
Idag lämnar Greenpeace Sverige in två separata anmälningar mot mejerijätten Arla Foods för klimat- och miljörelaterad greenwashing. Den första gäller Arlas reklamkampanj ”Värt lite mer” som Greenpeace anser innehåller vilseledande hållbarhetsbudskap och vaga klimatpåståenden, denna anmälan gör till Konsumentverket och Konsumentombudsmannen. Den andra anmälan, som lämnats till Finansinspektionen och Nämnden för svensk redovisningstillsyn, avser Arlas årsrapport för 2024 där Arla enligt Greenpeace medvetet vilseleder kring sina utsläppsminskningar.
– Arla blev nyligen fällda av Patent- och marknadsdomstolen för vilseledande marknadsföring och har redan mottagit ironiska priser från civilsamhället för greenwashing. Att Arla trots det fortsätter att vilseleda allmänheten och finansmarknaden om sin utsläppstunga produktion är oacceptabelt och gör att företaget verkligen sticker ut, säger Sandra Lamborn, talesperson för jordbruksfrågor på Greenpeace.
Greenpeace två anmälningar av Arla:
- Till Konsumentverket och Konsumentombudsmannen – för reklamkampanjen ”Värt lite mer”, där Arla ger sken av att deras hållbarhetsprogram gynnar småskalighet, betande kor och hållbar produktion.
- Till Finansinspektionen och Nämnden för svensk redovisningstillsyn – för medvetet felaktig klimatredovisning i årsrapporten 2024, där Arla blåser upp sina utsläppsminskningar genom att manipulera siffror och gömma relevant utsläppsdata i det finstilta.
– Arla räknar med att allmänhet, myndigheter och beslutsfattare inte ska läsa det finstilta. Men vi har gjort det, och vi har pratat med Arlakopplade lantbrukare och kan konstatera att Arla systematiskt vilseleder sina kunder och finansmarknaden i både text och bild. Det är inte bara oetiskt – det är olagligt, säger Gustav Martner, ansvarig för marknadsrättsliga frågor på Greenpeace Norden.
– Mejeribranschen är en av de mest klimat- och miljöbelastande inom livsmedelssektorn. Hade Arla gett en korrekt bild av sina utsläpp hade det varit tydligt att de inte kommer kunna nå sina egna klimatmål. Med bilder på betande kor och gröna fält ger Arla sken av naturnära produktion, trots att de driver på för allt större och mer intensiva gårdar där kor hålls inomhus året runt. Att ett så dominerande företag vilseleder om sitt klimatavtryck och djurhållning bromsar politisk förändring och gör det svårare för småskaliga och verkligt hållbara producenter att ta plats, säger Sandra Lamborn.
Detta anser Greenpeace att Arla vilseleder om:
- Utsläppsminskningar som trollas fram
Arla hävdar att deras utsläpp minskat med 13 procent sedan 2015. Men 6 av dessa procent “försvann” direkt när de bytte metod mellan 2015 och 2016. Arla vet om detta, har erkänt det, och har lovat att justera siffrorna – men fortsätter ändå att använda 2015 som basår. Med det bryter Arla mot Årsredovisningslagen (6 kap. 1 §). - Att de ger mer betalt till mjölkproduktion som tar hänsyn till klimat och miljö, när effekten i själva verket är den motsatta
Arlas “hållbarhetssatsning” Farm Ahead gynnar storskaliga mjölkbönder och missgynnar småskalig och mer naturnära mjölkproduktion samtidigt som den driver Arlas medlemmar mot en intensivare produktion. I och med det bryter Arla mot marknadsföringslagen genom vilseledande reklam (§ 10). - Dubbelspel kring Astrid Lindgren-lagen
Arla bygger sitt varumärke på idylliska kosläpp och bilder på betande kor – men i det tysta stödjer de en avveckling av mjölkkornas lagstadgade rätt att beta utomhus, den så kallade Astrid Lindgren-lagen. Det är ett hyckleri som hotar både djurvälfärd och förtroendet för svenskt jordbruk – och är en varumärkesrisk för Arla som inte ska gömmas undan finansmarknaden.
För mer information, vänligen kontakta:
Sandra Lamborn, talesperson i jordbruksfrågor, 073-982 65 83
Gustav Martner, ansvarig för marknadsrättsliga frågor, 076-834 60 50