Manacapuru-floden i Amazonas. Det låga vattennivåerna tillsammans med höga temperaturer – på sina håll över 39 grader i vattnet – har lett till massdöd bland delfiner och fiskar. Foto: Marizilda Cruppe / Greenpeace

Bränderna i världens största regnskog har minskat med 36 procent i år, men Amazonas har istället drabbats av svår torka. Torkan i kombination med röken från skogsbränder orsakar för närvarande en stor humanitär kris och massdöd av delfiner och fiskar i regionen.

Enligt data från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (INPE) har bränderna i Amazonas minskat med 36 procent i september jämfört med samma månad 2022. Tyvärr finns det inga anledningar att fira. Trots minskningen, täcks regionen nu av rök i alarmerande nivåer och svår torka råder i större delen av Amazonas. Nödläge är utlyst och i skrivande stund hotas fler än 170 000 människor av brist på mat och dricksvatten. Lokala forskare menar att detta kan vara den värsta torkan i Amazonas historia, med stora floder som torkar ut till rekordlåga nivåer.

 – Den extrema torkan i norra Brasilien är en humanitär kris som drabbar hundratusentals människor och beräknas pågå till november. Det vi upplever nu är konsekvenserna av klimatkrisen som, kombinerat med årets El Niño, skapar allt varmare temperaturer. Det är oacceptabelt att anlagda bränder och illegal avskogning sker samtidigt som människor och djur lider av hetta och torka. Regeringen måste agera för att stoppa, istället för att uppmuntra de destruktiva industrier som exempelvis sysslar med gruvdrift i urfolkens landområden eller hugger ner regnskog för att använda som betesmark, säger Rômulo Batista, talesperson för Greenpeace i Brasilien.

Foto: Marizilda Cruppe / Greenpeace

I tillägg till den humanitära krisen har djurlivet drabbats hårt av torkan och hettan. Det låga vattnet kombinerat med höga temperaturer – på sina håll är det över 39 grader i vattnet – har lett till massdöd bland fiskar. Nu har även över 120 delfiner hittats döda i sjön Tefé.

I krisläget som råder nu har Greenpeace startat en global insamlingskampanj för att lansera en så kallad “rapid response plan”. Vår plan består av tre huvudsakliga delar:

  1. Dokumentation

Vårt mål är att dokumentera den pågående krisen för att visa omvärlden hur omfattande katastrofen är.

  1. Stötta projekt för att rädda det drabbade djurlivet i Amazonas (Boto Coalition)

Ett nätverk av organisationer har bildats för att skydda den biologiska mångfalden i Amazonas floderna under den pågående krisen, särskilt fiskarna och delfinerna i Tefé-regionen som har drabbats allra hårdast. Koalitionen har fått namnet Boto Coalition (boto är det portugisiska namnet på floddelfiner), och inkluderar både WWF och andra partners till Greenpeace i Brasilien.

Vi stöttar Boto coalitions arbete och lånar bland annat ut våra flygplan till projektet. Dessa används bland annat för att transportera  biologer, veterinärer och forskare till Tefé och närliggande områden. Vi levererar även utrustning som behövs i arbetet för att rädda skadade djur.

  1. Humanitär hjälp

Vi har återupptagit  “Wings of emergency” som var namnet på våra räddningsinsatser under coronapandemin där vi använde våra flygplan till att leverera över 150 ton förnödenheter över hela Amazonas. Tillsammans med våra partnerorganisationer förser vi nu isolerade samhällen med byggmaterial, mat och vatten och andra förnödenheter till de isolerade samhällen som drabbats av torkan. 

Läget i Amazonas är mer akut än någonsin och hundratusentals människor och djur lider just nu av den extrema torkan. Greenpeace är på plats och vi gör allt vi kan, men vi behöver din hjälp. Det bästa sättet att hjälpa vårt arbete är att bli månadsgivare så att vi kan planera vårt räddningsarbete både på kort och lång sikt. Du kan även swisha valfritt bidrag här. Tack för ditt stöd!