Förnybar energi som vindkraft är avgörande i kampen mot klimatkrisen. Vindkraft står idag för cirka 20 procent av Sveriges totala elproduktion och är en av de snabbast växande energislagen i världen. Här går vi igenom hur vindkraft fungerar och varför det är viktigt att vi ställer om till att endast använda oss av förnybara energikällor som vind- och solkraft.

Bildtext: Fotot är från lanseringen av en ny kampanj om förnybar energi av Greenpeace i Ryssland. Den gröna skylten ovanför dörren har ordet “EXIT” på ryska, ett ord som ofta används inuti byggnader som en säkerhetsåtgärd för att visa närmaste utgång om en olycka sker. Det här symboliserar den akuta situation vi befinner oss i just nu med en eskalerande klimatkris, och behovet av att agera fort. Precis som färgen på den här EXIT-skylten, är vår väg ut ur den här klimatkrisen där planeten står i brand, grön: vi måste fokusera på utvecklandet av förnybar energi.

Så fungerar vindkraft

Ett vindkraftverk omvandlar vindens rörelse till elektrisk energi. Moderna vindkraftverk har oftast tre stora rotorblad formade likt en propeller som börjar snurra när det blåser. Den roterande rörelsen omvandlas till el i en generator som sitter högst upp i vindkraftverkets torn. Vindkraftverken är kopplade till elnätet och levererar ström så länge de snurrar.

Bildtext: Skådespelerskan Emma Thompson håller en gigantisk prislapp med texten: “50% OFF Offshore Wind”, för att uppmärksamma att vindkraften från verken utanför kusten vid Thanet Kent-distriktet i England har nått rekordlågt pris. Priset för elektriciteten som produceras har sjunkit med över 50% de senaste fem åren.

Vindkraftverk är igång så länge det blåser mellan omkring 4 m/s upp till 25 m/s, men de är som mest effektiva när det blåser mellan 12-15 m/s. Är vindstyrkorna högre än så stannar verket på grund av säkerhetsskäl. Verkningsgraden, det vill säga hur mycket av den tillförda energin som kan utvinnas, uppgår för dagens vindkraftverk till ungefär 40 till 50 procent. Den teoretiskt maximala verkningsgraden för ett vindkraftverk är enligt det som kallas Betz-lag drygt 59%.

Fördelar med vindkraft

  • Miljövänligt Vindkraft är en miljövänlig energikälla som när den producerar energi inte orsakar några utan klimatpåverkande utsläpp eller luftföroreningar.
  • Förnybar energi – Vind är en naturligt förekommande och obegränsad resurs som inte kommer att ta slut till skillnad från fossila kraftslag eller kärnkraft som behöver ett bränsle för att producera energi. Vindkraft är med andra ord en hållbar och förnybar energikälla.
  • Gratis energi – Vinden är gratis, till skillnad från till exempel kol, olja eller uran, vilket bidrar till att landbaserad vindkraft är det billigaste energislaget att producera.
  • Kan byggas ut snabbt – Vindkraft kan, liksom solkraft, byggas ut mycket snabbt till låga kostnader, förutsatt att långa tillståndsprocesser inte bromsar utbyggnaden.
  • Kan bidra med storskalig stabilitet – I Sverige, framförallt vid kusten och till havs, har vi gynnsamma förhållanden för vindkraft. Här finns det nästan alltid vind som håller igång vindkraftverken och kan därmed bidra med stabilitet till elnätet, inte minst i kombination med olika typer av lagring.

Finns det några nackdelar med vindkraft?

Att ställa om energisystemet från smutsiga fossila bränslen till hållbar förnybar energi, såsom vindkraft, är avgörande för att kunna försöka komma tillrätta med klimatkrisen. Det finns dock inget energislag som inte har en påverkan på natur och miljö, vindkraft inräknat. Därför är det viktigt att i första hand sträva efter att minska energiförbrukningen.

En nackdel med vindkraft är att den förstås är beroende av vinden. Om det inte blåser stannar verken, vilket innebär att vindkraft kan ge en ojämn energiproduktion, om den inte kombineras med energilagring i någon form. Installationen och driften av vindkraftverk kan ha en negativ inverkan på djur och natur, bland annat fåglar och fladdermöss samt i samband med muddring och pålning för vindkraft till havs. Produktionen av råvarorna till vindkraftverken har också en negativ miljöpåverkan.

Vindkraft i Sverige

Sverige är ett framstående land när det gäller vindkraft, med över 5 000 vindkraftverk i drift i slutet av 2022. Dessa vindkraftverk genererade samma år 33 TWh, vilket är över 19 procent av Sveriges totala elproduktion. Till år 2025 bedöms den årliga produktionen av el från vindkraft att ligga på 53 TWh och därmed vara vår näst största källa till el, efter vattenkraft.

Utbyggnaden av vindkraft går dessutom snabbare än någonsin. Detta beror till stor del på att kostnaden för vindkraft har minskat i takt med att tekniken gått framåt. Vindkraftverken har dessutom blivit större och effektivare, vilket innebär att färre verk kan producera mer el.

Vi går mot vår tids största energiomställning, och även om utvecklingen går åt rätt håll så har vi fortfarande långt kvar. Genom att fortsätta investera i vindkraft kan Sverige fortsätta att minska sina koldioxidutsläpp och arbeta mot en mer hållbar framtid. Tack vare stora markområden, goda vindförhållanden och en stabil elmarknad har Sverige bra förutsättningar för storskalig vindkraft.

Vindkraft är en lösning på klimatkrisen

Fossila bränslen som olja, kol och gas förgiftar vår planet och är den största orsaken till klimatkrisen. Fossila bränslen står för mer än 75 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och nästan 90 procent av koldioxidutsläppen

I kampen mot klimatförändringar spelar vindkraft en nyckelroll. Att byta från fossila bränslen till förnybara energikällor som vindkraft är ett effektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Eftersom vindkraftverk inte släpper ut några växthusgaser under drift kan de producera elektricitet utan att bidra till luftföroreningar eller klimatförändringar – vilket är precis vad kampen mot klimatkrisen behöver.

Greenpeace verkar för förnybar och hållbar energi

På Greenpeace arbetar vi aktivt för att påskynda omställningen av energi till 100 procent förnybara energikällor såsom vindkraft och solkraft. Vi måste sluta med falska lösningar och sätta stopp för energiprojekt som förstör vårt klimat och förorenar vår miljö. Genom att överge smutsiga fossila bränslen och riskabel kärnkraft som energikällor och istället satsa på utbyggnad av vindkraft och andra förnybara energikällor tillsammans med energieffektiviseringar kan vi ge våra framtida generationer en chans.

Bildtext: Greenpeace och volontärer reste ett vindkraftverk på stranden i gryningen i Durban, Sydafrika. För att skicka ett budskap om hopp under FN:s klimatförhandlingar 2011, COP17. Kampanjens budskap var att Durban måste leda vägen för att komma överens om ett rättvist, ambitiöst och juridiskt bindande avtal och förhindra klimatkris. Politikerna måste sluta lyssna på de förorenande företagen och istället på alla de människor som vill få ett slut på vårt beroende av fossila bränslen. Afrika är i frontlinjen för farliga klimatförändringar, med miljoner som lider av konsekvenserna av ökad torka och extremväder, som hotar liv och livsmedelssäkerhet.

Stöd Greenpeace så vi kan fortsätta vårt arbete för en bättre framtid, för oss alla.