Greenpeace undersöker, dokumenterar och avslöjar orsakerna bakom miljöförstöring. Genom lobbyism, politisk påverkan och aktioner arbetar vi för att få till gröna lösningar och rädda framtiden för vår planet.

Vi engagerar oss för att driva på positiv förändring, sätter press på beslutsfattare, jobbar fram miljövänliga och hållbara förändringar och slår tillbaka mot de som gör sig skyldiga till miljöbrott.

Undersökningar

Undersökningar är en grundläggande förutsättning för Greenpeace alla kampanjer. Genom våra undersökningar kan vi avslöja vilka som är ansvariga för miljöbrott och rikta strålkastarna mot det de helst vill tysta ned. Våra undersökningar leder oss till avgörande slutsatser, bevis och kunskap om miljöbrott världen över och det är den informationen vi baserar våra kampanjer på. Genom en rad olika metoder som fältarbete, satellitbilder, kartläggning av näringsliv resulterar våra undersökningar i de fakta och bevis vi behöver för att uppnå förändring.

Våra undersökningar har bland annat bidragit till att få bort Royal Dutch Shell från Arktis, få till ett förbud mot engelska plastföroreningar i Malaysia och industriellt fiske i stort område i det arktiska havet nu är förbjudet.

Sedan 2015 har Greenpeace även producerat revolutionerande grävande journalistik. I vårt nätmagasin Unearthed publicerar vi kartläggande och faktabaserade artiklar om aspekter av klimatförändringar och miljökatastrofer som ingen annan belyser. Vi kan skriva djupgående om sådant som annan media inte har möjlighet att göra eftersom det kräver mycket tid och resurser.

Gå på djupet med Greenpeace journalistik här. 

Lobbyism

Genom lobbyism arbetar Greenpeace med att uppmana och övertala världsledarna att ta de nödvändiga steg som krävs för att rädda planeten. Vi försäkrar oss om att våra krav blir hörda och bemötta av politiker och företagsledare samt sätter press på dem för att de ska omsättas i praktiken. 

I Sverige har vi kontinuerligt möten med politiker för att få stöd för våra kampanjer, vi deltar i paneler och debatter, vi sprider kunskap och organiserar arrangemang. Genom vårt politiska lobbyarbete synliggör vi nationella och internationella utmaningar som Greenpeace vill ska vara relevanta även på lokal nivå.

Globalt driver Greenpeace kampanjer för att påverka internationella avtal och miljökonventioner så att de blir så starka och ambitiösa som möjligt. Vi arbetar hårt i kulisserna på klimatkonferenser och uppmanar länder över hela världen att samarbeta för vår gemensamma planets framtid. 

Fredliga aktioner och civil olydnad

Fredliga aktioner och civil olydnad har alltid varit kärnan i Greenpeace arbete. Greenpeace grundades 1971 av en liten grupp människor som gick ut till sjöss i en gammal fiskebåt för att stoppa amerikansk atomvapentest vid en ö utanför Alaskas kust. 

Aktioner handlar om att vara fysisk närvarande där saker händer. “Vanliga” människor över hela världen kan konfrontera makthavare och påminna dem om ansvaret de har för vår gemensamma planet. Våra aktioner har som mål att öka nivån och kvaliteten på den offentliga miljödebatten. Men vårt huvudmål med aktionerna är att skapa nödvändig förändring och se till att stora företag och de som sitter vid makten går från ord till handling.

En sak som alla våra aktioner har gemensamt är att de baserar sig på principen om icke våld och personligt ansvar. Denna princip hämtar inspiration från tanken om “att bära vittnesbörd” som handlar om att agera med samvete. Alla som deltar i Greenpeace aktioner har fått utbildning i civil olydnad, ickevåld och fredlig konfliktlösning.  

Vår fartygsflotta gör det möjligt för oss att observera och genomföra aktioner över hela världen, även på avlägsna platser som annars är svåra att nå. När det inte är möjligt att stoppa miljöförstöring med direkta aktioner, är fysisk närvaro och observation också ett effektivt sätta att avslöja och sätta press på miljöbovarna att ta sitt ansvar. 

Läs mer om civil olydnad här.

Forskning

Greenpeace arbete baseras helt och hållet på fakta och information från forskning och undersökningar. Våra kampanjer och riktlinjer stöttas av arbetet från forskare från hela världen.

The Greenpeace Research Laboratories är en del av vår forskningsenhet. Med stöd av Universitetet i Exeter i Storbritannien, bidrar våra laboratorier med tvärvetenskaplig kunskap och analyser till Greenpeace-kampanjer över hela världen. Våra laboratorier har utrustningen och expertisen som krävs för att analysera en rad olika ämnen och organiska material. Över tid har vi byggt upp en omfattande databas av forskningslitteratur som är en viktig resurs och källa till information.

Arbetet för att rädda vår planet tar tid och det kostar att sätta press på beslutsfattare och företag. Greenpeace är världens största oberoende miljöorganisation och vi tar inte emot en krona i stöd från vare sig näringsliv eller myndigheter. Därför är privatpersoners engagemang själva ryggraden i vår verksamhet. Tack vare stödet från människor som du har vi kunnat driva kampanjer och vunnit avgörande segrar för miljön över hela världen i 50 år. Om du inte redan är en av dem som stöttar vårt arbete kan du göra det här. Vår planet har aldrig behövts oss så mycket som nu – och vi behöver DIG!