I en ny analys har Greenpeace kontor i Central- och Östeuropa rankat kollektivtrafiken efter pris och enkelhet i 30 europeiska länder och deras huvudstäder. Analysen visar att det är dyrt i många länder. Sverige hamnar på plats 17 och Stockholm hamnar på plats 25. 

– Det är pinsamt att Sverige, ett av Europas rikaste länder, inte placerar sig bättre än på 17:e plats vad gäller kollektivtrafiken. Vi måste få på plats ett enkelt system som kan erbjuda kollektivtrafik både inom och över regiongränser till ett rimligt pris. Här krävs satsningar från regeringen för rättvis och tillgänglig kollektivtrafik, men de har valt att sänka skatten på bensin och diesel, en satsning som subventionerar SUV:ar i storstäderna istället för tillgänglighet på landsbygden, säger Erika Bjureby, sverigechef, Greenpeace

Greenpeace uppmanar länder och städer att införa prisvärda ”klimatbiljetter” för kollektivtrafiken och att EU-kommissionen underlättar detta med sikte på att införa en europaomfattande klimatbiljett i framtiden. 

– För att få bukt med kollektivtrafikens höga priser och varierande biljettsystem föreslår Greenpeace en klimatbiljett, alltså en överkomlig slags pendlarbiljett som gör kollektivtrafiken tillgänglig och attraktiv för fler personer så att vi får ett skifte bort från enskilda transporter till kollektiva lösningar. Vår transportsektor står för en tredjedel av de fossila utsläppen och det bästa sättet att få ner de utsläppen är färre och smartare transporter, säger Erika Bjureby

Tysklands transportminister Volker Wissing uttryckte förra månaden sitt stöd för en europeisk kollektivtrafikbiljett som liknar den nya tysklandsbiljetten och Miljöpartiet i Sverige har nyligen sagt att de vill se en slags landsomfattande månadsbiljett för kollektivtrafiken i Sverige.

Förutom Luxemburg och Malta, som gjort inrikes kollektivtrafik gratis, har bara Österrike, Tyskland och Ungern infört relativt överkomliga rikstäckande biljetter, som kostar mindre än 3 euro per dag. Trots de bevisade fördelarna med prisvärd och tillgänglig kollektivtrafik för klimatet och sänka hushållens räkningar, har cirka två tredjedelar av länderna inte landstäckande långtidsresekort alls.

Om undersökningen:

Sverige hamnar på delad 17:e plats i Greenpeace rankning. Det finns ingen landsomfattande praxis för det svenska biljettsystemet för kollektivtrafik. Sverige fick sina enda poäng i rankingen för sin relativt låga moms på kollektivtrafik (6 %). 

Stockholm fick 62 av 100 poäng i stadsrankingen och placerade sig på 25:e plats. Biljetterna i Stockholm är relativt dyra, cirka 1,77 euro per dag efter prisnivåjusteringen. Äldre och studenter får måttliga rabatter (33%). Ukrainska flyktingar reser gratis. Personer i rullstol får ta sig in genom bakdörren på bussar utan biljett, men behöver en biljett när de bordar en buss på platser med elektronisk passerkontroll eller när biljetten kontrolleras utanför bussarna under rusningstid vid knutpunkter. Ledsagare till personer som behöver det reser gratis. Det finns inga andra relevanta sociala rabatter. Det måste nämnas att kvaliteten, inklusive tillgängligheten för Stockholms kollektivtrafik, brukar rankas mycket högt i kvalitetskontroller.

Analysen kommer dagar efter att Tysklands och Ungerns nya rikstäckande lågprisresekort trädde i kraft den 1 maj.