Med anledning av att Centerpartiet meddelat att man ställer sig bakom ett förslag, med M, KD och SD, för att minska miljöorganisationernas rätt att klaga på miljöärenden, en rätt som regleras av Århuskonventionen, skickade Greenpeace detta brev till Centerpartiets riksdagsledamöter:

Vi är mycket oroade över det initiativ om att begränsa civilsamhällets rätt att överklaga miljöärenden som ni (Centerparitet) ställer er bakom.
https://sverigesradio.se/artikel/forslaget-inskrank-miljoorganisationers-ratt-att-ga-till-domsto
l

Miljöorganisationers rätt och möjlighet att klaga på beslut ingår i Århuskonventionen och är en viktig del av vår demokrati. Århuskonventionen är ett internationellt avtal inom FN, som ratificerats både av Sverige och EU och eventuella avsteg från Sveriges sida skulle underminera konventionen i sin helhet. Vi ställer oss mycket frågande till om det ska vara Sveriges roll – att i viktiga internationella fora – verka för ett urholkat medborgerligt inflytande i gränsöverskridande klimat- och miljöfrågor.

Miljön och klimatet berör oss alla och att kategoriskt utesluta civilsamhället ur dessa processer kommer att innebära mindre insyn i processerna och begränsa medborgares deltagande i rättsliga processer.

Det riskerar också att starka intressen kommer att köra över svagare. Stora industrier och företag kan enkelt driva rättsprocesser medan exempelvis privatpersoner har en i jämförelse mycket begränsad möjlighet att göra detta. Här spelar civilsamhället en stor roll att balansera dessa intressen. 

Att Centerpartiet ställer sig på högerns sida i denna fråga är inte bara ett svek mot demokratin. Det riskerar också att drabba många av era egna kärnväljare på landsbygden som kan komma att påverkas negativt av denna maktförflyttning.

Det är ju också så att väldigt få mindre näringslivsidkare “drabbas” av överklagade miljöbeslut. En väldigt lite del av exempelvis skogsavverkningsärenden hamnar i domstol. Eftersom detta inte gör att miljölagar förändras, utan att färre får möjlighet att kommer till tals, blir det snarare en mer bristfällig process som riskerar att verksamheter som inte bör förekomma, faktiskt kan förekomma. Vill man ha rättssäkra och snabba processer som underlättar för näringsidkare i miljöärenden borde man titta på att lägga resurser på fler handläggare och krav på bättre underlag från den sökande.

Om vi ska ha en fungerande och rättssäker process kring omställning och miljöfrågor måste människor och civilsamhälle beredas plats i diskussionerna. Om fler utesluts får vi ingen långsiktigt hållbar omställning.

Politikens uppgift borde vara att engagera fler människor för en demokratisk, rättvis och säker omställning, inte begränsa deltagandet i demokratin.

Centerpartiet beskriver sig själva som ett liberalt, grönt parti. Att samtidigt begränsa insynen och medverkan i beslut som rör miljön och klimatet är inte en liberal eller grön politik. 

Vi hoppas innerligt att ni drar tillbaka ert stöd för detta mycket oroande initiativ.

Erika Bjureby, sverigechef Greenpeace