Magnetic Island, Australien, 9 mars 2020. Foto från av massiv korallblekning av cirka två meter Porites-korall i Stora Barriärrevet. Vattentemperaturen var vid fototillfället 32 grader. Stora Barriärrevet har drabbats av allvarlig, massiv korallblekning för tredje gången på fem år. Foto: Victor Huertas @ Greenpeace

Idag är det Jordens dag – en dag som instiftades för 50 år sedan för att vi skall uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. Därför vill vi uppmärksamma den blå planeten och livet under havsytan. Tidigare denna månaden rapporterades det att det ikoniska Stora Barriärrevet i Australien har drabbats av massiv korallblekning för tredje gången på fem år. Den senaste korallblekningen har förstört 60% av det Stora Barriärrevets återstående koraller och framtiden är nu osäker för ekosystemet som räknas till ett av världens sju naturliga underverk. Professor Terry Hughes som arbetar för ARC, Centre of Excellence in Coral Reef Studies, säger att forskarna som undersökt Stora Barriärrevet förvånades av förstörelsens magnitud.


Klimatkrisen som eldas på av den fossila industrin hotar våra havs överlevnad. När haven värms upp, förlorar korallerna de livgivande algerna som lever i dess vävnader och korallen blir spöklikt vit. Upprepade, utbredda korallblekningar som dessa är ett varningstecken på att klimatet förändras snabbt och att vi är på väg mot en “tipping point” som vi inte har råd att ignorera.

Kate Smolski från Greenpeace Australia Pacific kommenterar: “Kolindustrin eldar på klimatförändringarna i Australien. Greenpeace uppmanar premiärminister Scott Morrison att ta klimatförändringarna på största allvar, sluta gå i säng med den fossila industrin och skydda Stora Barriärrevet genom att akut reducera Australiens växthusutsläpp som har stigit de senaste fyra åren.”

Vår planet består till största delen av hav. Vår hälsa är beroende av havens hälsa. Och som en av våra viktigaste allierade i klimatkrisen, kan vi inte låta ett av havets största område för biologisk mångfald – det Stora barriärrevet – försvinna framför våra ögon på grund av vårt beroende av fossil energi: olja, gas och kol. Vi måste lämna den fossila industrin nu. Det finns helt enkelt ingen tid att förlora.

Så låt oss göra den här massiva korallblekningen till en katalysator för förändring – en vändpunkt i kampen för klimatet. Klimatkrisen är det största hotet för korallrev över hela världen. I decennier har mänsklig aktivitet – speciellt utvinning och förbränning av kol, råolja och naturgas – resulterat i dramatiska temperaturhöjningar i haven. Detta är något som forskare varnat för i flera år.

Greenpeace arbetar för att den fossila eran ska avslutas och ersättas av förnybar energi som sätter människor och miljö före fossilföretagens vinster. Och även i denna pandemi har vi inte råd att förlora momentum. Vi har tidigare skrivit om att Coronakrisen kräver ett globalt samordnat och konsekvent agerande. Och på samma sätt kräver krisen för vårt klimat och krisen för den biologiska mångfalden i våra hav och skogar ett snabbt och samordnat agerande från regeringar världen över. Idag, på Jordens dag, måste vi tänka på livet både över och under havsytan. För visst vill vi att även kommande generationer ska få leva i en värld med levande korallrev?

'Thank You' from the Crew of the Esperanza. © Will Rose
Stöd oss

Vill du vara med och skapa en bättre värld för nuvarande och kommande generationer? Bli månadsgivare idag.

Engagera dig