Greenpeace lämnade idag in en polisanmälan mot skogsbolaget SCA för misstänkt artskyddsbrott. Anmälan kommer efter att SCA påbörjat en avverkning av en skog väster om Ramsele i Västernorrland, trots att området hade uppenbart höga naturvärden. I skogen fanns rödlistade och fridlysta arter, däribland tretåig hackspett och hundratals exemplar av den svenska orkidén knärot. Greenpeace misstänker att SCA medvetet bortsett från skogens höga naturvärden.

Karolina Carlsson från Greenpeace utanför polisstationen i Sundsvall. © Greenpeace

 Som skogsbolag har SCA ett ansvar att säkerställa att man inte avverkar skyddsvärd natur och förstör habitat för fridlysta och rödlistade artersäger Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor för Greenpeace.

Skogen låg dessutom inom Ohredahke samebys centrala renbetesmarker där SCA sedan den 24 januari inte har samtycke för att avverka någon skog. Greenpeace aktivister som upptäckte att SCA avverkade skogen lyckades till slut se till att resten av det 13 hektar stora området inte avverkades.

– SCA borde pausat alla avverkningar utan samtycke från samebyn redan när detta drogs tillbaka. Nu har vi flera gånger sett hur SCA inom dessa områden även avverkar skogar med dokumenterat höga naturvärden. Det finns inte mycket skog kvar som inte redan kalhuggits och det är just dessa sista naturskogar som måste få finnas kvar för att renarna och renskötseln ska ha en chans att överleva. Vi kan inte dra någon annan slutsats än att SCA fullständigt ignorerar sitt ansvar gentemot renskötseln och de rödlistade arter som finns i dessa skogar, säger Karolina Carlsson.

Det var på tisdagen den 4 mars som aktivister från Greenpeace tillsammans med inventerare från den lokala skogsorganisationen Skogsvärn upptäckte att SCA avverkade i skogen och att den innehöll rödlistade arter som tretåig hackspett och den fridlysta orkidén knärot. Trots att fynden med bilder och GPS-punkter rapporterades in till Artportalen och ansvariga från SCA fick informationen direkt, försökte bolaget att fortsätta avverkningen.

Vid en efterföljande inventering hittades över 300 exemplar av knärot och ett flertal andra rödlistade arter, trots att en stor del av marken fortfarande var täckt av snö. Att artfynden var så omfattande tillsammans med bolagets ovilja att ta emot information om dessa stärker Greenpeace misstankar om att SCA medvetet valt att avverka skogen trots dessa höga naturvärden.

– För alla med kunskap att se naturvärden i skogliga miljöer är det uppenbart att detta är en skog med högt skyddsvärde. Artfynden vi gjort går inte att missa för någon som letar. De arter vi hittat här är som ett kvitto på att detta är en skyddsvärd skog, säger Kamilla Andersson, inventerare från organisationen Skogsvärn.

Detta är inte första gången som miljöorganisationer och ideella naturvärdesinventerare upptäcker att SCA avverkar områden med höga naturvärden. Nyligen publicerade Skydda Skogen en rapport som dokumenterar 500 liknande fall vilket enligt organisationen visar att detta är ett systematiskt tillvägagångssätt för SCA.

Översikt över de arter som hittades inom avverkningsanmälningen mellan 4-6 mars och rapporterats till Artdatabanken:

Svenskt namnVetenskapligt namnOrganismgruppRödlistekategoriAntal
GarnlavAlectoria sarmentosaLavarNT – nära hotad>11
KnärotGoodyera repensBlomväxtVU – Sårbar>330
UlltickaPhellinidium ferrugineofuscumSvamparNT- nära hotad1
LunglavLobaria pulmonariaLavarNT – nära hotad9
TalltickaPorodaedalea piniSvamparNT – nära hotad1
Tretåig hackspettPicoides tridactylusFåglarNT – nära hotad>10
GammelgransskålPseudographis pinicolaSvamparNT – nära hotad2
SpillkråkaDryocopus martiusFåglarNT – nära hotad1
SkrovellavLobaria scrobiculataLavarNT – nära hotad1

Se polisanmälan för mer information.

Kontakt:
Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor för Greenpeace, 073-986 50 96

Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, Greenpeace, 0702 71 64 37