Brand i Amazonas nära avverkat skogsområde i Mato Grosso, Amazonas. Juli 2020.

Nytagna, chockerande bilder av skogsbränderna i delstaten Mato Grosso i Amazonas regnskog. Bilderna togs när Greenpeace flög över området 7-10 juli för att dokumentera bränder.

Eftersom det råder förbud mot bränder i delstaten från juli till september, räknas alla dessa bränder som illegala. Greenpeace kunde också dokumentera utbrända områden och skogsmark som förbereddes för bränder. Bränderna dokumenteras samtidigt som avskogningen ökar. Bara i juni i år förstördes brasiliansk regnskog motsvarande ett område dubbelt så stort som Oslo. Det är den värsta avskogningen i juni månad på 13 år.

Mato Grosso är den delstat i Brasilien med flest antal bränder hittills i år. Hela 4 437 så kallade hotspots har dokumenterats, vilket utgör nästan hälften av alla bränder i den brasilianska regnskogen hittills i 2020 (baserat på data från INPE, Brazilian Space Research Institute).

Rester av brinnande slog i Juara, Mato Grosso, delstaten i Brasilien med flest antal bränder hittills i år. Juli 2020.

“De här bilderna, i kombination med den rekordhöga skogsavverkningen i år är det önskade resultatet av Bolsonaro’s långsiktiga strategi för Amazonas. Hans regering har nedmonterat landets miljölagar och desarmerat miljöskyddsorganisationers makt och till och med gått så långt som att använda coronapandemin som rökridå för ökad avskogning, skogsavverkning och gruvdrift i Amazonas”, säger Romulo Batista, från Greenpeace Brasilien. 

Skogsbränderna i Amazonas är anlagda 

Stora skogsbränder i Amazonas regnskog uppstår inte naturligt, utan startas medvetet av bönder och illegala skogsavverkare för expansion av land till boskapsskötsel och jordbruk. Som vi tidigare skrivit om har coronapandemin inneburit att övervakningen av miljöbrott försämrats och skogsavverkningen i den brasilianska delen av Amazonas ökat med 64% jämfört med förra året. Forskare varnar nu för att vi kommer se ännu fler skogsbränder i år. De ökade antalet skogsbränder innebär också en stor hälsorisk. Brasilien är det näst hårdast drabbade landet i världen av Covid-19 efter USA med över 76 000 döda och 2 miljoner smittade. Skogsbränderna förvärrar situationen genom ökade luftföroreningar som leder till att fler människor drabbas av andningsproblem och behöver sjukhusvård.

Alta Floresta, Mato Grosso. Varje år flyger Greenpeace över Amazonas för att dokumentera avskogning och skogsbränder. Juli 2020.

De åtgärder som vidtagits av den brasilianska regeringen har hittills inte varit tillräckliga. Ett exempel är dyra militära insatser för att bekämpa avskogning, ofta med ett PR-team i släptåg. Man har också varslat om ett brandförbud som ska gälla i 120 dagar men det är få som tror att detta skulle vara särskilt effektivt.


“Bilderna av Amazonas som brinner i delstaten Mato Grosso är ett tydligt exempel på att ett brandförbud i sig inte är tillräckligt. Att öka kapaciteten för att övervaka och stoppa miljöbrott och förstärka lagen – vilket Bolsonaro systematiskt fortsätter att undergräva – är avgörande. De som kräver handlingskraft av den brasilianska regeringen kan inte lura sig själva och tro att Bolsonaros slapphänta PR-knep kommer ha någon betydande inverkan.”, säger Batista från Greenpeace Brasilien.

Amazonas, juli 2020.

Amazonas närmar sig “tipping point”

Den destruktiva exploateringen av Amazonas och andra skogar är en av de största orsakerna bakom den nuvarande hälsokrisen och har även katastrofala följder för klimat och biologisk mångfald. Regnskogen är en livsviktig allierad i kampen mot klimatkrisen. Forskare har varnat för att riskerna för klimat och miljö ökar varje dag och vi närmar oss  nu en “tipping point”, en brytpunkt när Amazonas inte längre kan återhämta och återskapa sig. Vi står då inför en oåterkallelig miljökatastrof.

Greenpeace är på plats i Brasilien för att ge en Amazonas den oberoende röst som regnskogen behöver mer än någonsin just nu. Läs om det vi kunde uträtta förra året med stödet av tusentals givare. Vill du vara med och stötta vårt arbete för Amazonas? Genom att bli månadsgivare så möjliggör du så att vi kan planera vårt arbete även i tider av ekonomisk osäkerhet. Du kan även swisha ett bidrag här.