Förra månaden publicerades en ny studie som var den första i sitt slag. Studien visade att Amazonas förlorat sin förmåga att binda koldioxid och därmed dämpa den globala uppvärmningen. Istället driver Amazonas på klimatkrisen genom att läcka mer koldioxid än den lagrar. Forskarna befarar att världens största regnskog har nått en brytpunkt och på sikt kan förvandlas till en torr savann.

Greenpeace flyger varje år över Amazonas för att dokumentera skogsbränder och avverkning. Vi kan som världens största oberoende miljöorganisation visa omvärlden verkligheten och hur allvarligt läget är. Amazonas är fortsatt under intensivt hot och förödelsen har förvärrats under president Jair Bolsonaro’s farliga agenda som försvagar miljöskyddet till förmån för accelererad avverkning. 

“De olagliga bränderna är omfattande nu – men det kommer bara bli värre. Regnskogen bränns ner efter avverkning och det är stora ytor som kommer att brinna kommande månader”, kommenterar Cristiane Mazzetti från Greenpeace i Brasilien. 

De senaste bilderna från bränderna i Amazonas, tagna i juli 2021:

Under första halvan av 2021 kunde Brasiliens rymdforskningsinstitut (INPE) redovisa siffror på att avverkningen av Amazonas ökat med 17% jämfört med förra året. Avskogningen ökar särskilt i statligt ägda områden eftersom regeringen gång på gång visat att den skyddar illegala skogsskövlare genom att försvaga regelverk som ska skydda skogen. 

”De ackumulerade skadorna i Amazonas från brand och avskogning bara ökar – vi människor driver skogen allt närmre dess kapacitet och undergräver dess roll som allierad i kampen mot klimatkrisen. När vi förstör detta artrika ekosystem bidrar vi också till de extremväder vi nu upplever över hela världen och som kommer bli allt vanligare och mer intensiva i framtiden”, säger Cristiane.