Amazonas, augusti 2020. Foto: Lucas Landau / Greenpeace

Över 3 800 skogsbränder i maj månad innebär en ökning med 65 procent jämfört med samma månad 2020, och det har inte brunnit så här mycket i brasilianska Amazonas på 14 år.

Medan resten av världen ser ljuset i pandemitunneln och börjar återgå till normalläge är situationen i världens största regnskog allt mer akut. Data från det brasilianska rymdforskningsinstitutet (Inpe) visar att det inte har brunnit så här mycket i maj månad i Amazonas sedan 2007. Dessa bränder startas oftast avsiktligt för att frigöra mark för jordbruk. 

“Dessa rekord är tragiskt nog inte överraskande med tanke på att den miljöfientliga agenda som Bolsonaro och hans regering driver har förvärrats sedan förra året. Agendan är så pass radikal att för första gången någonsin utreds en miljöminister för möjliga miljöbrott”, kommenterar Rômulo Batista, talesperson för Greenpeace i Brasiliens Amazonas-kampanj.

“Medan Brasilien förhandlar om handelsavtal med USA, Storbritannien och EU är verkligheten att skövlingen och bränder slår nya rekord. Det är dags att dessa regeringar slutar uppmuntra förödelsen. Det är dags att företag börjar hålla sina löften och slutar finansiera miljöbrott”, lägger Rômulo till.

De två senaste årens rekordhöga ökning av avskogning och skogsbränder i Amazonas, kombinerat med allt färre regn bäddar för en förödande brandsäsong kommande månader. I september förra året kunde vi rapportera nya, alarmerande rekord i skogsbränder från Amazonas och världens största våtmark Pantanal. Tusentals djur dog eller fick fly för sina liv på grund av bränderna. På en expedition kunde Greenpeace rapportera fruktansvärda bilder: jaguarer som vandrade omkring i den brända ödemarken letandes efter föda och vatten, tydligt uthungrade och uttorkade. Döda kajmaner där käkarna fastnat öppna som i tystnade skrik, en sista desperat handling för att kyla ner sig innan de slukades av eldens lågor. Tomma, sönderbrända sköldpaddsskal. Döda ormar som har bitit av sitt eget kött i en ofrivillig reaktion att fly från smärtan att brännas levande. Och nu tyder allt på att bränderna kommer vara ännu värre i år!

Brännskadad jättemyrslok får vård i Pantanal, oktober 2020. Foto: Diego Baravelli / Greenpeace

Bränderna hotar inte bara klimatet och den biologiska mångfalden. Lokalbefolkningen i området påverkas när regnet uteblir, antalet patienter med andningsbesvär från luftföroreningarna ökar samtidigt som Brasilien är ett av de länder i världen som drabbats hårdast av Covid-19.

“Bränderna eldar på klimatkrisen och skogsskövlingen driver Amazonas allt närmare brytpunkten då världens största regnskog riskerar att förvandlas till en torr savann. Trots att Bolsonaro målat upp en annan bild inför omvärlden senaste tiden, har han indikerat att han bara kommer att accelerera sin miljöfientliga agenda tillsammans med allierade i brasilianska kongressen. Där planerar man bland annat att avskaffa miljölicenser, minska urfolkens territorium och belöna illegalt markövertagande”, säger Rômulo.

Världen håller så sakteliga på att återgå till normalläge efter pandemin. Men det som pågår i Amazonas där bränderna och skogsskövlingen ständigt slår nya rekord får inte vara ett nytt normalläge! I skuggan av coronapandemin hör vi inte lika mycket i nyhetsrapporteringar om miljökatastrofen som just nu förvärras i Amazonas. Men vi får inte tappa fokus nu när regnskogen och urfolken och djuren som har sina hem där behöver oss som mest. Vill du stötta vårt arbete för Amazonas? Bli månadsgivare så är du med och säkerställer att vi kan utföra vårt arbete även i tider av ekonomisk oro.