Idag presenterade FN:s klimatsekretariat (UNFCCC) en bitvis sammanställning av de nationella bidragen för att nå Parisavtalet, som de flesta länder skickade in i slutet på förra året. Två stora länder har dock ännu inte skickat in sina strategier: USA och Kina. USA förväntas presentera sina åtaganden i april. Sammanställningen visar att världens länder är långt ifrån den ambitionsnivå som krävs för att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen.

– Dagens rapport från UNFCC är en “red alert” för vår planet. Den visar att regeringens ambitionsnivå inte är i närheten av vad som behövs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och nå Parisavtalets mål, sa FN:s generalsekreterare António Guterres

Jennifer Morgan, internationell generalsekreterare för Greenpeace ser också oroande på regeringarnas bidrag:

– UNFCCC:s sammanställning är tydlig: just nu når vi inte Parisavtalets mål, vi är på väg mot en klimatkatastrof. Som det ser ut nu är regeringarnas åtaganden långt ifrån tillräckliga och ger bara en enprocentig utsläppsminskning till 2030 vilket helt missar 1,5-gradersmålet. Regeringar måste erkänna planetens accelererande nödläge och komma ihåg de löften de gav i Paris och leverera mycket högre ambitioner, det är inte försent att rädda vår framtid.

Sverige skickade in sin strategi i slutet på förra året. I samma anda som regeringens övriga klimatarbete ligger stort fokus på bioenergi och planer på storskalig koldioxidinfångning. 

Som Greenpeace tidigare kunnat visa har utsläppen från biomassa ökat så pass mycket att Sveriges faktiska utsläpp (borträknat konsumtion och inrikes transporter) inte minskat sedan 1990 – de har bara bytts ut.

– Regeringen tilltro till bioenergi som lösning på klimatproblematiken är mycket oroande. Det är kreativ bokföring där vi bara byter utsläppskälla. Klimatet gör ingen skillnad på koldioxid från olja och koldioxid från skog. All politik måste utgå från vad vi människor och de livsupprätthållande ekosystem vi är beroende av behöver. Börjar vi inte där blir det fel. Det krävs både klarsyn och stort mod att våga ta de tuffa beslut krisläget kräver.  Säger Isadora Wronski, sverigechef på Greenpeace.

Kontakt

Markus Mattisson
Kommunikationsansvarig
070 397 66 72
[email protected]