Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.

Christian Åslund / Greenpeace

– Hållbarhet är viktigt för många av SCA:s kunder och de vill såklart inte köpa virke som avverkats utan samtycke eller kommer från biologiskt värdefulla skogar. Myndigheter och forskare är glasklara med att avverkningen av kontinuitetsskogar förvärrar den redan kritiska situationen för skogens arter. Att medvetet utarma biologisk mångfald, sabotera kolsänkor och ignorera urfolk såväl som forskning är motsatsen till hållbarhet, säger Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor på Greenpeace, på plats i Timrå.

Samtyckes- och hållbarhetskontrollen vid virkesterminalen i Timrå genomförs vid en kontrollstation som sattes upp på morgonen vid infarten till terminalen och som kommer att pågå under hela dagen. Transporter med timmer som avverkats utan samtycke eller i  kontinuitetsskogar, det vill säga skogar som aldrig blivit kalavverkade, kommer inte att släppas in på terminalen utan hänvisas att parkera utanför SCA:s huvudkontor tillsvidare, eftersom det är där ansvaret för bolagets ohållbara skogsbruk ligger. En rapport från föreningen Skydda Skogen visar att hela 37 procent av de skogar SCA har anmält för avverkning ligger inom kontinuitetsskogar. Hållbarhetskontroller utförs även av det timmer som finns inne på området.

– SCA marknadsför sina produkter som hållbara och certifierade, men vi har nu många gånger bevittnat och dokumenterat hur bolaget avverkat både områden med rödlistade och fridlysta arter och i områden utan samtycke från samebyn. Vi har också gång på gång varit med om att SCA ignorerat bevisen vi presenterar på hur de gör fel. Deras ignorans inför grundläggande hållbarhet och urfolksrätt är slående och något vi också har tagit upp med flera av SCA:s storägare inför bolagets årsstämma, säger Karolina Carlsson.

Trots att det nu var två månader sedan Ohredahke sameby drog tillbaka sitt samtycke för avverkningar på deras centrala renbetesmarker, fortsätter SCA att avverka i dessa områden. SCA har även fortsatt att avverkningsanmäla skogar inom de områden som saknar samtycke. Den kontakt bolaget hittills tagit med Ohredahke sameby har handlat om en medlingsprocess SCA initierade redan i december 2024, med anledning av att bolaget ville avverka mer skog än vad samebyn givit samtycke till i ett av bolagets lokala distrikt. Det är en hantering av situationen som är under all kritik då det helt nonchalerar vad Ohredahke sameby efterfrågade i sitt initiala uttalande till bolaget. Greenpeace och Skogsupproret anser att det är viktigt att både SCA:s kunder och investerare får information om alla överträdelser som bolaget gör mot basala hållbarhetsnormer och urfolksrätten.

– SCA:s agerande sedan Ohredahke sameby drog tillbaka sitt samtycke har varit absurt. Att de sista kontinuitetsskogarna får vara kvar är helt avgörande för den biologiska mångfalden och renskötseln, men fortsätter denna skrämmande utveckling riskerar all kontinuitetsskog som inte är skyddad att vara borta från samebyns marker inom 20 år. SCA måste våga bemöta det faktum att bolagets nuvarande skogsbruk utgör ett existentiellt hot, både för samebyn och allt liv som är beroende av skogen, säger Alva Danielsson, talesperson för Skogsupproret, på plats i Timrå.


Bilder och videomaterial från samtyckeskontrollen kommer att publiceras här


Övrigt:
Greenpeace och Skogsupproret kräver att SCA skyddar de kvarvarande kontinuitetsskogarna, ställer om till ett naturnära skogsbruk och anpassar produktionen efter naturens gränser. Även att bolaget respekterar den urfolksrättsliga principen om Fritt, På förhand och Informerat Samtycke (FPIC) genom att omedelbart pausa avverkningarna på Ohredahke samebys renbetesmarker som inte längre har det samtycke som krävs för avverkning.

Kontakt:
Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor för Greenpeace, 073-986 50 96
Alva Danielsson, talesperson för Skogsupproret, 073-848 97 64