Måndag 4 april – Idag levererade FN:s klimatpanel IPCC den tredje delen av sin sjätte utvärderingsrapport av klimatförändringarna till världens regeringar. Rapporten fokuserar på lösningar och redskap för att bromsa den globala uppvärmningen, och förklarar hur och med vilka metoder det går att nå 1,5 graders-målet. Men att det inte kommer att ske med regeringars nuvarande politik.

Kaisa Kosonen, klimatexpert, som följt klimatförhandlingarna som Greenpeace officiella observatör i över tio år:
”Medan våra ledare har hävdat att de gör sitt allra bästa på klimatområdet, har forskarna från IPCC precis bevisat att det inte stämmer. Investeringar måste genast flyttas från fossila bränslen, som både finansierar krig och eldar på klimatkrisen, till de lösningar som vetenskapen nu tydligt pekar ut.” 

”Vetenskapen är tydlig. Lösningarna finns alla fångad i dagens rapport, nu är det dags att omvandla dem till verklighet. För att motverka klimatkrisen finns de största potentialerna i energi från sol och vind och i att skydda skogar, våtmarker och ekosystem, som idag är de mest effektiva verktygen för att fånga upp koldioxid.

Saerbeck in North Rhine Westfalia is a community which owns their own wind and solar park. 70% of the private households in Saerbeck are supplied by renewable energies. Die Gemeinde Saerbeck in Nordrhein-Westfalen betreibt ihren eigenen Wind- und Solarpark. 70% der privaten Haushalte beziehen ihre Energie aus regenerativen Energie-Quellen.

Enligt IPCC finns det verktyg för att åtminstone halvera de globala utsläppen av växthusgaser till 2030, i linje med Parisavtalet. Utöver den avgörande roll som sol, vind, elektrifiering och energieffektivitet spelar, understryker rapporten vikten av utökat skogsskydd och klimatvänligt jordbruk, men även ändrade vanor på efterfrågandesidan till en mer växtbaserad kost. Pengar finns för att kunna lösa problemen men de går fortfarande mer offentlig och privat finansiering till fossila bränslen än till klimatlösningar. För att uppnå de nödvändiga utsläppsminskningarna inom en snar framtid, kommer finansiella flöden från fossila bränslen behöva skifta till lösningarna. 

Dagens rapport bekräftar att länders nuvarande klimatplaner och politik inte är i linje med Parisavtalets mål, och fortsätter påverka sårbara samhällen negativt. Rapportens slutsatser ger nu ramarna för regeringar om hur de ska uppfylla sina löften från förra årets klimattoppmöte i Glasgow, där länderna enades om att uppgradera sina nationella mål i slutet av 2022. Vid klimattoppmötet COP27 i Egypten senare i år kommer de behöva bemöta IPCC:s slutsatser om bristen på åtgärder.

Arbetsgrupp III-rapporten kompletterar rapporterna från Arbetsgrupp I om hur klimatet förändras rent naturvetenskapligt och Arbetsgrupp II om klimatförändringarnas effekter, anpassning och samhällen och ekosystems sårbarhet. Hela IPCC:s utvärderingsrapport, som är den sjätte sedan IPCC startade kommer att sammanfattas i oktober. 

Här kan du läsa Greenpeace key takeaways briefing om rapporten.

Bilder på klimatkrisens effekter finns på Greenpeace Media Library.

Kontakt
Daniel Bengtsson, kommunikationschef Greenpeace Norden
070 300 95 10
[email protected]

Kaisa Kosonen, klimatexpert, Greenpeace Norden
+358 50 368 8488
[email protected]