Åtråvärda mineraler på havsbotten har lett till ett ökat intresse för djuphavsgruvdrift. Men konsekvenserna riskerar inte bara att bli katastrofala för djuphavens unika ekosystem, utan kan även påverka klimatet. Betydligt mer forskning krävs för att kartlägga det känsliga marina livet på djuphavets botten.
Greenpeace får nu 24 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att genomföra en banbrytande forskningsexpedition till Arktis, med syfte att uppmärksamma hoten från djuphavsgruvdrift och dokumentera vad som riskerar att gå förlorat på havets botten.

© Paul Hilton / Greenpeace
”Djuphavets botten är en av de sista platserna på planeten som ännu inte exploaterats, och vi har chansen att skydda dessa ekosystem innan en ny destruktiv industri påbörjas. Men vi behöver mer kunskap och tack vare det här projektet kan vi fortsätta kartlägga riskerna med djuphavsgruvdrift och öka medvetenheten kring det unika undervattenslivet som annars riskerar att utplånas.” säger projektledare Daniel Bengtsson.

Våra hav står nu inför ett nytt hot: Djuphavsgruvdrift. Men nu har vi möjlighet att stoppa industrin innan den börjat. Skriv under för att skydda livet i havet!
Engagera digSamtidigt som forskare världen över varnar för konsekvenser av gruvdrift på havsbottnen, har flera aktörer, inklusive Norge, uttryckt intresse för att öppna upp stora delar av Arktis för denna industri. Greenpeace expedition, som genomförs med stöd från Postkodlotteriet, kommer att använda avancerad undervattensteknik för att utforska djuphavet på tusentals meters djup.

© Tommy Trenchard / Greenpeace
”Vi har en chans att upptäcka arter som aldrig tidigare skådats av människan – det är som att landa på en annan planet,” säger Sandra Schöttner forskningsledare på Greenpeace. ”Varje besök på havsbottnen kan ge oss ovärderliga insikter om hur liv uppstår och anpassar sig i dessa orörda miljöer.”

© Dante Fenolio / Science Photo Library
Inom projektet Unik forskningsexpedition till Arktis djuphav ska Greenpeace bland annat publicera en vetenskaplig expeditionsrapport samt fortsätta samla dokumentation om ekosystemet i djuphavet.
– Kunskap är grunden till att fatta välgrundade beslut. Tack vare alla som har en Postkodlott kan Greenpeaces fortsätta undersöka en otroligt viktig fråga som påverkar människa, djur och natur, säger Anders Årbrandt, managing director Svenska Postkodlotteriet.
Svenska Postkodlotteriet delar årligen ut över en miljard kronor till ett 60-tal ideella organisationer. Den största delen är icke-öronmärkta pengar, ett basstöd, och utöver det finns så kallade drömprojekt som organisationerna kan söka. ‘Unik forskningsexpedition till Arktis djuphav’ är ett av årets utvalda drömprojekt. Greenpeace har varit förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2008.
Läs mer på Postkodlotteriets hemsida.
För ytterligare information eller intervjuförfrågningar vänligen kontakta:
Daniel Bengtsson, Kommunikationschef och projektledare för Greenpeace kampanj mot djuphavsgruvdrift.
Tel: +070 300 95 10, E-post [email protected]