Greenpeace- Sojamjölken i ditt kaffe är inte klimatproblemet
© Foto: Fahmi Fakhrudin, Unsplash

”Vill du ha sojamjölk i ditt kaffe?”

Växtbaserad mjölk har blivit standard på många kaféer och köksbord när allt fler svenskar byter till en mer växtbaserad kost och tackar nej till animaliska livsmedel. Det har gett upphov till många diskussioner om sojans ursprung och produktionsförhållanden. Många ser framför sig stora sojaplantager i Amazonas, där man skövlat regnskog för att ge plats till de proteinrika baljväxterna. 

Mycket av världens soja kommer mycket riktigt från plantager som ligger på skövlad regnskogsmark. Men orsaken till detta är inte sojamjölken i vårt kaffe eller tofun på vår tallrik. Det stora problemet, som skapar den ohållbara efterfrågan på soja, är de enorma mängder sojaprotein vi importerar från Sydamerika för att mata världens industriella kött-, fisk- och mejeriproduktion – även här i Sverige.

Hjälp oss skydda regnskogen i Amazonas! Här kan du göra din röst hörd.

90 procent av EU: s sojaimport blir kraftfoder för djur i kött- och mejeriindustrin. Sveriges sojaimport är lägre än många andra länders, vi importerar årligen 350 000 ton soja till djurfoder. Men även om Sverige inte tillhör de största soja importörerna upprätthåller vår efterfrågan på importerat kött den ohållbara produktion av sojabönor, detta för att djuren är uppfödda på soja.

I Brasilien har sojaproduktionen fördubblats under de senaste två decennierna och plantagerna tränger allt längre in i Amazonas skogar. Den i särklass främsta anledningen till detta är en ökad global efterfrågan på kött från djur som matas med soja från en hårt driven produktion, som ofta upprätthålls av stora mängder bekämpningsmedel och på bekostnad av regnskog, urfolk och ekosystem.

Lägre koldioxidavtryck än havregryn

Importerad soja har faktiskt inte ett högt CO2-fotavtryck jämfört med andra växtbaserade livsmedel. CO2-avtrycket för soja är 0,6 kg CO2-ekvivalenter per kg, vilket är något mindre än havregryn (0,8 kg CO2-ekvivalenter per kg) och betydligt mindre än animaliska produkter.

Problemet är att när soja används som kraftfoder behövs sådana enorma mängder av det. En mjölkko äter exempelvis 10-14 kilo kraftfoder om dagen. En ko som lever 18-24 månader ger vid slakt ca 170 kilo kött, vilket innebär att varje kilo kött “kostar” flera tusen kilo kraftfoder. 


Köttindustrin, och särskilt snabbmatskedjorna, bedriver en offensiv marknadsföring för att ändra matvanor och öka efterfrågan i länder där köttkonsumtionen traditionellt har varit lägre. Samtidigt som Greenpeace uppmanar till en minskad köttkonsumtion arbetar vi politiskt på EU-nivå för ett förbud mot statligt stöd till köttreklam. Det innebär att vi anser att skattebetalarnas pengar inte ska gå till köttindustrins reklam för att få oss att äta mer kött och mejeriprodukter. 

FN har dragit slutsatsen att minskad köttkonsumtion är absolut nödvändigt för att uppnå klimatmålen och samtidigt se till att mätta en växande världsbefolkning.

Se den danska kortfilmen; Soja mysteriet av skådespelaren och regissören Mikkel Boe Følsgaard.

Tillbaka till diskussionen om sojamjölken i kaffet.

Samtidigt som 90 procent av all sojaimport går  till djurfoder används endast sju procent direkt i livsmedel. Siffrorna gör det således tydligt att det verkliga problemet handlar om att soja odlas för att göra foder till djur, inte växtbaserade livsmedel.

Så det finns ingen anledning att oroa dig när du äter vegetarisk mat innehållande sojabönor, tofu eller tempeh, inte heller när du äter margarin, såser, dressingar, kakor och glass där soja kan vara bland ingredienserna.

Nej, tvärtom kan du vara glad att maten du äter har en begränsad inverkan på skog, natur och klimat när den är soja baserad!

Greenpeace arbetar outtröttligt för att påverka arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser, men för att lyckas behöver vi din hjälp.

Så här kan du, enkelt hjälpa till!

När tillräckligt många människor kämpar för samma sak kan vi skapa de stora förändringarna. Nedan har vi listat 4 saker som du enkelt kan göra för att hjälpa till.

1. Håll dig uppdaterad och engagera ditt nätverk.

Följ oss på sociala medier för att få de senaste nyheterna om vårt lokala och globala miljöarbete. Du kan engagera dig genom att dela eller kommentera inlägg och därmed göra fler medvetna om och intresserade av klimat och miljöfrågor.

YouTube: Greenpeace Sverige
Facebook: @greenpeacesverige
Instagram: @greenpeacsverige
Twitter: @greenpeacesverige

2. Säg ja till en grön vardag.

Gör miljövänliga val och inspirera andra att göra detsamma. Lär dig mer om hur du kan gynna den biologiska mångfalden i din trädgårdlaga enkla veganska måltider, eller äta mer växtbaserad kost. Genom att dela med dig av vad du lärt dig till vänner och familj kan du bidra till ett mer hållbart samhälle. Håll gärna utkik efter fler nyheter och tips i våra mejlutskick, inlägg och artiklar på vår hemsi3. da.

3. Bli volontär.

Våra volontärer är ett härligt gäng inspirerande människor som har gjort många fantastiska saker med oss genom åren. Som Greenpeace-volontär kan du bidra med allt från att fixa banderoller, skriva blogginlägg, sprida information på gator och festivaler, anordna klimatmarscher eller demonstrationer. Eller vill du kanske bli en av våra Greenspeakers som håller föredrag för skolor, föreningar och organisationer om vårt kampanjarbete? Vi erbjuder även en rad träningar för att du som volontär ska få möjlighet att utveckla ditt engagemang för klimatet tillsammans med oss. Läs mer om volontärarbete för Greenpeace Sverige här.

4. Stöd vårt arbete.

Som månadsgivare spelar du en viktig roll i att ta itu med vår tids största utmaning – klimatkrisen. Med ditt stöd kan vi sätta den press på regeringar och företag runt om i världen som behövs för att minska koldioxidutsläppen, för att åstadkomma en övergång från fossila bränslen till förnybar energi och för att skydda haven och skogarna.
När tillräckligt många människor kämpar för samma sak kan vi skapa de stora förändringarna.
Stödet som du och andra ger skapar långsiktig ekonomisk säkerhet och stabilitet i vårt arbete. Det utgör faktiskt hela grunden som gör att vi kan fortsätta arbeta för en friskare och mer hållbar planet. Greenpeace tar inte emot bidrag från varken företag eller regeringar. Detta innebär att vi kan vara helt oberoende och alltid agera för planetens bästa. Därför är stödet från människor som dig oumbärligt. Tack för ditt stöd och vi välkomnar ditt engagemang