Vattenkraft är en förnybar energikälla där man fångar upp energin som finns i strömmande vatten. Sverige har idag ett väletablerat system för vattenkraft och därför alla förutsättningar för att skapa ett hållbart energisystem. För att göra detta behöver vi ställa om till 100 procent förnybar energi där vi satsar på energieffektiviseringar, vatten-, sol- och vindkraft och fasar ut fossila bränslen och kärnkraft.

Så fungerar vattenkraft

Ett vattenkraftverk består av stora dammar som samlar upp vatten från en älv eller en å. När kraftverket är igång öppnas luckor i dammen och vatten leds ned i tunnlar till en turbin. När vattnet sedan faller genom tunnlarna skapas ett tryck och vattnet får en hög hastighet. I turbinen sitter det flera blad som börjar snurra med hjälp av vattnets kraft och på så vis skapas en rörelseenergi. En generator är kopplad till turbinen och omvandlar rörelseenergin till el som sedan skickas ut till elnätet. Efter att vattnet passerat genom turbinen leds det ut till vattendrag på lägre höjd än dammen. Hur mycket el som vattenkraftverket kan generera beror på mängden vatten och vindkraftverkets fallhöjd. Ju mer vatten och ju högre fallhöjd desto mer rörelseenergi kan omvandlas till el. 

Vattenkraft kan producera el konstant men hur mycket el som produceras ändras från år till år. Under torrår när det inte regnar så mycket går produktionen ner medan produktionen går upp under regniga och snörika år.

Fördelar med vattenkraft

  • Förnybar energi – Vattenkraft är en förnybar energikälla som, till skillnad från fossila bränslen, inte kommer ta slut inom vår livstid. Vi kommer med största sannolikhet alltid att ha tillgång till vatten och kommer därför alltid kunna generera vattenkraft.
  • Miljövänlig el – Vattenkraft har låg klimatpåverkan och ger inte upphov till några skadliga utsläpp som koldioxid eller svaveldioxid. Med andra ord är vattenkraft ett viktigt komplement till sol- och vindkraft för att balansera efterfrågan på miljövänlig el. 
  • Stabil energikälla – Vattenflödet i floder är relativt konstant, vilket gör att vattenkraftverk kan producera en stabil mängd elektricitet. Dessutom kan vattenkraft regleras efter behov vilket är viktigt för att stabilisera elnätet. Man kan lagra vatten i dammarna när efterfrågan på el är låg och släppa ut vattnet vid högre efterfrågan. 
  • Lång livslängd – Vattenkraftverk är robusta och kan vara i drift i flera decennier. Dessutom kräver de mindre underhåll än andra former av förnybar energi, vilket gör de kostnadseffektiva över tid.

Nackdelar med vattenkraft

  • Påverkar landskapet – Trots att vattenkraftverk inte producerar luftföroreningar har deras konstruktion och drift en betydande påverkan på omgivningen. Dammar kan ändra vattenflödet och påverka djuren som lever i vattnet. Fiskar kan också sugas in i turbinen och dödas. 
  • Risk för torka – I områden där vattentillgången varierar med årstiderna eller områden som är känsliga för klimatförändringar kan vattenkraftens tillförlitlighet minska.
  • Risk för översvämningar – Det finns en risk för att dammar och sjöar kan svämma över. Det skulle orsaka stora problem i omgivningen både för naturen och för människor som bor i närheten.   
  • Stora investeringar – Att bygga ett vattenkraftverk kräver en stor initial investering. Även om driftskostnaderna över tid kan vara låga kan de initiala kostnaderna vara en barriär för att bygga nya kraftverk.
  • Utmaningar med nedläggning – När ett vattenkraftverk inte kan användas längre kan det vara kostsamt och tekniskt utmanande att riva dammen och återställa floden till dess naturliga tillstånd.

Vattenkraft i Sverige

Sverige är ett av världens ledande länder när det gäller vattenkraft. Vårt första moderna vattenkraftverk togs i drift redan år 1882 och ända sedan dess har vattenkraft varit en kraftkälla som försörjt Sverige med förnybar el. 

Vattenkraft står för ungefär hälften av Sveriges totala elproduktion och är den största källan till el i landet. Idag har vi drygt 2 000 vattenkraftverk i Sverige, från små anläggningar till stora dammar. Exempelvis så fungerar hela Vänern som ett vattenmagasin för vattenkraftverket i Göta älv. Det största vattenkraftverket som vi har i Sverige är Harsprånget i Norrbotten, som också är det största i Nordeuropa. Harsprånget har en kapacitet på över 830 megawatt och producerar omkring två terawattimmar el om året.

En hållbar framtid

Vattenkraften har bidragit till att vi i Sverige kunnat utveckla ett stabilt elsystem som idag är till två tredjedelar förnybart. Men vi har lång väg kvar för att bli ett land där hela vårt energisystem utgörs av förnybar energi. Vi har dock goda förutsättningar. Vi har redan många vattenkraftverk etablerade och vi har ett geografiskt gynnsamt läge för att satsa ännu mer på sol- och vindkraft.


Genom att fasa ut fossila bränslen som olja och gas samt den riskabla kärnkraften och istället använda förnybara energikällor kan vi göra Sverige till ett hållbart framtidsland. Greenpeace agerar för att skapa den värld vi vill ha imorgon. Med fredliga och kreativa metoder banar vi väg för en grön framtid. Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare.