Regeringen missar chansen att använda skogen som verktyg för att rädda klimatet och den biologiska mångfalden. Det anser Greenpeace om dagens proposition om skogen, som regeringen förhandlat fram tillsammans med Centerpartiet.

Majoritet vill ha hårdare miljökrav vid avverkningar

– Den grundläggande förståelsen för skogens roll i samhällsutvecklingen saknas. Utan specifika krav på naturnära och hållbara skogsbruksmetoder, och med ett fortsatt fokus på ökat uttag från skogen, så blir det omöjligt att klara våra klimat- och miljömål, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace.

– Vi förväntar oss nu ett nytt ägardirektiv för  Sveaskog som speglar de skärpta formuleringarna om att staten ska vara en föregångare när det gäller hållbart skogsbruk. För att klara våra klimat- och miljömål måste vi sluta med kalhyggen och byta till ett ekosystembaserat kalhyggesfritt skogsbruk. Där är Sveaskog är statens viktigaste verktyg för att åstadkomma den förändringen, säger Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace.  

– Frivillighet är en bra grund, men för att nå de svenska miljömålen krävs ett sammanhängande och funktionellt nätverk av skyddade områden. Huvudskälet för att skydda områden måste vara miljöskäl, inte vilka områden skogsägarna anser passande. Men självklart ska alltid rimlig ersättning utgå, säger Carl Schlyter.

– EU har i sin skogsstrategi slagit fast att miljökraven på skogsbruket måste öka för att vi ska klara art- och klimatkriserna. Men i regeringens förslag nämns inte EU:s skogsstrategin en enda gång, vilket är anmärkningsvärt, säger Carl Schlyter.

Här kan du läsa mer om Greenpeace syn på den svenska skogen.

Kontakt: Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace, [email protected] eller 070 234 13 57