Amazonas, juli 2020

Trots brandförbud har bränderna i Amazonas ökat med 28% i juli jämfört med förra året

30 juli slogs ett sorgligt, 15 år gammalt rekord i Amazonas: 1 700 skogsbränder registrerades under en enda dag. Det är det högsta antalet i juli sedan 2005. Och statistiken för hela juli månad är skrämmande – 6 804 registrerade skogsbränder, en ökning med hela 28% jämfört med katastrofåret 2019. 

Ökningen av antalet skogsbränder går hand i hand med den ökande skogsavverkningen i skuggan av pandemin i Amazonas i år. När coronapandemin började sprida sig över hela världen, ökade exploateringen av Amazonas för köttproduktion, avverkning och gruvdrift lavinartat. Under årets fyra första månader ökade skogsavverkningen med hela 55% jämfört med samma period 2019. Det övervägande antalet av förra årets bränder i Amazonas startades av bönder för att frilägga mark för jordbruksindustrin, en politiskt betydande sektor i Brasilien – med stöd av president Jair Bolsonaro. Nu är skogsavverkningen mycket högre och forskare varnar för att vi kommer se ännu fler katastrofala bränder i år.

Brasiliens regering har utfärdat ett brandförbud som dock visat sig vara helt verkningslöst eftersom det inte kontrolleras med regelbundna inspektioner på plats. Sedan brandförbudet utfärdades har antalet skogsbränder istället ökat med 33% jämfört med 2019.

”Regeringens strategi har varit ett mediespektakel som är verkningslöst i praktiken. På pappret förbjuder ett brandförbud anläggandet av bränder, men det fungerar bara om det övervakas på plats. Brottslingar är inte kända för att följa lagar.”, förklarar Rômulo Batista från Greenpeace i Brasilien.

Vår planet är beroende av Amazonas överlevnad. Men skogsbränderna och den kraftigt ökande skogsavverkningen driver Amazonas närmare till en punkt utan återvändo, allt närmare den tipping point som förvandlar regnskogen till en savann. Detta skulle ha katastrofala konsekvenser – för mänskligheten, för den biologiska mångfalden och inte minst för klimatet då regnskogen binder miljontals ton koldioxid. Men den brasilianska regeringen har gång på gång visat att man är villig att exploatera Amazonas för kommersiella (ofta illegala) intressen. Exploateringen gör bara ett fåtal ännu rikare. Det är kommande generationer som får betala det verkliga priset.

Vill du veta hur du som privatperson kan göra skillnad för Amazonas i din vardag – läs mer här. Och lita på att vi på Greenpeace kommer fortsätta kämpa för att Amazonas ska skyddas och bevaras. Här kan du läsa mer om vad vi kunde åstadkomma förra året med stödet från miljontals människor världen över. Och det arbetet fortsätter även i år när Amazonas behöver oss som mest. Har du möjlighet att stötta vårt arbete med en gåva? Swisha ett valfritt bidrag här.