Mer än 190 länder möts just nu i Paris för att förhandla fram ett nytt globalt klimatavtal. Att skydda världens skogar är en mycket viktig del av detta avtal. Skogsskövling skadar klimat, natur och människor för att ta fram produkter till den internationella marknaden.

Indonesiens bränder skapar andningsproblem

“Ett område större än Skottland är inte med i beräkningen och de massiva utsläppen från skogsbränderna har totalt slopats.”

Regnskogen i Indonesien försvinner i rasande fart. Bränder härjar i landet. Skogen huggs ner för att producera palmolja och pappersmassa, som används i en mängd produkter som choklad, shampoo, stearinljus, biobränsle, med mera. Landet har därför blivit en av världens största klimatvärstingar.

På klimatmötet i Paris i måndags presenterade Indonesiens utsläppssiffror från skogsskövling och landets mål för koldioxidutsläpp. En analys av Greenpeace visar nu att Indonesien har undanhållit siffror från skogsskövling och skogsbränder i den officiella rapporteringen till FN. Siffror som motsvarar miljoner ton av koldioxidutsläpp. Möjligen kan den “friserade” rapporten göra det lättare för Indonesien att följa en global klimatöverenskommelse – utan att behöva minska utsläppen från avskogning.

Felaktig information och beräkningar. Greenpeace har erhållit en kopia av Indonesiens rapport och gjort en noggrann undersökning. Vi fann oroväckande revideringar, utelämnanden av data jämfört med tidigare publicerad information av den indonesiska regeringen, och grundläggande fel i många beräkningar.

10 millioner hektar av skog har försvunnit från beräkningen. Det är ett område större än hela Skottland. Den verkliga omfattningen av Indonesiens avskogning och utsläpp blir förvrängd och effekten är av omfattningen av avskogningen reduceras till mer än en tredjedel. Det finns ingen tillfredsställande förklaring till varför skogsområdena har reducerats i en sådan utsträckning. Greenpeace har frågat Indonesiens regering om varför siffrorna är annorlunda men inte fått något svar.

Nästan hälften av Indonesiens utsläpp från torv inte är med i rapporten. Kartorna som används för att beräkna utsläpp från torvmarksområden visar att den beräknade skogen är en tredjedel mindre (14.9 millioner hektar) än andra officiella kartor (21 millioner hektar). Rapporten ignorerar dessutom pågående utsläppen från nästan 4 miljoner hektar från torvmark.

indonesien brinner
Foto:Andri Tambuan/Greenpeace

Utsläpp från skogsbränderna slopas. Rapporten utelämnar också information som är avgörande för att bygga en sann bild av Indonesiens totala skogs- och torvmarks utsläpp, nämligen utsläppen från skogsbränder. Den senaste tidens bränder som slukade upp skogar och torvmarker har orsakat koldioxidutsläpp större än hela USA, hela 1,75 Gigaton CO2. Det är 35 gånger mer än hela Sveriges utsläpp på ett år.

Indonesiens har tidigare sagt är att det är mycket komplex att beräkna utsläpp från bränderna. Visst är det så, men det är inte omöjligt. Att helt bortse från att ta med bränder, som orsakar så massiva utsläpp, är en katastrof.

Inkonsekvensen mellan olika regeringsdokument återspeglas också i offentliga uttalanden som gjorts av olika delar av regeringen. Presidenten har lovat att skydda och återställa brända torvmarker, medan jordbruksministern samtidigt pressar hårt för att de brända områden ska öppnas för palmolje- och pappersmassaindustrin. En klar paradox!

Minska avskogningen, minska utsläppen! Att stoppa avskogningen är ett av de mest kostnadseffektiva sätten för att minska utsläppen av växthusgaser. Genom att underrapportera missar Indonesien en stor möjlighet att på ett relativt lätt sätt nå sina klimatmål inom en snar framtid.

Erika Bjureby