Oslo 14 november 2019 – Efter nästan två veckor av förhandlingar i Lagmansrätten, motsvarande svenska hovrätten avlsutas idag rond två av klimaträttegången mot den norska regeringen.

Barents Sea, Norway 21 July, 2017 – Climate activists Lucy Lawless and Joanna Sustento protest the Norwegian government for opening up for new oil drilling in the Arctic.

Käranden i ärendet är Greenpeace Norden och den norska ungdomsorganisationen Natur och Ungdom, som i sina slutpläderingar tryckte på hur de anser att den norska regeringens beslut att tillåta företag att borra efter ny olja i Arktis bryter mot artikel 112 i den norska grundlagen såväl som Parisavtalet. Greenpeace och Natur och ungdom backas även av organisationerna Mor- och farföräldrarnas klimatupprop och Jordens Vänner Norge.

Den norska regeringen, å sin sida, fortsätter att hävda att Norge inte har något ansvar att sluta leta efter- och exportera olja, eftersom den största delen förbränns utanför Norges gränser.

Domarna förväntas överlägga i fyra veckor innan de kommer med sitt utslag.

– Våra argument mot Norska regeringens jakt på ny olja har stärkts avsevärt sedan vi inledde processen för tre år sedan. De vetenskapliga bevis som lagts fram klargör att Norges oljeexpansion kommer att bidra till att koldioxidbudgeten med råge överskrids och det kommer att föra oss allt närmare bristningspunkten för miljön- och klimatet. Det är en besvikelse att höra att den norska regeringens argumentation är helt vetenskapsfrånvänd i deras argument för en utökad oljeutvinning. Det är i konflikt med Parisavtalet såväl som norges grundlag. Vi ser fram emot utfallet och hoppas på att rätten också ser att detta inte kan vara tillåtet, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Norge

På tisdagen uttryckte David Boyd, FN:s rapportör för mänskliga rättigheter och miljö, sitt stöd för kärandens linje i en debattartikel. Boyd kritiserade också den norska regeringens avfärdande av sina klimatåtaganden.

Norge är världens sjunde största exportör av koldioxidutsläpp. De exporterade utsläppen är tio gånger högre Norges inhemska utsläpp.

– De senaste två åren har vi sett allt fler extremväder. Ungdomar kräver nu klimaträttvisa både på gatorna och i domstolarna, både i Norge och i resten av världen. Vetenskapen är tydlig med att vi redan hittat mer olja än vi har råd att förbränna, men den norska regeringen tycks leva i ett parallellt universum där de kan vända sitt ansvar för de utsläpp norsk olja orsakar ryggen. Som ett av världens rikaste länder borde Norge se till kommande generationer och ge världen ren förnybar energi, säger Gaute Eiterjord, talesperson för Natur och Ungdom i Norge.

Under förhandlingarna visade också sakkunniga inom socioekonomi på kritiska felberäkningar i den norska regeringens argumentation att expansion av oljeutvinningen skulle vara lönsamt.

Svenska staten investerar, genom de allmänna pensionsfonderna, AP-fonderna miljarder i de bolag som fått nya oljelicenser av den norska regeringen.

– Det är djupt olyckligt att stater har denna typ av allianser där svenska pensionssparare tvingas bidra till Norges export av klimatförstörelse, mitt i rådande klimatkris, säger Parul Sharma, chef för Greenpeace i Sverige

Mediabriefing hittar du här
Bilder för media

Kontakpersoner

Poul Bonke Justeseen, Kommunikationsansvarig, Greenpeace Norden. Mobil: +45 2629 4938 / [email protected]