De värsta översvämningarna på flera decennier har drabbat Tyskland, Belgien och Nederländerna. Översvämningarna är tyvärr bara ett av flera exempel på extremväder under 2021 som visar det akuta behovet av att stoppa klimatkrisen.

”Det nuvarande extrema vädret med kraftigt regn och översvämningar är konsekvenser av klimatkrisen. Och det här är bara början. På grund av den globala uppvärmningen stiger temperaturen till nya rekordnivåer över hela världen. Atmosfären värms upp och släpps ut i form av extremväder”, säger Greenpeace klimatexpert Karsten Smid. 

2021 har hittills varit ett år av extrema väderhändelser. Idag (16 juli) kan vi läsa att över 80 människor mist livet i de massiva skyfallen i Tyskland. Kraften från enorma vattenmassor har slitit sönder hus som rasat ihop. Det är en ofattbar tragedi på alla sätt och vis. Att ett av världens rikaste länder drabbas så hårt av extremväder borde vara en alarmklocka så ljudlig som någon. När den värsta fasen av pandemin nu tycks vara över måste vi därför fokusera på det största hotet mot vår existens – klimatkrisen.

Året började med häpnadsväckande scener från Spanien. Landet drabbades av en svår snöstorm och rekordkyla som paralyserade landet och kostade människoliv. I Madrid låg motorvägar, flygplatser och allmänna kommunikationer nere efter att den spanska huvudstaden drabbats av stora snömängder.

Under samma tid drog den våldsamma cyklonen Eloise in över kusten i Mozambique och över 250 000 människors liv gick i spillror när man förlorade sina hem och skolor och viktig infrastruktur förstördes. 

Amazonas drabbades i våras av massiva översvämningar till följd av skyfall. Floderna i den största staden, Manaus, steg till de högsta nivåerna sedan mätningarna startade i början av 1900-talet. 450 000 människor drabbades i mitt under en pandemi som haft katastrofala konsekvenser för Brasilien.

Det här är bara några exempel på de extremväder vi sett bli ännu mer extrema i år. I skrivandes stund har vi 32 grader här i Stockholm. Värmen är tryckande och det mesta går i slowmotion. Men i andra delar av världen har det varit ännu varmare. I Kanada uppmättes hela 49,6 grader i staden Lytton i juni. Och nyligen kunde forskare i en första analys konstatera att värmeböljan i Kanada hade i princip varit omöjlig utan den globala uppvärmningen.

I en väldigt läsvärd artikel i Dagens nyheter konstateras faktum: vi är bara vid drygt en grads global uppvärmning – men redan nu är det tydligt att världen inte är redo för ett förändrat klimat.

Vill du vara med oss och gör skillnad i kampen mot klimatkrisen? Läs mer om hur du kan engagera dig på olika sätt här.