Bergen, Norge – Deltagarna på en internationell konferens för kontroversiell gruvdrift på havsbottnen överraskades när deras lobbyevent förvandlats till ett färgsprakande och högljutt casino. Budskapet från Greenpeace var tydligt: De som vill starta gruvdrift på havsbottnen är villiga att spela med livet i haven som insats.
– Det är tydligt att gruvindustrin är villig att riskera framtiden för våra hav. Så vi är här för att klargöra att gruvindustrin är opålitliga spelare som vi inte kan lita på när det gäller varken livet i haven eller investerares pengar, sa Haldis Tjeldflaat Helle, talesperson för Greenpeace i Norge.

Aktivister protesterade också inne på konferensen genom att ställa sig på scenen och blockera ingången till auditoriet med banners med budskapet “Stop gambling with the oceans”. Konferensen avbröts sedan och mötet evakuerades tills polis kom för att avlägsna aktivisterna från byggnaden.

Efter upprepade protester under förra året stoppades det planerade öppnandet för djuphavsgruvdrift i Arktis och inga gruvlicenser kommer att delas ut i Norge före nästa stortingsval. Men den norska gruvindustrin har sedan dess fortsatt att leta efter risktagande investerare och lobbar den norska regeringen för att försvaga eventuella framtida regleringar och skapa särskilda skatteförmåner för industrin. Med representanter från de norska gruvbolagen Loke, Adepth och Green Minerals, samt norska energidepartementet, var många av gruvindustrins största aktörer samlade i Bergen för konferensen Deep sea minerals 2025.
– Djuphavsgruvdrift är ett hasardspel med livet i havet, vår livsmedelsförsörjning och planetens största kolsänka på havets botten. Internationellt har gruvbolaget The Metals Company, vars rådgivare är här i Bergen,precis vänt sig till president Trump och bett honom kringgå FNs mandat och godkänna gruvdrift i Stilla havet, sa Haldis Tjeldflaat Helle.
En undersökning från norska regeringen frågade gruvbolagen vad som idag hindrar dem från att gå vidare med gruvexploatering på havsbottnen. Svaren från industrin var talande: “vi upplever en bristande social acceptans för branschen” och att “delar av samhället oroar sig för att öppningen ska leda till stora miljökonsekvenser”.
Forskare har varnat för att den långsamma utvecklingen av ekosystemen i djuphaven kommer att drabbas av irreparabel skada om gruvdrift tillåts starta. Djuphavsgruvdrift är därför en enorm chansning med livet i haven och kommer att utgöra en enorm fara för sårbara ekosystem och arter i djuphavet.
Det finns idag flera upprop mot kommersiell gruvdrift från över 900 forskare, miljöorganisationer och politiker. Över 30 länder, inklusive Sverige, har krävt ett moratorium, en försiktighetspaus eller förbud mot djuphavsgruvdrift. Dessutom har 60 företag inklusive Google, Samsung, BMW, Volkswagen och Volvo sagt nej till djuphavsmineraler på grund av riskerna för haven.
Foto och video för media finns här
Kontakt:
Daniel Bengtsson, kommunikationschef:
[email protected] 070 300 95 10
Haldis Tjeldflaat Helle, talesperson, Greenpeace i Norge:
[email protected] + 47 934 73 213