I samarbete med organisationen Renskog släpper Greenpeace nu rapporten “Kampen om renskogarna”. Genom bland annat en enkätundersökning med 16 samebyar och en fallstudie visar rapporten hur de två stora skogsbolagen SCA och Holmen bryter mot hållbarhetsmärkningen FSC och de krav som anges, vilka är baserade på internationellt erkända principer för mänskliga rättigheter. Rapporten lämnar flera rekommendationer i syfte att stärka samebyars pressade position.

– Som framkommer i rapporten är situationen för renskötande samer mycket allvarlig och riskerar att förvärras framöver i takt med den så kallade “gröna” omställningen som ytterligare ökar trycket på markerna i Sápmi. Samtliga tillfrågade samebyar i enkätundersökningen uppger att skogsbolagen inte visar tillräcklig hänsyn till renskötseln och att de är oroade över utvecklingen. De samebyar som har haft att göra med fler än ett skogsbolag menar även att sättet som skogsbolagen hanterar samplaneringen varierar och kan vara personberoende. Det är förstås allvarligt och visar att samers rättigheter behöver stärkas i lag och inte vara avhängig en marknadsstyrd certifiering, säger Anja Fjellgren Walkeapää, renskötare och rapportförfattare.
Rapporten ger en övergripande bild av hur FSC-certifierade skogsbolag som SCA och Holmen brister i sina skyldigheter att respektera samers rättigheter vid avverkningar. Enligt FSC ska skogsbolagen identifiera berörda samebyar och involvera dem i vad som kallas för samplanering. Detta ska bland annat säkerställa att samers rätt till land och vatten respekteras och inte försämras, exempelvis genom att vidta åtgärder som underlättar för renskötseln. Samebyarna ska också ges möjlighet att ge – eller inte ge – samtycke till avverkningar.
I rapportens enkätundersökning framkommer det hur 16 olika samebyar upplever samplaneringen. Resultaten är slående och visar att skogsbolagens tillvägagångssätt lämnar mycket att önska:
- Nära 80 procent av de tillfrågade samebyarna anser att deras nej till avverkning inte respekteras eller respekteras ibland
- 88 procent av renskötarna uppger att de anser att skogsbruket inte har den kunskap som krävs om renskötsel
- Alla tillfrågade renskötare anser att den hänsyn som skogsbruket tar till renskötsel är för liten
- Ingen av de tillfrågade anser att det är skogsbolagen som kommer med förslag på hänsyn till renskötsel, utan att det snarare kommer från samebyarna (87 procent) eller från båda parter (13 procent)
Rapporten innehåller även en fallstudie som visar hur en samplanering kan gå till i närmare detalj. Fallstudien bygger på två olika samplaneringar mellan Ohredahke sameby och SCA, samt Vilhelmina södra sameby och Holmen. Vid dessa samplaneringar har Anja Fjellgren Walkeapää, rapportens författare, deltagit som konsultationsstöd. De överträdelser som observerats under denna period visar hur SCA och Holmen inte följer FSC:s standarder och uppvisar bristande kunskap om renskötseln. Citat från samebyarna och mejlutskick från skogsbolagen, som inkluderas i rapporten, underbygger detta.
– Det jag har fått se under de här två samplaneringarna gör mig rent av förbannad. Det är ofta fråga om ren utpressning och flertalet övertramp av FSC-standarden som får allvarliga konsekvenser för samebyarna. Det kan till exempel handla om skogar som avverkas utan att ens involvera berörda samebyar, eller att samebyars beslut om samtycke inte respekteras överhuvudtaget. Tidspress förekommer också. Det händer alltså att de mest grundläggande delarna i en samplanering inte följs, vilket även fastställts från FSC:s håll i revisionsrapporter, säger Anja Fjellgren Walkeapää.
Anja är ledamot i Svenska Samernas Riksförbund, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin och även medlem i svenska FSC. Hon hoppas att rapporten kan bidra till en förändring för samebyarnas situation, då FSC just nu är i startgroparna för att påbörja en ny revision av nuvarande FSC standard.
– Det borde inte råda några tvivel om att både SCA och Holmen riskerar att bli uteslutna ur FSC om de fortsätter på det här sättet. Det skulle få stora konsekvenser för deras affärsverksamhet och därför bör de ta kritiken och rapportens rekommendationer om att exempelvis införa ett kunskapskrav på allvar. Samtidigt har politiken ett ansvar för att stärka samers position genom att lägga om skogspolitiken för att därigenom ta mer hänsyn till renskötsel och skydda mer gammelskog, säger Anja Fjellgren Walkeapää.
Om rapporten
Rapporten är en del i ett flerårigt samarbete mellan Greenpeace Sverige och Renskog, som drivs av Anja Fjellgren. Anja har stöttat olika samebyar i samplaneringsprocesser med skogsbolagen under två års tid och tidigare suttit med i juryn för Greenpeaces tävling Sveriges fulaste kalhygge.
De rekommendationer som lyfts i rapporten handlar om att:
- Stärka kunskapen och kompetensen om renskötseln hos skogsbolagen
- Förbättra kommunikationen mellan parterna genom tydligare informationsdelning och konsekvensanalyser
- Ställa om skogsbrukets avverkningsmetoder för att säkerställa en naturbetesbaserad renskötsel, utan trakthyggesbruk i samebyars viktigaste betesområden
- Stärka samers inflytande över exploateringar genom resurssättning
- Respektera och implementera de nationella och internationella erkända rättigheterna som finns kring samer som urfolk genom att införa FPIC i lagstiftning
”Att komma hem från ett samråd och känna sig som en förlorare… Det ska krånglas och hittas vägar för att det ska huggas om det så handlar om en pinne, man är ganska maktlös i slutändan. Enda gången det går att stoppa är när det tar stopp på grund av naturskydd”
– Citat av representant från en av samebyarna i rapporten
”Det är någon form av tjatsex som skogsbolagen håller på med. Det respekteras inte att man säger nej… Alla skogar kommer ju igen, menar de”
– Citat en representant från en av samebyarna i rapporten
Presentation av rapport under samiska veckan i Umeå
Imorgon fredag den 7:e mars presenteras innehållet i rapporten “Kampen om renskogarna” under ett seminarium som arrangeras av Greenpeace, Amnesty Sverige, Amnesty Sápmi och Svenska kyrkan i Umeå. Seminariet vid namn “Hur står det till med samtycket i skog och mark, egentligen?” äger rum på Umeå Folkets Hus mellan kl 13:00 – 15:30. Amnesty kommer även presentera sin nysläppta rapport “Grön omställning eller Grön kolonialism?” följt av panelsamtal. Läs mer om seminariet här
För de som inte kan närvara på plats går det att följa seminariet via denna livestream på YouTube
Läs rapporten Kampen om renskogarna
Kontakt:
Anja Fjellgren Walkeapää, renskötare och rapportförfattare, 076-820 60 59
Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor för Greenpeace, 073-986 50 96
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, Greenpeace, 070-271 64 37