Oslo Idag möter norska regeringen ungdomsorganisationen Natur och Ungdom och Greenpeace Norden i norska hovrätten – Borgartinget – där norska staten står anklagade för att bryta mot den norska grundlagens miljöklausul, när de öppnar upp för ny oljeborrning i Arktis.

Från när stämningsansökan mot norska staten lämnades in 2016

– Just nu bidrar klimatkrisen till intensiva skogsbränder, torka, orkaner och värmeböljor och orsakar lidande och dödsfall världen över. Den norska regeringen kan inte längre ignorera de klimateffekter som utsläppen från all olja de exporterar orsakar världen över. Klimatförändringar känner inga nationsgränser. Olja är olja oavsett var den förbränns, och norska regeringen måste stoppa sitt sökande efter ny olja i Arktis. Ny oljeborrning i Arktis går inte bara emot Parisavtalet, det bryter också mot den norska grundlagen, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Norge.

Norge är världens 7:e största exportör av klimatskadliga utsläpp och landet borrar efter mer olja än någonsin. [1] [2] Jämfört med 2018 förutspår Norge en ökning med 16% genom borrning av 130 brunnar 2019. Bland dem som borrar efter ny olja i Arktis finns svenska Lundin Petroleum. Norges totala exporterade växthusgasutsläpp är tio gånger större än inhemska utsläpp från landets produktion.

– Det är djupt beklagligt att se den norska regeringen stoppa huvudet i sanden medan de misslyckas med sina klimatåtaganden och fortsätter borra efter mer av samma olja som orsakar klimatkrisen. Det är regeringens skyldighet att värna en säker och hälsosam miljö. Ungdomar i Norge, och hela världen, oroas över sin framtid, när regeringar kommer undan med att skada klimatet och människors liv. Därför protesterar vi på gatorna och i rättssalar runt om i världen. Och vi är optimistiska om att uppnå klimaträttvisa, säger Gaute Eiterjord, talesperson för Natur och Ungdom i Norge.

Medklagandena stöds även i rätten av Morföräldrarnas Klimatkampanj och Jordens vänner när deras överklagande av den historiska klimatprocessen öppnar under tisdagen. Koalitionen anklagar regeringen för att bevilja oljelicenser som kränker Parisavtalet och medborgarnas grundläggande rätt till en säker och hälsosam miljö enligt den norska grundlagen.

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och miljö, David Boyd, kritiserade nyligen den norska regeringens utvidgning av oljeborrning och uppmanade till ett avslut på Norges sökande efter ny olja i en ny rapport om Norges energipolitik:

Norge borde sluta söka efter ytterligare olje- och gasreserver, sluta utvidga infrastruktur för fossilt bränsle och utnyttja norsk rikedom och uppfinningsrikedom för att planera en rättvis övergång till en fossilfri ekonomi. Norge, som en av världens rikaste länder och en av världens ledande producenter av olja och gas, måste ta stort ansvar för att leda ansträngningar för att mildra, anpassa och hantera förluster och skador.

David Boyd’s uttalande här.

Mediabriefing: här

Legala dokument: här

Foto för media finns här

 

Noteringar:

Detta är det första rättsfallet som utmanar borrningen efter olja och gas baserat på Parisavtalet, och det är första gången rättigheterna i den norska grundlagens miljöklausul §112 åberopas i domstol.

Kärandena har stämt den norska regeringen för att bevilja oljelicenser till 13 företag i den 23:e licensrundan i Barentshavet.

Oljebolagen är: Equinor (tidigare Statoil, Norge), Capricorn, Tullow and Centrica (UK), Chevron och ConocoPhillips (USA), DEA (Tyskland), Aker BP (Norge), Idemitsu (Japan), Lukoil (Ryssland), Lundin Petroleum (Sverige), OMV (Österike), PGNiG (Norge/Polen).

Sedan stämningsansökan lämnats in har Chevron och Tullow Oil Norge sålt sin andel i licenserna. Centrica Resources och Bayerngaz Norge har gått samman till Spirit Energy.

[1]https://storage.googleapis.com/planet4-norway-stateless/2019/04/85e38148-85e38148-oci-the-skys-limit-norway-report-norwegian-03.pdf

[2] https://fortune.com/2019/10/18/norway-drilling-climate-oil-and-gas/

 

Kontakter

Frode Pleym, Norgechef Greenpeace: +47 97307378

Gaute Eiterjord, talesperson Natur och Ungdom: +47 46892288

Daniel Bengtsson, kommunikationschef
[email protected] 070 300 95 10