Ett år efter Greenpeace stresstest har inte mycket hänt

Ett år efter att ett 70-tal aktivister genomförde fredliga stresstest av Forsmark och Ringhals kärnkraftverk har enbart kosmetiska säkerhetsåtgärder genomförts.

Efter kärnkraftsolyckan vid Fukushima beordrade EU samtliga medlemsländer att stresstesta alla kärnkraftverk för att identifiera svagheter och risker. De svenska stresstesterna genomfördes av industrin själv som undföll att testa några av de allvarligare säkerhetsriskerna, bland annat yttre hot. Greenpeace genomförde därför kompletterande stresstest för att handgripligen testa säkerheten vid de svenska kärnkraftverken. Miljöminister Lena Ek krävde att Strålsäkerhetsmyndigheten och operatörerna levererade en åtgärdsplan för att komma till bukt med riskerna.

– Att det inte existerar någon skriftlig plan, eller ens ett protokoll från detta möte, gör att det är omöjligt att följa upp säkerhetsutvecklingen. De åtgärder som faktiskt genomförts är att betrakta som fernissa. Dessutom underkände Strålsäkerhetsmyndigheten i sin senaste risk- och sårbarhetsanalys skydden kring svenska kärnkraftverken, säger Annika Jacobson.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har gång efter annan försatt samtliga svenska kärnkraftverk under särskild tillsyn som ett resultat av bristande säkerhet, nu senast i Oskarshamn. Men samtidigt ger man klartecken för effekthöjningar som ytterligare pressar reaktorerna.

– Med ena handen utfärdar man allvarliga varningar, med andra handen utfärdar man godkännande för påfrestande effekthöjningar. Det är ett paradoxalt förhållningssätt och symptom på en bristande säkerhetskultur, säger Annika Jacobson.

Den 21 maj genomförde Greenpeace ytterligare ett stresstest av Ringhals kärnkraftverk. Utan problem flög en aktivist över reaktor 1 och placerade ballonger på taket och visade därmed kärnkraftverkets oförmåga att stå emot en eventuell attack eller olycka från luften.

– Istället för att leva med riskerna med kärnkraften bör vi ställa om till ett förnybart energisystem. Vi har tekniken, opinionsstödet är starkt, ekonomin blir bättre – och vi slipper ständig oro för att något allvarligt ska hända. En ansvarsfull energipolitik sätter säkerheten främst, säger Annika Jacobson.

KONTAKT:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige 070 542 08 90
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14