Stockholm – Gore Fabrics, tillverkare av Gore-Tex och marknadsledande inom vädertåliga friluftskläder har precis tillkännagett en stor förändring i sin produktionsteknik, med införandet av ett nytt membran för friluftskläder som är helt fritt från skadliga fluorkarboner (PFAS). Tillkännagivandet är ett viktigt resultat av en långvarig kampanj från Greenpeace som pressat klädtillverkare världen över att ta bort farliga kemikalier från sin produktion. 

No PFC Action in Venice. © Francesco Alesi
Aktivister demonstrerar mot användningen av PFAS i Venedig 2017 © Francesco Alesi

Fluorkarboner (PFAS eller PFC) är kemikalier som används för att göra friluftskläder smuts- och vattenavstötande. Kemikalierna är extremt långlivade och kan ta flera hundra år för naturen att bryta ner. De misstänks också vara hormonstörande och öka risken för cancer. Gore Fabrics, som tillverkar Gore-Tex, är en av världens största tillverkare av vattenavstötande tyger till friluftskläder.

Greenpeaces kampanj Detox My Fashion, som lanserades 2011, utmanade textilindustrin att ta bort alla farliga kemikalier från sina leveranskedjor, och betonade PFAS, som en av de mest prioriterade kemikaliegrupperna att eliminera. År 2015 satte kampanjen Detox Outdoor strålkastarljuset på just friluftsindustrin, känd för att använda PFAS för att göra vattentäta membran och vattenavvisande beläggningar. Hundratusentals friluftsentusiaster från hela världen gick med i kampanjen för att kräva utrustning fri från miljögifter. 

2017 lovade Gore Fabrics att eliminera PFAS, av miljöhänsyn, från sina generella vädertåliga membran till 2020 och i sina specialmembran till 2023. Tillkännagivandet nu innebär att de första produkterna från företaget som använder helt PFAS-fria membran kommer att finnas på marknaden 2022. 

 – Även om det kommer senare än den ursprungliga tidslinjen är denna utveckling, från en ledande leverantör till friluftsindustrin, ett stort steg mot en omvandling av marknaden till att använda teknik som är fri från farliga kemikalier. Greenpeace välkomnar detta steg från Gore Fabrics då den nya tekniken inte släpper ut farliga PFAS-kemikalier i något skede av sin livscykel. Men det kommer alltid att finnas oansvariga friluftsmärken, liksom andra sektorer, som kommer att fortsätta använda PFAS, så nu är även det dags för våra politiker att genomdriva ett brett förbud mot hela gruppen av PFAS, säger Chiara Campione, chef för företags- och konsumentenheten på Greenpeace Italien

Greenpeace stöder ett förslag från fem EU-länder (Danmark, Tyskland, Nederländerna, Norge, Sverige) om att reglera alla PFAS som en grupp. Den amerikanska delstaten Maine är en föregångare i detta och har redan antagit ett förbud mot alla PFAS.

Detailed FAQ document available here

Greenpeace Detox My Fashion Campaign

Kontakt
Greenpeace International Press Desk, +31 (0)20 718 2470 (available 24 hours), [email protected]