Ny utredning från Greenpeace avslöjar hur det snabbt växande industriella krillfisket innebär stora miljörisker i en av världens mest orörda regioner.

Greenpeace har kartlagt de senaste fem årens fiske riktat mot den räkliknande lilla krillen – en av de viktigaste arterna i Antarktis näringskedja. Krillen är föda åt en mängd djur, stora som små, från blåvalar till pingviner. Krillen säljs också till oss människor i form av krillolja och Omega-3 tabletter, som fiskmat till fiskodlingar och som mat åt sällskapsdjur.

Krillindustrin framställer sig gärna som en av världens mest hållbara fiskeindustrier, men Greenpeace rapport “Licence to Krill: det antarktiska fisket som döljs under ytan”, ger en annan bild.

Rapporten avslöjar:

  • Att högintensivt fiske äger rum i omedelbar närhet till jaktområden för en stor del av Antarktis djurliv; exempelvis valar och pingviner, vilket skapar direkt konkurrens om mat.
  • Spårningsdata som tyder på att fartyg har ankrat nära skyddade områden, trots den negativa inverkan detta har på djur och havsbotten.
  • Den potentiellt förödande effekten av bränsleutsläpp, bränder och grundstötningar från dessa fartyg i den orörda antarktiska oceanen.

– Krillindustrin i Antarktis framställer sig gärna som att de har rent mjöl i påsen, men den verkliga historien är befläckad. Det är en historia med fartyg som fiskar från grunden av näringskedjan, nära jaktområden för valar, pingviner och andra djur. De bedriver en ojämn kamp om maten med djuren i området. Djur som redan har det tufft med konsekvenserna av klimatförändringarna. Klimatförändringarna påverkar antalet krill och djuren som behöver krillen för att överleva ska inte behöva konkurrera om mat med stora trålare och företag som försörjer andra sidan av jordklotet med hälsopiller, säger Frida Bengtsson, global projektledare för Greenpeace ‘Protect the Antarctic’ kampanj.

Greenpeace uppmanar krillindustrin att omedelbart upphöra med all fiskeverksamhet i områden som övervägs som havsreservat av den antarktiska havskommissionen. Vi uppmanar också företag som köper krill att sluta köpa från fartyg och företag som fortsätter att fiska i dessa områden.

– Om krillindustrin verkligen vill ta sitt ansvar så borde de frivilligt dra sig ur de områden som föreslås som havsreservat och stödja skyddet av dessa unika områden i Antarktis, säger Frida Bengtsson.

Just nu pågår en tre månader lång greenpeace-expedition till Antarktis. Expeditionen har genomfört vetenskaplig forskning för att öka medvetandet om behovet av skyddade havsområden i Antarktis. Det inkluderar behovet av ett 1,8 miljoner kvadratkilometer stort antarktiskt havsreservat i Weddellhavet. Greenpeace stödjer också förslag till skydd av Antarktiska halvön och andra hav runt Antarktis, som en del av en kampanj för att skapa ett nätverk av skyddade havsområden som täcker minst 30% av världens hav senast 2030.

Kontakt:
Frida Bengtsson, global projektledare för Greenpeace ‘Protect the Antarctic’ kampanj, 070 652 74 20 [email protected]

Havsleguan i Galapagos
Skapa skyddade havsreservat!

2024: nu måste vi se till att det globala havsavtalet skapar verkligt skydd för haven! Skriv under och följ med på vår resa för att skydda haven

Engagera dig