Greenpeace har idag skickat in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen ansökan från Preem AB gällande expansion av biobränsleproduktion måste avslås. Hela utbyggnaden måste omedelbart stoppas i väntan på en omprövning. 

Särskilt anmärkningsvärt är att Preem har fått tillstånd att påbörja utbyggnaden innan ens domstolsprocessen är avslutad i ett ärende som kommer handla om en stor del av Sveriges samlade framtida utsläpp. 

Greenpeace överklagande yrkar på:  

  • Att avslå Preem AB:s ansökan om ombyggnation av Synsatanläggningen  samt verksamhet med samprocessninng av förnybar råvara vid Preemraff Lysekil.
  • Att ompröva hela Preemraff Lysekils miljötillstånd.
  • Att Preemraffs tillstånd strider mot konkurrenslagstiftning då om de får bifall i Lysekil och Göteborgs skulle stå för över 100% av Sveriges planerade industriutsläpp 2045 
  • Greenpeace yrkar även på inhibition, det vill säga att hela utbyggnaden pausas omedelbart, tills dess att Mark- och miljööverdomstolen hunnit göra en omprövning av ärendet. 

Preem kommer tacka oss att de slipper denna satsning som ingen vill ha. Biobränslena gör att våra skogar, vårt klimat och våra plånböcker lider. Alla som kan vill gå över till eldrift eller på annat sätt undvika transporter med allt dyrare bränsle för förbränningsmotorer, säger Carl Schlyter Kampanjledare Kliat Greenpeace.

Om den här utbyggnaden tillåts kommer Preems anläggningar bli de som släpper ut mest koldioxid i hela Sverige. Att ge tillstånd till en så koldioxidintensiv verksamhet strider mot våra åtaganden enligt Parisavtalet, miljöbalken och riksdagens beslutade miljömål.

Biogena utsläpp av koldioxid adderas i atmosfären och de tar åratal eller i vissa fall decennier att återbinda kolet. Tid vi inte har, Greenpeace kräver att domstolen tar hänsyn till anläggningens totala effek på koldioxidhalten, oavsett råvarornas ursprung.

En intressant aspekt är också konkurrensperspektivet, om Preem får sina båda tillstånd kommer de släppa ut mer koldioxid än vad hela Sveriges industri har utrymme för 2045, det gör alla andra företags klimatpolitik dyrare och svårare då de får lösa ut Preems misslyckanden, säger Carl Schlyter.

Kontakt:
Erika Bjureby, Sverigechef, Greenpeace Sverige
[email protected] 079 319 10 54
Carl Schlyter, Kampanjledare, Greenpeace Sverige
[email protected]  072 538 37 96