Infångning och lagring av koldioxid (CCS) syftar till att minska klimatpåverkan från förbränningen av fossila bränslen genom att fånga upp koldioxid (CO2) från kraftverkens och fabrikernas skorstenar och lagra den under jord.

Den drivande kraften bakom idén om CCS har i stor utsträckning kommit från fossilindustrin som en motivering för att kunna behålla eller till och med bygga nya fossileldade kraftverk. CCS-tekniken är, trots många år av investeringar och utveckling, i stort sett obeprövad för annat än att pressa ur mer olja ur oljekällor. CCS är dyrt och kräver stor energianvändning vilket innebär att klimatarbetet måste fokusera på att ersätta fossila bränslen med förnybara energikällor och energieffektiviseringar.

Vi behöver använda oss av lösningar som vi redan har för att bekämpa klimatkrisen. Genom att ställa om från kraven på en ständig bred ekonomisk tillväxt till fokus på effektivisering och besparing och att använda oss helt av förnybara energikällor kan vi skapa en hållbar framtid. 

Vad är CCS?

CCS står för Carbon Capture and Storage och är en teknik som innebär att man med hjälp av stora mängder energi fångar upp och koncentrerar koldioxid (CO2) som produceras av industrier och kraftverk. Den koncentrerade koldioxiden behöver sedan transporteras till en plats där den säkert kan lagras, att skapa effektiva CCS-system i praktiken är något som vi kommer se är lättare sagt än gjort.

Avskiljning

Det första steget i processen är avskiljningen av koldioxid från andra gaser. Detta sker genom processer som använder ånga och el för att höja halten av koldioxid i avgaserna och sedan komprimera den.

Transport

När koldioxiden har avskiljts behöver den transporteras till en lämplig lagringsplats. Rörledningar är mest effektivt, men då Sverige inte har existerande pipelines på lämpliga platser är det osannolikt att ett helt nätverk av pipelines skulle byggas från fabriker från norr till söder för detta ändamål, mest sannolikt blir det därför via tankfartyg som är dyra att bygga och som tyvärr lär drivas av fossila bränslen under överskådlig tid.

Lagring

Det sista steget i processen är lagring av koldioxiden. Koldioxiden kan pumpas djupt ner i berggrunden eller flera kilometer under havsbotten. Även detta steg kräver energi och kapital. Det finns även  risk för att koldioxiden läcker ut genom sprickor i berggrunden. 

Förhoppningarna med CCS-tekniken

Drömmen hos de flesta som förespråkar CCS är att vi kan fortsätta med förbränning och ständigt ökad produktion men gömma konsekvenserna av ökande utsläpp under jord och hav. Teorin är att detta skulle ge oss tid för omställning, i praktiken fördröjer det istället omställningen då enorma investeringar ytterligare låser fast oss i fossilberoende  teknik. Dessutom ökar CCS vår totala energiförbrukning och därmed ytterligare ökar utsläppen. En annan tanke är att fortsätta med förbränning av biomassa och då pumpa ned utsläppen och biomassa ska växa upp igen och därmed skapa “negativa” utsläpp. Dock har vi även en biologisk mångfaldskris och vi måste snabbt även sluta med förbränning av biomassa och ändra det kalhyggesbruk som skapar “rester”. Skogen kräver många årtionden att växa tillbaka efter ett kalhygge, tid vi inte har!

Nackdelar med CCS-tekniken

Tekniken är dyr, hittills alltid dyrare än EU-priset för utsläppsrätter vilket gör att den inte är lönsam utan statsbidrag och subventioner. Det innebär också att alla företag bör ha mer kostnadseffektiva möjligheter för att minska sina utsläpp av växthusgaser.

CCS kräver väldigt mycket energi, utan att producera något av värde för företaget, därför kommer CCS minska energieffektiviteten för de produkter de egentligen vill producera, det gör det även svårare för oss att nå de bindande mål för energieffektivisering som EU ställt. 

Det finns också risker med att den inte fungerar så bra storskaligt, t ex har många försöksanläggningar bara samlat in koldioxiden från den skorsten med högst halt koldioxid på fabriken, ska detta skala upp till alla skorstenar ökar energiförbrukning och kostnader. Sammantaget förväntas ett storskaligt införande av CCS eliminera de senaste decenniernas effektivitetsvinster och öka resursförbrukningen med en tredjedel.

Risk för läckage och olyckor

Även om det är möjligt att begrava hundratusentals gigaton koldioxid finns det inget sätt att garantera att lagringsplatserna kommer att vara lämpligt utformade för att förvara koldioxid under de tidsskalor som krävs. När koldioxid lagras finns det en risk för läckage. Kontinuerligt läckage, även vid så låga nivåer som 1 procent, kan få oss att missa de tänkta utsläppsmålen.

Minskar viljan för en energiomställning

Den absolut största risken med CCS är att viljan att ställa om till förbränningsfria energikällor minskar. Två tredjedelar av all el i världen produceras fortfarande med fossila bränslen. När beslutsfattare hör att industrin kan fånga in utsläppen från energiproduktion som redan existerar kan detta ses som enklare lösning än att göra det som vi måste minska energibehoven och – ställa om till 100 procent förnybar energi.

CCS i Sverige

Än så länge pågår endast försök med avskiljning på några ställen, men ingen lagring av koldioxid finns. Intresset är stort för forskning kring teknologin. Exempelvis så har man diskussioner med norska företag angående lagring av koldioxid i gamla oljefält i Nordsjön. Regeringen har redan avsatt 36 miljarder för att stötta tekniken, pengar som kunnat göra större nytta som energieffektiviseringsstöd.

Vi har redan lösningen på klimatkrisen!

Klimatkrisen pågår nu och vi har inte tid att vänta på falska lösningar som CCS. Tekniken är mycket spekulativ, riskfylld och kommer sannolikt inte att vara ekonomiskt genomförbart de närmaste tjugo åren. Faktum är att vi redan har hittat lösningen på klimatkrisen. Vi måste effektivisera energi– och resursanvändning och ställa om till att använda oss helt av förnybara energikällor. För att fånga upp mer koldioxid från atmosfären bör vi satsa mer på det som kallas för naturliga lösningar, som att ställa om skogsbruket till mer naturnära skogsbruk och låta mer skog stå kvar och genom ett bättre regenerativt jordbruk få mer kol att bindas i markerna. 


På Greenpeace arbetar vi aktivt för att påverka politiker, företag och individer att ta större ansvar för att skydda vårt klimat och vår planet. Vi kämpar dagligen för att få ett slut på alla energiprojekt som förstör miljön och klimatet. Stöd vårt viktiga arbete och var med och skapa en planet som kan hålla för flera generationer framöver.