JUST NU: 10 miljöorganisationer, bland annat Skogsupproret, Rebellmammorna, Skydda Skogen, Greenpeace, Fridays for Future, Levande Älvdal, Skogsvärn och Naturskyddsföreningen Västernorrland, demonstrerar tillsammans med Ohredahke sameby utanför SCAs årsstämma i Sundsvall. Flera kommer även att delta inne på stämman.

– Under en längre period har SCA valt att köra över oss som sameby. Områden som enligt överenskommelse inte ska huggas blir ändå huggna. Fortsätter SCA att avverka i den här takten kommer samebyn snart inte ha tillräckligt med föda till renen. Vi vill att aktieägarna tar sitt ansvar och vi är väldigt kritiska till hur ledningen sköter sitt arbete. Vi vill kunna lämna över en levande skog och en hållbar renskötsel till kommande generationer. För nu är det inte hållbart någonstans, säger Anne-Saila Åhrén, Ohredahke Sameby
SCAs mångåriga och dokumenterade överskridande av basala hållbarhetsnormer och urfolksrätten gör att SCAs aktie numera bör betraktas som ett högst problematiskt innehav. Gemensamt uppmanar organisationerna därför SCAs storägare att påbörja processen att byta ut bolagets ledning eller helt enkelt sälja sitt aktieinnehav.
– Vi har under de senaste månaderna kunnat bevittna hur SCA systematiskt skövlar gamla kontinuitetsskogar med höga naturvärden och kör över urfolks rättigheter. Det är naturligtvis oacceptabelt för ett bolag som marknadsför sig som hållbart och det hotar SCAs möjligheter att vara ett långsiktigt stabilt bolag. Vi hoppas att aktieägarna sätter ner foten och nekar ledningen ansvarsfrihet. Om det inte händer idag behöver större ansvarsfulla aktieägare påbörja processen att byta ut ledningen inom bolaget, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.
Miljörörelsen har lagt fram tre motioner till årsstämman, vilka SCA vägrat att behandla vilket kan vara ett brott mot aktiebolagslagen. Motionerna som SCA:s bolagsledning inte vill att du ska se, kan du läsa här.
– SCA är alltså beredda att bryta mot aktiebolagslagen för att slippa behandla miljörörelsens motioner, ett val som säger allt en behöver veta om detta uppenbart orättvisa, ohållbara och lagbrytande bolag. Motionerna handlar om att säkerställa samtycke vid intrång på urfolksmark, tillika fredande av oersättliga ekosystem, skogar som SCA vet att det är högst omoraliskt av dem expandera in i, säger Daniel Rutschman, Skydda Skogen.
Trots den massiva kritik som riktas mot SCA över hur de bryter mot urfolksrätten och systematiskt avverkar skogar med höga naturvärden, vägrar bolaget att lyssna.
– SCA ägnar sig åt att systematiskt kalhugga våra sista naturskogar vilket gör mig mycket orolig för kommande generationer. I bolagets nyligen uppdaterade hållbarhetsmål om ansvarsfullt skogsbruk står att skogarna ska vara ”minst lika rika på biologisk mångfald ” i framtiden, ord som skorrar mot verklighetens skövlingar. Kalhyggesbruket bidrar till klimatförändringarna och virkesåkrarna har dålig motståndskraft mot de bränder och stormar som uppvärmningen leder till. Det här är kunskap som samerna haft i århundraden. SCA respekterar inte urfolksrätten utan kör över samebyarna och missar därför att lära sig hur ett liv i samklang med naturen borde se ut. Även det lilla barnet förstår intuitivt att vi är beroende av levande skogar. Upp till bevis SCA och ta ert ansvar som Europas största, privata skogsägare och låt skogen stå!, säger Elisabet Jansson, Rebellmammor för skogen
I samband med SCAs årsstämma har bolaget även anmälts till Konsumentverket och Reklamombudsmannen för vilseledande marknadsföring av Fridays For Future och Miljöjuristerna. I anmälan framgår hur SCA för sina konsumenter, investerare och allmänheten bakom ljuset genom osanna och olagliga påståenden om att förbränning av träpellets bidrar till att begränsa klimatförändringarna.
