycka eller en attack skulle ske.

Risk för olyckor

Den största miljöpåverkan från kärnkraftverk sker om det skulle hända en olycka. Kärnkraftsolyckor som Tjernobyl och Fukushima har visat hur katastrofala konsekvenser radioaktivt utsläpp kan ha. Även i Sverige kan en olycka ske. 2006 hindrade slumpen att en allvarlig olycka inträffade vid Forsmarks kärnkraftverk. En kärnkraftsolycka kan förorena stora landområden, göra dem obeboeliga för människor och djur samt skada ekosystem långt bortom olycksplatsen.

Satellitbild på kärnkraftverket i Fukushima efter härdsmältan 2011. © DigitalGlobe / CC BY-NC-ND 2.0

Radioaktivt avfall

Kärnkraft genererar radioaktivt avfall som avger strålning i hundratusentals år. Detta avfall måste lagras på ett säkert sätt för att förhindra att det når miljön, vilket är en stor utmaning. Trots att vi använt oss av kärnkraft sedan 1950-talet har vi fortfarande inte hittat någon långsiktigt säker lösning på förvaring av kärnavfall. Idag förvaras kärnavfallet i bassänger i ett mellanlager vid Oskarshamns kärnkraftverk tills dess att en slutförvarsanläggning kan komma att stå klar. Med andra ord är förvaringen av kärnavfall långt ifrån säker eller hållbar.

Protest utanför Rosenbad i Stockholm mot att regeringen beslutat att gå vidare med den svenska konceptet för att förvara kärnavfall trots de osäkerheter som fortfarande kvarstår kring om metoden. Det högaktiva och farliga kärnavfallet måste kunna hållas separerat från miljön i minst 100 000 år. © Jason White / Greenpeace

Stor vattenanvändning

Kärnkraftverk använder stora mängder vatten för att kyla reaktorer och kondensera ånga. Detta kan leda till vattenbrist i regioner där vatten är en begränsad resurs. Dessutom kan det påverka vattenlevande ekosystem om vatten tas från floder, sjöar eller hav.

Risk för vapenspridning

Tekniken för att producera kärnbränsle och kärnvapen är mycket liknande. Det finns därför en risk att spridningen av kärnenergi kan bidra till spridningen av kärnvapen. Ett kärnvapenkrig skulle innebära enorma konsekvenser för miljön men också för många människor.

Förutom vapenspridning är kärnkraftverk sårbara vid krig och lätta mål för exempelvis terroristattacker, cyberattacker och andra krigshandlingar.

Kärnkraft är en falsk klimatlösning

Kärnkraft kan vid första anblick tyckas vara en miljövänlig energiform tack vare de låga utsläppen. Men kärnkraft har en stor miljöpåverkan när alla delar inräknas, såsom uranbrytning och hantering av radioaktivt avfall. Utöver det är kärnkraft en riskabel och dyr bromskloss för energiomställningen. Vi behöver fasa ut användningen av fossila bränslen och satsa på hållbara lösningar. Att ställa om till förnybar energi som sol, vind och vatten är en central del av lösningen på den pågående klimatkrisen. Förnybar energi är billigare och betydligt bättre för miljön. Dessutom riskerar inte förnybar energi att ta slut på samma sätt som kärnkraften gör.

Vi behöver prioritera energieffektiviseringen och överge falska lösningar som kärnkraft, biobränslen, bioenergi och koldioxidinfångning för att ge vår planet och framtida generationer en chans.


Aktivister från Greenpeace protesterar mot utanför Sveriges riksdag medan riksdagspolitikerna debatterar ett regeringsförslag om att tillåta fler kärnkraftsreaktorer att byggas på fler platser i Sverige. Greenpeace uppmanar riksdagen att rösta nej till detta förslag och istället fokusera på energieffektivisering och en utbyggnad förnybar energi som är mycket billigare, snabbare och mindre riskfylld. © George Hagstrand / Greenpeace

Greenpeace kämpar för en hållbar energiomställning

På Greenpeace kämpar vi för en hållbar energiomställning varje dag. Vårt arbete handlar mycket om att påverka beslutsfattare till att satsa på rätt typ av lösningar. Genom att främja forskning och utbildning vill vi höja medvetenheten kring klimatfrågor och främja hållbara lösningar som säkrar framtiden för vår planet.

Vill du vara med och stoppa kärnkraftverkens miljöpåverkan? Engagera dig tillsammans med oss på Greenpeace genom att bli månadsgivare och ta kampen vidare!