Solkraft är en förnybar energikälla som inte producerar några utsläpp av växthusgaser eller andra föroreningar när den används, och den kan producera el utan att störa djur, natur eller människor. Den solinstrålning som når jorden dagligen innehåller 10 000 gånger mer energi än vad vi människor använder. Genom att använda solceller eller solfångare kan vi ta del av energin som solen skickar hit, och få ännu ett viktigt verktyg i kampen mot klimatkrisen.

Bildtext: För att uppmärksamma Hongkongs regering om vår önskan om en framtid med förnybar energi, samlade Greenpeace över 200 Hongkong-bor för att bilda den första solformade mänskliga bannern någonsin i Hongkong. Det anordnades också en workshop om solkraft för att lära allmänheten göra egna DIY-solfångare. Denna aktivitet anordnad av Greenpeace är en del av den globala Break Free-rörelsen mot fossila bränslen.

Så fungerar solceller

Solceller är utformade för att omvandla solens strålar till elektricitet. Ofta kopplas flera solceller ihop till större solpaneler som normalt placeras på hustak, men solpaneler kan även installeras på marken och i stora solparker för storskalig produktion.

Bildtext: Greenpeace installerar solceller på taket av en skola i Palma de Mallorca, Spanien

Så här fungerar solceller i tre steg:

1. När solstrålar träffar solcellens yta skapas en spänning mellan fram- och baksida vilket gör att likström bildas.

2. Likströmmen skickas till en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström.

3. Elen leds sedan ut till en elcentral. Har du som privatperson solpaneler hemma fördelas oftast den el som du behöver inne i huset och överskottet går automatiskt ut till elnätet där den kan köpas av andra.

Så fungerar solfångare

Solfångare omvandlar solens energi till värme istället för elektricitet som i solceller. Dessa är ofta gjorda i mörka färger för att absorbera solstrålarna som träffar dess yta mer effektivt i syfte att kunna maximera mängden ljusenergi som kan utvinnas. I solfångaren finns en vätska som blir varm av solens strålar. När det gäller solvärme för hushåll så pumpas sedan vätskan in i huset och kan användas till att producera varmvatten och bidra till varmare inomhustemperatur. Därefter leds vätskan tillbaka ut till solfångaren igen och processen kan börja om på nytt.

Eftersom värme står för närmare hälften av världens energikonsumtion och omkring 40 procent av koldioxidutsläppen kan solfångare ha en viktig roll i att minska de globala utsläppen. Om solfångare även används i större skala kan de ersätta fossila bränslen och biobränslen i industriprocesser och fjärrvärmenäten. Om det också kombineras med säsongslagring kan det även leverera värme på vintern.

Bildtext: Saerbeck i Nordrhein-Westfalen i Tyskland är ett samhälle som äger sin egen vind- och solpark.
Där hela 70 % av de privata hushållen i Saerbeck försörjs av förnybar energi.

Fungerar solkraft under vintern?

Trots att Sverige har få soltimmar under vintern funkar solceller utmärkt som energikälla. Faktum är att solinstrålningen i Sverige motsvarar den i norra Tyskland, som är det land i Europa som har ojämförligt mest installerad solel. Så länge det är dagsljus kan solcellerna producera el, men produktionen är helt klart högre under de ljusa månaderna. Mellan mars och oktober är elproduktionen från solceller som högst.

Fördelar med solkraft

  • Förnybar energi Solkraft är en förnybar energikälla, eftersom solen hela tiden tillför ny energi till jorden och att den inte kommer ta slut under människans livstid. 
  • Miljövänlig produktionSolkraft är miljövänligt och genererar inga farliga utsläpp som påverkar vårt klimat under själva produktionen av el. 
  • Litet underhåll Underhållet av solpaneler är minimalt och de har en lång livslängd på åtminstone 25 till 30 år.
  • Nätstabilitet Solceller i kombination med batterier har på senare tid kommit att bli en allt viktigare del i att bidra till stabilitet av det svenska elnätet. Att koppla ihop batterierna från tusentals mikroproducenter, och framöver även i högre grad batterierna i elbilar, är ett exempel på hur billig och flexibel förnybar energi bidrar till ett effektivt och stabilt elnät.

Finns det några med nackdelar solenergi?

Att fasa ut smutsiga fossila bränslen och farlig kärnkraft och ställa om till 100 procent förnybar energi, inte minst solenergi, är en helt central del i klimatomställningen och att värna miljön. Samtidigt har självfallet alla energislag, inklusive solkraft, sina nackdelar.

Solenergi är till exempel en variabel energikälla som producerar olika mängder energi beroende på väder, tid på dygnet och säsong. Solpanelerna producerar även när det är molnigt men genererar som mest elektricitet när de träffas av direkt solljus. Under sommaren är produktionen oftast hög för att sedan gå ner under vintern.

Den absoluta majoriteten av världens solpaneler produceras i Kina. Rapporter om dåliga arbetsförhållanden eller till och med människorättskränkningar i produktionen samt det faktum att produktionen i många fall sker med fossila bränslen är mycket problematiskt och har gjort att flera nya producenter etablerar sig för att komma ifrån beroendet från Kina.

En annan nackdel för privatpersoner är att installationskostnaden för många är en stor investering. Men med tanke på dess långa livslängd är det en investering som betalar sig och direkt efter installation kommer elräkningen att sjunka.

2015: Volontärerna Dylan Barsby och Wendy Damarell visar banderoller som främjar solenergi i Kapstaden för att markera starten på den fyra dagar långa South African International Renewable Energy Conference (SAIREC). Konferensen erbjuöd afrikanska stater möjligheten att öka sina mål för förnybar energi och göra åtaganden för att bygga decentraliserade energisystem, som skulle kunna ta miljoner på kontinenten ur fattigdom.

En miljövänlig och hållbar lösning

Vi befinner oss i en tid av snabb förändring när det gäller hur vi genererar och använder energi. Att avveckla kärnkraft och fasa ut fossila bränslen är en nödvändig del av övergången till ett hållbart samhälle. Som en förnybar, ren och kostnadseffektiv energikälla spelar solkraft en central roll i denna övergång. Klimatkrisen är ett faktum och vi måste alla engagera oss för att skapa den värld vi vill ha imorgon.

Bildtext: En aktivist i isbjörnsdräkt håller en skylt där det står ”Det är 2015” och på en banderoll står det ”När det sker ett enormt solenergiutsläpp kallas det bara en trevlig dag. Gröna jobb, inga rörledningar. Ingen energi öst.”
15 000 kanadensare marscherade för fred och klimat. Greenpeace anslöt sig till en koalition av arrangörer inklusive miljöorganisationer, fackföreningar, studentgrupper och fler i Ottawa under COP21.

Greenpeace verkar för förnybar och hållbar energi

Greenpeace är starkt engagerade i arbetet att öka användningen av förnybar energi, inklusive solkraft. Genom kampanjer, politisk påverkan och direkt handling arbetar vi för att öka medvetenheten om vikten av en hållbar energiomställning. Vår vision är en värld där alla människor har tillgång till ren och hållbar, förnybar energi, vilket är både en grundläggande rättighet och en central del av lösningen på klimatkrisen.

Var en del av förändringen och bli månadsgivare.