– Berörda samebyar och miljörörelsen använder alla verktyg vi kan för livsnödvändig systemförändring, men skogsbolagen härjar ändå fritt. Fler måste agera. Investerare och konsumenter måste sluta stötta SCA:s skadliga och olagliga verksamhet och sluta acceptera deras vilseledande marknadsföring. Skogsbruk förstör systematiskt livsmiljöer för arter som skyddas av EU och diskriminerar och hotar samer och renskötseln. Arter och biologisk mångfald är inte bara fina ord vi säger – det är skillnaden mellan liv och död, säger Agnes Hjortsberg från Fridays for Future
Fler kommentarer från organisationer som deltar vid SCAs årsstämma:
– Inför årsstämman idag hade vi egentligen velat att varje person som deltar där inne hade kunnat besöka SCAs skogar och se för sig själva vad som egentligen pågår i Sverige och Sápmi. Värdefulla skogar skövlas i rasande takt och det vi lämnas med är virkesåkrar. Men det behöver inte vara så här. SCA kan ställa om till ett naturnära skogsbruk som är i balans med naturen. Och som bygger på samiskt samtycke, säger Alva Danielsson, Skogsupproret.
– Fältbiologerna är mycket kritiska mot SCAs skogsbruk. Vi kräver att man tar krafttag för att skydda områden som är värdefulla habitat för hotade arter, att man ställer om till ett naturnära skogsbruk och att man lyssnar på Ohredahke samebys rättmätiga krav. Fältbiologerna tycker att skogsbruk ska ha så liten påverkan som möjligt på den biologiska mångfalden och att allt skogsbruk inom Sápmi ska ske med samtycke (FPIC) från berörda samebyar, Nora Sverredal, Vice ordförande, Fältbiologerna.
Bilder och video från protesterna vid SCA:s bolagsstämma i Sundsvall
© Jana Eriksson
Bakgrund
Miljörörelsen har tidigare lämnat över ett öppet brev samt 2022:s och 2023:s inventeringsrapporter från Forskningsresan till SCAs ledning. Forskningsresan är en ideell inventering som genomförs i norra Sverige en vecka per år. I det öppna brevet kräver 20 organisationer, föreningar och grupper att SCA omgående stoppar skogsbruk i skogar med höga naturvärden. En sammanställning på över 500 exempel på SCA:s avverkningar och avverkningsanmälningar av skogar med höga naturvärden har tidigare överlämnats till skogsbolaget: sca-files.skyddaskogen.se
Den uppmärksammade situationen i Ohredahke sameby är ett exempel som illustrerar ovanstående problembild. På endast ett decennium har andelen kontinuitetsskogar på Ohredahke samebys marker minskat med en tredjedel, vilket SCA som största skogsägare bär ett enormt ansvar för. Omvandlingen av landskapet är planerad att fortsätta, då 33 % av de 9400 hektar som SCA har som aktiva avverkningsanmälningar, ligger i kontinuitetsskog. Representanter från Ohredahke sameby vittnar även om att bolaget uppvisar en stor brist på respekt för urfolks rättigheter i samband med samplaneringsprocessen. SCA har bl.a. avverkat skogar som man tillsammans kommit överens om att spara, nekat samebyn genomförandet av skötselåtgärder som syftar till att förbättra den kritiska situationen för renbetet och även avverkat tusentals hektar skog helt utan samplanering eller samtycke. Den 24 januari 2025 återkallade därför Ohredahke sameby sitt samtycke till samtliga avverkningar inom samebyns kärnområden för renskötsel, med krav om att SCA måste agera för att förbättra deras situation. Samebyn kräver inte att SCA ska sluta avverka skog utan det handlar snarare om att visa ömsesidig hänsyn och respekt. Samebyn vill också att SCA ska göra det som krävs enligt FSC och genomföra de överenskommelser om skötsel av skogen, som SCA har fattat med samebyn.
Skogsavverkningen i EU måste minska, det framhåller 550 forskare i ett upprop till EU:s beslutsfattare. Minskningen är nödvändig för att mildra klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Forskarna uppmanar EU:s beslutsfattare att sluta lyssna på industrins lobbying som påstår att en ökad avverkning är klimatsmart.
Flyern som delas ut till SCA:s aktieägare finns här
Motionerna som SCA:s bolagsledning, inte vill att du ska se, kan du läsa här
Greenpeace och Renskogs Rapport som visar hur FSC-certifierade skogsbolag som SCA och Holmen brister i sina skyldigheter att respektera samers rättigheter vid avverkningar
Kontaktuppgifter till personer på plats som media kan höra av sig till:
Natt Söderpil Jakaubym, Skogsupproret
tel. 073- 848 97 64
Agnes Hjortsberg, Fridays for Future Sverige
[email protected]
tel. 072-547 76 31
Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige
[email protected]
tel. 073-062 25 67
Lina Burnelius, Skydda Skogen
[email protected]
tel. 073-440 47 93
Daniel Rutschman, Skydda Skogen
[email protected]
tel. 076-112 88 26
Kamilla Andersson, Skogsvärn
[email protected]
tel. 073-832 52 63