Den sönderrostande oljetankern FSO Safer 6 kilometer utanför Jemens kust. Foto: AP

En explosion eller läcka från den rostskadade oljetankern FSO Safer i Röda havet riskerar att orsaka den största oljekatastrofen någonsin. Enligt en ny studie från Greenpeace forskningslaboratorium skulle konsekvenserna vara ännu värre än vad som tidigare framkommit. Oljan ombord på den skadade tankern motsvarar mer än fyra gånger så mycket olja som fartyget Exxon Valdez läckte ut när det gick på grund i Alaska 1989 och orsakade en av världens värsta oljekatastrofer. 

Den jättelika oljetankern FSO Safer ligger öde utanför Jemens kust i Röda havet sedan 2015. Kriget i Jemen, som har orsakat en av världens värsta humanitära katastrofer, har gjort det omöjligt för det jemenitiska företaget SEPOC som äger oljetankern att hantera den på ett säkert sätt. All produktion och export relaterat till FSO Safer har stoppats, men man uppskattar att motsvarande över en miljon fat råolja finns kvar ombord.

“Den övergivna tankern med dess giftiga last av råolja utgör ett stort hot mot kustsamhällen och miljö i Röda havet. FSO Safer kan endast säkras om man tömmer tankern och förflyttar oljan till ett annat fartyg. Trots svårigheter, ekonomiska och politiska, uppmanar vi nu FN och alla parter och regeringar i regionen att prioritera detta. Agerandet för att förhindra en stor katastrof, eller iallafall begränsa dess konsekvenser, kan inte dröja längre ”, säger Ahmed El Droubi, Greenpeace kampanjarbetare i Mellanöstern.

  • Om FSO Safer börjar läcka olja eller exploderar, skulle det få katastrofala, långvariga konsekvenser för människor, djur och miljö: Råolja innehåller giftiga kemikalier som är skadliga för människors hälsa. Miljoner människor i Jemen och närliggande länder skulle utsättas för mycket svåra luftföroreningar efter en explosion.
  • En oljeläcka skulle förvärra den humanitära krisen i Jemen. De viktiga hamnarna i Hodeidah och Salif, vilka förser landet med 68 procent av all hjälpsändningar, skulle påverkas och över 8 miljoner människor skulle hotas av akut svält.
  • Vattenreningsverken vid Jemens kust skulle kunna påverkas och runt 10 miljoner människor skulle riskera att bli utan dricksvatten.
  • Fiske var Jemens näst största exportvara innan kriget började och fortsätter vara en viktig inkomstkälla och näringskälla i ett land som plågas av svält redan nu. Om en oljeläcka inträffar skulle Jemens yrkesfiskare som försörjer 1,7 miljoner människor med mat förmodligen tvingas stänga ner.
  • Ett oljeutsläpp i Röda havet skulle riskera att förstöra ett helt unikt ekosystem med stor biologisk mångfald och känsliga livsmiljöer som sjögräsängar, mangrove och korallrev. 
  • Oljan skulle riskera spridas till Jemens grannländer Djibouti, Eritrea och Saudiarabien och hindra fartygsrutter till och från Suezkanalen och hota turismen till Röda havet, som är en viktig inkomstkälla i regionen.
Korallrevet Gotta Abu Ramada i Röda havet. Foto: Marco Care / Greenpeace

Paul Horsman, projektledare för Safer Response Team på Greenpeace International: “Vi inser att det innebär stora utmaningar att förflytta oljan från FSO Safer på ett säkert sätt, men det som hindrar oss från att genomföra detta är inte tekniska barriärer utan politiska. Teknologin och expertisen att överföra oljan till andra tankers finns, men trots månader av förhandlingar befinner vi oss fortfarande i dödläge och FSO Safer fortsätter att rosta sönder. Både regeringar och oljeindustrin har den moraliska skyldigheten att vidta ambitiösa åtgärder och sluta utsätta människor och känsliga ekosystem i Röda havet för akut fara från oljeindustrin.

Länder som Norge, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Bahrain har befintliga lager av oljebekämpningsutrustning och skulle, under FNs översyn och koordinering, kunna förse regionen med det som behövs. Med tanke på det pågående kriget och den politiska krisen i Jemen, är FNs och omvärldens agerande oerhört viktiga när det gäller att förhindra en kommande katastrof för människor och miljö. 

Greenpeace MENA och Greenpeace International arbetar för närvarande med organisationer i regionen med att identifiera och stötta lösningar för att överföra oljan samtidigt som vi förbereder oss för att snabbt agera om ett större oljeutsläpp skulle inträffa.

Var med och stötta arbetet för att förhindra den värsta oljekatastrofen någonsin – swisha valfritt bidrag här.