En internationell koalition av klimat-, miljö- och fredsaktivister arrangerar idag en protestdemonstration i Bryssel, nära den konferens om kärnkraft som Belgiens premiärminister och Internationella atomenergiorganet är värdar för. Toppmötet kopplar samman företrädare för såväl politik som kärnkraftsindustri för att attrahera offentliga finanser för att tredubbla den globala kärnkraftskapaciteten till 2050. Aktivisterna är utklädda till älvor vid ett luftslott för att visa på det verklighetsfrånvända i kärnkraftsdrömmarna.

Eric De Mildt / Greenpeace

Under de senaste 30 åren har i genomsnitt fem kärnreaktorer tagits i drift varje år. Enligt aktivistnätverket Don’t Nuke the Climate skulle en tredubbling av kärnkraftskapaciteten till 2050 kräva att länder ansluter mellan 24 och 28 nya reaktorer till elnätet varje år under de kommande 26 åren. I Sverige hoppas regeringen att det ska komma två storskaliga reaktorer på plats senast 2035 och hela tio reaktorer till 2045.

– Det är omöjligt att ta politiker på allvar när de talar om en massiv utbyggnad av kärnkraften. De önskedrömmar som regeringen fantiserar om saknar verklighetsförankring. Istället för att slösa tid och resurser fagra förhoppningar kan vi uppnå våra klimat- och energimål med energibesparingar och förnybar energi, säger Rolf Lindahl, kampanjledare, Greenpeace

Idag går också mer än 600 organisationer och nätverk världen ut i en gemensam deklaration där de uppmanar regeringar att inte slösa tid och pengar på sagor om ny kärnkraft och att istället satsa på säker förnybar energi. Organisationerna kommer från fler än 50 länder och inkluderar klimat- och miljöorganisationer, ungdomsgrupper, kyrkor och andra företrädare för det civila samhället. Bland undertecknarna finns även Climate Action Network, ett globalt nätverk av klimatorganisationer, som samlar 1900 organisationer inklusive Greenpeace i mer än 130 länder. På tisdagen publicerade den europeiska grenen, CAN Europe, ett positionspapper om varför kärnkraft är ett hinder i omställningen bort från fossila bränslen.

– Kärnkraft är motsatsen till en rättvis omställning. Förnybar energi är redan billigare än kärnkraft, och klyftan kommer att fortsätta att växa under de kommande åren. Löftena om fler rektorer är slöseri med tid och pengar. Kärnkraft tar för långt tid att bygga för att hjälpa oss få ner utsläppen i den takt vi behöver. Dessutom är det ohyggligt dyrt och de som kommer stå med notan är vi skattebetalare, säger Rolf Lindahl

Här kommer bilder och videos från demonstrationen att läggas upp för nedladdning

Mer information

Rolf Lindahl, Greenpeace Sverige, kampanjledare klimat och energi: 070-397 58 70