Haugesund, Norge –  Sex aktivister från Greenpeace International har anlänt i Norge efter en 13-dagars ockupation av Shells nya oljeplattform på väg till Nordsjön. Aktivisterna hade tagit sig ombord från gummibåtar vid två tidigare aktioner till havs, först vid Kanarieöarna och sedan i Engelska kanalen. Under söndagen fortsatte protesten när aktivister från Greenpeace Norden mötte upp oljebolagets plattform när den anlände till Haugesund.

Aktivister anländer till Haugesund efter 13 dagars ockupation av Shells nya oljeplattform. Som ett sista steg klättrade demonstranterna upp på plattformens 125 meter höga fackeltorn och vecklade ut en banderoll med texten "Stop drilling. Start paying".
Aktivister anländer till Haugesund ombord Shells nya oljeplattform efter 13 dagars ockupation av plattformen. ©Matthew Kemp/Greenpeace

Med en 8 meter lång segelbåt mötte Greenpeace Nordens aktivister det 51 000 ton tunga fartyget White Marlin, som transporterade Shells första nya bemannade olje- och gasplattform i Nordsjön på 30 år. Att förbränna all olja och gas från plattformens slutdestination – Shells oljefält Penguins i Nordsjön – skulle skapa 45 miljoner ton CO2, mer än Norges totala årliga utsläpp.

På väg in till hamnen i Haugesund vecklade aktivisterna på den 125 meter höga plattformen ut en stor banderoll med texten ”Stop drilling. Start paying” med kravet om att Shell ska börja betala för sitt historiska ansvar för klimatkrisen. 

Dagens protestaktion i Norge kommer bara dagar efter att Shell presenterade sin högsta årsvinst sedan bolaget startade för 115 år sedan – över 400 miljarder kronor. 

Aktivisterna Yeb Saño och Daniel Zetterström ombord på Greenpeace 8 meters segelbåt Tanker tracker med Shells 51000-tons fartyg White Marlin som fraktar oljebolagets nya oljeplattform i bakgrunden.

Tidigare klimatförhandlare med i protesten

Bland aktivisterna på plats i Haugesund fanns Yeb Saño, tidigare chefsförhandlare för Filippinerna vid de globala klimatförhandlingarna och numera generalsekreterare för Greenpeace Sydostasien:

Oljejättar som Shell tjänar miljarder på det enorma mänskliga lidande som deras verksamhet orsakar. Vi är här för att få dem att ändra kurs. När Shell utvinner mer olja orsakar det en våg av död och förödelse runt om i världen, det orsakar kraftigare tyfoner, fler dödliga värmeböljor och torka. Allra värst kommer det drabba de människor som har gjort minst för att orsaka klimatkrisen, säger Yeb Saño, från en segelbåt i Norge.

Med på söndagens protest i Haugesund fanns också den svenska aktivisten Daniel Zetterström:

– Det Shell gör borde vara olagligt. De har vetat, sedan innan jag föddes, att deras verksamhet driver på klimatförändringar som drabbar miljontals människor världen över. Vi har en kort tid på oss att vända utvecklingen, men istället för att använda sina mångmiljardvinster till att hindra krisen de skapat, lägger de sina enorma resurser på att sjösätta en helt ny olje- och gasplattform, som ska vara verksam i 20 år, för att borra efter mer fossilgas och suga ut de sista dropparna olja, säger Daniel Zetterström.

Shell har sedan 80-talet känt till och mörkat att deras verksamhet driver på den globala uppvärmningen, med katastrofala konsekvenser för människor världen över.

Plattformen, en så kallad FPSO (floating production, storage and offloading), är Shells första nya bemannade plattform i Nordsjön på 30 år. Vid maxproduktion förväntas plattformen producera motsvarande 45 000 fat olja per dag och vara verksam i över 20 år. Shell har även indikerat att plattformen skulle kunna öppna upp ytterligare områden i Nordsjön för prospektering.

Bilder och video från protesten

Kontakt:
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig på plats i Haugesund,
[email protected]
070-300 95 10
Daniel Zetterström, aktivist som deltar i protesten i Haugesund,
070-753 82 40 

TIDSLINJE
31 januari: Fyra aktivister tar sig ombord på plattformen från gummibåtar strax norr om Kanarieöarna. 
6 februari: Ytterligare två aktivister tar sig ombord från gummibåtar i Engelska kanalen 
12 februari: Aktivister i segelbåt protesterar mot plattformen när den anländer i Haugesund i Norge.