Stockholm, 6 Februari 2017 – Gore Fabrics, som tillverkar Gore-Tex, kommer att övergå till mer miljövänliga tyger fria från skadliga fluorkarboner. Företaget meddelar nyheten idag på ISPO München, den största mässan för friluftsindustrin i Europa. Samtidigt släpper Greenpeace en rapport som visar vilka framsteg som gjorts inom friluftsindustrin för att fasa ut skadliga kemikalier.

Fluorkarboner (PFAS) är kemikalier som används för att göra friluftskläder smuts- och vattenavstötande. Kemikalierna är långlivade och kan ta flera hundra år för naturen att bryta ner. De misstänks också vara hormonstörande och öka risken för cancer. Gore Fabrics, som tillverkar Gore-Tex, är en av de största tillverkarna av vattenavstötande tyg till friluftskläder.

– Det här betyder väldigt mycket i arbetet för att begränsa skadliga kemikalier i naturen. Människor har visat att man vill ha miljövänliga kläder och nu har Gore Fabrics lyssnat. Det här är väldigt goda nyheter, säger Rosanna Endre, ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace i Sverige

Sedan 2011 har Greenpeace uppmanat textilindustrin att fasa ut alla skadliga kemikalier. Under 2015 satte Greenpeace strålkastarljuset på farliga kemikalier i friluftskläder. Kampanjen har fått hundratusentals personer runt om i världen att kräva utrustning som är fri från skadliga fluorkarboner.

– Våra produkter har alltid vara säkra att använda, men Gore förstår oron för att denna kemikaliegrupp potentiellt kan förorena miljön, och vi ser behovet för nya, mer miljövänliga produkter på marknadenSom marknadsledande för dessa produkter ser Gore Fabrics fram emot möjligheten att driva igenom meningsfull förändring inom friluftsindustrin genom att investera i utvecklingen av nya teknologier som är fria från miljöskadliga fluorkarboner,  säger Bernhard Kiehl, Gore Fabrics hållbarhetschef.

Gore Fabrics kommer att fasa ut miljöskadliga fluorkarboner från sitt vanliga väderskyddslaminat (motsvarande 85% av produktionen) till slutet av 2020. Från deras specialiserade väderskyddande laminat (motsvarande de återstående 15%) kommer utfasningen att ske till slutet av 2023. Företaget kommer att utveckla nya, mer miljövänliga väderskyddande membran och vattenavstötande impregnering för konsumentprodukter. Forskning kommer att göras på både fluorfria och fluorerande alternativ. Man kommer att offentligt dokumentera att inga skadliga PFAS-kemikalier släpps ut i miljön under produktionscykeln.

Gore Fabrics utfasningsplan kan leda till att ändra spelplanen på riktigt, enligt rapporten ”PFC Revolution in the Outdoor Sector” som Greenpeace släpper idag. Även om flera stora märken som The North Face, Mammut och Salewa fortfarande använder skadliga fluorkarboner i sin produktion kan sådana kemikalier i friluftsutrustning snart vara ett minne blott i och med Gores åtagande, eftersom företaget är en av de största leverantörerna av väderskyddande material.

– Vi har tagit ett stort steg mot en miljövänlig friluftsindustri. Detta sätter en ny branschstandard. Nu får de som släpar efter en press på sig att haka på. Vi är många som vill vara i naturen utan att smutsa ner den, säger Rosanna Endre ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace Sverige.

För mer info, kontakta:

Rosanna Endre, ansvarig för miljögiftsfrågor, Greenpeace Sverige
0702853678

Mathias Leveborn, kommunikationsansvarig, Greenpeace Sverige
0702833036