Den förra landslagssprintern Emil Johansson Kringstad överraskade när han oväntat dök upp på startlinjen i den norska skidpremiären i Beitostölen. Men det var inga sportsliga prestationer som överraskade. – Idag körde jag av en helt annan anledning, säger Emil Johansson Kringstad, som tillsammans med Greenpeace var där för att protestera mot en av norska skidförbundets huvudsponsorer: oljebolaget Equinor.

Emil Johansson Kringstad protesterar mot norska sponsorn Equinor, vid norska skidpremiären i Beitostölen, 18 nov 2022.

I helgen var det längdpremiär i Bruksvallarna för den svenska eliten och de norska skidåkarna hade motsvarande premiär i Beitostölen samma helg. Två viktiga tävlingshelger för alla som vill ta en plats till världscupen som startar i finska Ruka nästa helg. 

I den norska premiären var det en svensk åkare som skulle dra uppmärksamheten till sig men han var inte alls intresserad av att bli uttagen till någon världscup.

Oväntat namn på startlinjen
Landslagssprintern Emil Johansson Kringstad som 2021 meddelade att proffskarriären var över gjorde oväntad comeback för att tillsammans med miljöorganisationen Greenpeace protestera mot en av Norska skidförbundets huvudsponsorer, Olje- och gasföretaget Equinor som förra året släppte ut mer än 250 miljoner ton koldioxid, ungefär fem gånger mer än Sveriges territoriella utsläpp.

Det blev ingen sportslig succé för 31-åringen från Rättvik men budskapet var tydligt: “Morgondagen smälter” – ett svar på Equinors  sponsorprojekt med b.la skidförbundet som kallas “Morgondagens hjältar” (Morgendagens helter). 

– Klimatkrisen är det största hotet mot skidsporten idag, och fossil energi är den största orsaken till klimatkrisen. Vintrarna blir kortare och vi ser morgondagen smälta framför ögonen på oss. För mig som skidåkare är det självklart att konfrontera Equinor som har en stor del till detta, säger Emil Johansson Kringstad

Emil Johansson Kringstad har gjort sig känd för sitt engagemang i utvecklingen av skidsporten.. Mot bakgrund av årets fotbolls-VM i Qatar har debatten rasat om vilka ekonomiska band som är etiskt sunda när värdnationer eller sponsorer är centrala i kontroversiella politiska frågor. Nu ber skidåkaren sin egen sport att komma tillrätta med så kallad “sportswashing”, alltså att använda sport och sponsring för att skönmåla sanningen kring ett företag.

Meteorologisk institutt har mätt upp att vintersportplatser som Oslo, Lillehammer och Trondheim har mist mellan 14 till 22 s.k. vinterdagar de senaste 30 åren.

Kontakt på plats:
Gustav Martner, sakkunig, reklam och marknadsrätt, Greenpeace
+46 (0)76 834 60 50
[email protected]

Bilder:
Fler bilder finns här.