Greenpeace publicerar idag rapporten, ”The Dirty Dozen: The Climate Greenwashing of 12 European Oil Companies”, som visar hur falska lösningar fortfarande spelar en stor roll i europeiska oljebolags marknadsföring, samtidigt som deras produktion av fossila bränslen kommer att fortsätta växa fram till åtminstone 2030.

Solnedgång bakom en av TotalEnergies plattformar i Nordsjön.
Solnedgång bakom en av TotalEnergies plattformar i Nordsjön.

I rapporten, som är skriven av den tyske oljemarknadsexperten Dr Steffen Bukold för Greenpeace räkning granskas finansiella rapporter av tolv europeiska fossilbolag, inklusive globala fossiljättar som Shell, TotalEnergies, BP och Equinor. En slutsats från granskningen är att endast 0,3% av oljejättarnas energiproduktion är förnybar och att hela 92,7% av bolagens investeringar går till utvinning av fossila bränslen.

– Istället för att producera mer av den hållbara energi som så desperat behövs matar de oss med greenwashing-skräp. Oljebolagens ovilja att genomföra verkliga förändringar är ett brott mot klimatet och framtida generationer, säger Kuba Gogolewski, kampanjansvarig för Greenpeace i Central- och Östeuropa som har beställt rapporten.

Samtidigt som oljebolagen har gjort enorma vinster under 2022 har de flesta samtidigt minskat sina klimatambitioner. Bolagen har åtagit sig att vara klimatneutrala år 2050, men nu tar de istället flera steg bakåt. Enligt rapporten konstateras att inte ett enda av de granskade bolagen har en genomarbetad strategi för att nå målen om att ha nettonollutsläpp 2050. Istället för att ställa om produktionen till förnybar energi och minska sina utsläpp förlitar de sig på framtida koldioxidinfångning och klimatkompensation, omtvistade metoder med oklart resultat samtidigt som de satsar på att fortsätta utvinna mer fossila bränslen.

– Det står klart att fossilbolagen är oförmögna till självreglering när de själva bär ett så stort ansvar för klimatkrisen och nu till och med minskar sina sina klimatambitioner. Greenpeace uppmanar därför europeiska regeringar att införa en strikt reglering av fossilindustrin och slå fast en tydlig och bindande färdplan för att fasa ut olja och gas i hela Europa, säger Kuba Gogolewski.

Några slutsatser från rapporten:

  • Brist på investeringar: Trots att fossilbolagens vinster ökade med hela 75% i genomsnitt under 2022 ökade bara bolagens investeringar med 37%. Och endast 7,3% (6,57 miljarder euro) av deras investeringar under 2022 gick till hållbar energiproduktion och koldioxidsnåla energilösningar.
  • Brist på förnybar produktion: I genomsnitt stod förnybar energiproduktion för endast 0,3% av de tolv bolagens sammanlagda energiproduktion under 2022. Inget företags andel av den producerade förnybara energin översteg under 2022 1,35% av deras totala energiproduktion.
  • Brist på strategi: Fossilbolagen har ingen genuin strategi för att uppnå netto noll, istället lurar de allmänheten och beslutsfattare med falska lösningar som avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) och koldioxidkompensation. 
  • Brist på verkliga ansträngningar: I motsats till vad företagen hävdar kommer produktionen av fossila bränslen att fortsätta öka fram till åtminstone 2030. Företagen skjuter upp de flesta av sina insatser för att minska koldioxidutsläppen till efter 2030, och de minskar dessutom sina klimatambitioner.
  • Brist på ärlighet: Fossilbolagen förlitar sig på tveksamma tekniker för att fylla luckorna mellan djärva nettonoll-löften och en ovilja att förändra sig. I sina redovisningar använder företagen också vilseledande definitioner av termer och siffror samt avsiktligt vilseledande presentationer av resultat och döljer ofta viktig information i fotnoter.

Rapporten kan laddas ner här

Sammanfattande briefing på Engelska

För mer information, kontakta:
Kuba Gogolewski, kampanjledare finansmarknad, Greenpeace Östra- och Centraleuropa: [email protected], +49 17 0765 2509
Manon Laudy, kommunikationsansvarig Greenpeace Spanien: [email protected], +33 6 49 15 69 83