Volontärer från Greenpeace kommer under juli att besöka elva orter i Norrbotten och Västerbotten för att hålla föredrag om skogen. Syftet är att få igång en diskussion om hur Sverige kan skapa ett skogsbruk som är långsiktigt hållbart för såväl skogsägare som för klimatet och den biologiska mångfalden. 

”Vi vill slå hål på en rad myter om det svenska skogsbruket”, säger en av föredragshållarna från Greenspeakers, Annalena Lohaus.

– Sverige är ett av de sämsta länderna i EU på att skydda skog. Under de här föredragen vill vi slå hål på en rad myter om det svenska skogsbruket och få igång en diskussion om hur vi ska använda våra skogar, säger Annalena Lohaus, som är skogsmästare, specialiserad på naturnära skogsbruk, och en av föredragshållarna.

Turnén kommer under två veckor i juli att besöka elva orter i Norrbotten. Föredragen kommer att ske på centrala platser utomhus och alla är välkomna att delta, utan kostnad. Bakom arrangemanget står Greenspeakers, som är volontärer knutna till Greenpeace, i samverkan med lokalavdelningar från Naturskyddsföreningen Norrbotten och deras projekt Gammelskogen.

Varje föreläsning kommer ha ett både globalt och lokalt fokus, där föredragshållarna berättar hur det ser ut för den berörda kommunen och om något kan göras där för att bidra till ett bättre klimat och ökad biologisk mångfald.

– Intresset för att diskutera skogen har nog aldrig varit större, vilket vi tycker är fantastiskt. Vi vill få fler att fundera på hur vi kan skapa ett skogsbruk som är långsiktigt hållbart och gynnar de som lever och bor i närheten av skogarna. Framtidens jobb inom skogsbruk är i våra skogar, inte på kontor i storstäderna, säger Daniel Zetterström på Greenpeace.

Under våren har en intensiv debatt pågått om den svenska skogen. En rad avslöjanden har bland annat visat att naturskogar omvandlas till engångsartiklar och eldas upp som biobränsle, samtidigt som Sveriges regering lobbar i EU för att sänka miljökraven på skogsbruket. Greenpeace har riktat hård kritik mot statligt ägda Sveaskog, bland annat för att bolaget kalhugger viktiga renbetesmarker i Muonio sameby.

– Är man stark måste man vara snäll, och där har statligt ägda Sveaskog ett stort ansvar. Som enskilt största ägare av skog, framförallt i norr, har Sveaskog en särskild skyldighet att bedriva ett hållbart skogsbruk. Därför vill vi gärna diskutera Sveaskogs ansvar för skogarna i Norrbotten, säger Kajsa Falk, Greenspeaker.

Kontakt: 
Daniel Zetterström, Greenpeace: [email protected], 070–753 82 40

Fakta: Greenspeakers turné i Norrbotten
Turnén genomförs av Greenspeakers, som är volontärer som är kopplade till Greenpeace, i samverkan med lokalavdelningar från Naturskyddsföreningen Norrbotten och deras projekt Gammelskogen. Syftet med turnén är att få igång en diskussion om hur Sverige kan skapa ett skogsbruk som är långsiktigt hållbart för såväl skogsägare som för klimatet och den biologiska mångfalden. 

Fakta: Föredragshållarna
Annalena Lohaus – skogsmästare specialiserad på naturnära skogsbruk.
Kajsa Falk – volontär som är engagerad i biodrivmedels-frågan
Niclas Widmark – volontär som är fokuserad på demokrati och aktivt medborgarskap
Kalle Keijonen – juriststudent och lokalgruppskontakt för Greenpeace Stockholm

Fakta: Turnéschema
12 juli (måndag) – Piteå
13 juli (tisdag) – Luleå
14 juli (onsdag) – Boden
15 juli (torsdag) – Kalix
16 juli (fredag) – Haparanda
17 juli (lördag) – Korpilombolo
19 juli (måndag) – Kiruna
20 juli (tisdag) – Gällivare
21 juli (onsdag) – Jokkmokk
22 juli (torsdag) – Arvidsjaur
23 juli (fredag) – Storuman