Ett havsinspirerat konstverk skapat av Greenpeace som placerades utanför FN:s högkvarter i New York, under de pågående havsförhandlingarna. Statyn ska symbolisera de olika haten haven möter.

New York, 30 augusti 2019  

När Greta Thunberg anlände till New York under onsdagen så var mediauppmärksamheten stor. FN hade till och med skickat ut segelbåtar som  representerade de globala hållbarhetsmålen. I medias periferi och ett stenkast från Gretas ankomst , i FN:s högkvarter, förhandlades framtiden till det  världshav Greta precis korsat.

I två veckor har 190 länder samlats i FN:s högkvarter för att förhandla fram ett historiskt havsavtal som kan ge 30 procent av världshaven ett starkt skydd till 2030. Då den tredje av fyra förhandlingsrundor håller på att avslutas ser läget dystert ut. Det saknas ett seriöst politiskt engagemang för att skydda våra hav – och stoppa klimatkrisen. Frida Bengtsson, projektledare för havsfrågor på Greenpeace:

– Vi har varken råd eller tid att fortsätta höra världens länder prata om världshaven i stora ord, men sedan göra så få konkreta åtgärder för att faktiskt skydda dem. Avsaknaden av politisk vilja för att förhandla fram ett stark havsavtal i dessa förhandlingar är alarmerande och vissa länder sätter rätten till fortsatt ohållbar exploatering av haven över att kunna skydda dem. De väljer kortsiktig vinst framför livskraftiga hav. Att låta haven behandlas så som de gör idag kommer inte rädda våra hav och i slutändan inte mänskligheten.

Till skillnad från de stater som Greenpeace tidigare förväntat sig skulle vara mer progressiva förhandlingarna, så visade det sig att även den Europeiska Unionen backat från tidigare tydliga ställningstaganden om behovet av ett starkt avtal för att kunna skydda haven.

– Utöver EU.s hållning så är det intressant att havsnationer som Norge och Island inte tar täten i havsfrågorna utan istället försöker få det här avtalet att bli så tandlöst som det bara går. I dessa förhandlingssituationer så har Sverige, som EU-medlemsland och en del av Skandinavien, en unik chans att använda sin röst och ta ton för ett starkt havsavtal, säger Frida Bengtsson.

Protect the Antarctic Petition Delivery in Sweden. © Edward Beskow / Greenpeace

2018 lämnade Frida Bengtsson från Greenpeace och skådespelerskan Lena Endre två miljoner underskrifter till utrikesminister Margot Wallström utanför utrikesdepartementet. De två miljoner namnunderskrifterna hade samlats in för att skydda Weddellhavet vid Antarktis. Trots miljoner namnunderskrifter etablerades inget skydd av Weddellhavet. Nu hoppas Greenpeace att den svenska regeringen ska ställa sig bakom ett starkt havsavtal.

Havsskydd är avgörande

Frida Bengtsson menar att Sverige, trots sin storlek, kan spela en nyckelroll i slutskeden av förhandlingarna.

– Nu är det dags för Margot Wallström och den svenska regeringen att bekänna färg. Utrikesdepartementet och regeringen vet lika väl som vi att haven behöver skyddas av starka havsreservat. Inför den slutgiltiga förhandlingen i 2020 så behöver Sverige ta på sig ledartröjan – såsom Belgien och Storbritannien har gjort.

– Vi vet att havsskydd är avgörande för att stoppa klimatkrisen och om vi ska kunna se framtida generationer i ögonen måste vi etablera skydd nu. Att regeringen ger bistånd till havsnationer runtom i världen är bra, men långt ifrån tillräckligt om det inte finns ett regelverk som också kan omsätta ambitionerna i praktiken. Det är dags att vi gör vad forskningen kräver – innan det är för sent.

 

Bakgrund:

  • För mer information om havsförhandligarna läs: Protect the Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty. En mer detaljerad policy-briefing finns här.
  • Javier Bardem Åkte till FN:s högkvarter och adresserade delegaterna direkt genom en presskonferens och en debattartikel som spreds världen över, och publicerades bland annat i Expressen.
  • Greeenpeace Pole to Pole Expedition: Greenpeace seglar just nu från Arktis till Antarktis med skeppet Esperanza för att dokumentera de enorma hot världshaven står inför, samt för att husera olika forskare så de kan utföra forskning om haven. Här finns en karta med alla stopp som den årslånga expedition gör.

 

Kontakt

Kommunikationsansvarig

Fanny Jönsson

[email protected]

+46 70 283 30 36

 

Greenpeace International Press Desk: [email protected], +31 (0) 20 718 2470 (available 24 hours)

 

Havsleguan i Galapagos
Skapa skyddade havsreservat!

2024: nu måste vi se till att det globala havsavtalet skapar verkligt skydd för haven! Skriv under och följ med på vår resa för att skydda haven

Engagera dig